Κοροναϊός: «Καμπανάκι» για ελλείψεις προϊόντων – Τι θα συμβεί στην οικονομία
Συναγερμός έχει σημάνει στην ελληνική αγορά λόγω της έξαρσης του κοροναϊού στην Ιταλία.
Ο επιχειρηματικός κόσμος έχει θορυβηθεί ιδιαίτερα λόγω των κρουσμάτων στη γειτονική χώρα και δεν κρύβει την έντονη ανησυχία του για τις οικονομικών επιπτώσεις που θα έχει στην Ελλάδα.
Την ώρα που οι επιχειρήσεις επεξεργάζονται σενάρια για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσουν ενδεχόμενο κρούσμα κοροναϊού στη χώρα μας, κυβερνητικός παράγοντας αναφέρει ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στη χώρα από τον κοροναϊό.
Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, δεν έχει γίνει επί του παρόντος ποσοτικοποίηση των επιπτώσεων, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν κάποια θέματα στη ναυτιλία, ενώ αναμένεται να υπάρξει και συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με τους εκπροσώπους του ξενοδοχειακού κλάδου.
Την ίδια στιγμή, μήνυμα ηρεμίας και ψυχραιμίας εκπέμπει το υπουργείο Τουρισμού μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κοροναϊού. Ο μηχανισμός του υπουργείου Τουρισμού είναι σε εγρήγορση και σε στενή συνεργασία με τις υπηρεσίες υγείας αλλά και με τους φορείς του κλάδου προκειμένου να υπάρχει συντονισμός ενεργειών.
Πρώτο δείγμα γραφής αυτή της συνεργασίας, σύμφωνα με το υπουργείο Τουρισμού, θα είναι ένα ενημερωτικό φυλλάδιο που θα βρίσκεται σε ξενοδοχεία, χώρου εστίασης, κρουαζιερόπλοια με οδηγίες υγιεινής και ατομικής προφύλαξης.
Κορκίδης για κοροναϊό: Βλέπει ελλείψεις για εισαγόμενα προϊόντα από Κίνα
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης μιλώντας στο in.gr αναφέρει ότι «ο πανικός δεν είναι πάντα ο καλύτερος σύμβουλος. Σενάρια έκτακτης ανάγκης για το ενδεχόμενο εξάπλωσης του κοροναϊού στη χώρα έχουν επεξεργαστεί και είναι έτοιμα να θέσουν σε εφαρμογή το Υπουργείο Υγείας και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. »
» Σίγουρα οι εικόνες από τα σούπερ μάρκετ της Ιταλίας είναι σοκαριστικές και θέλω να ελπίζω ότι δεν θα αντικρίσουμε ανάλογες εδώ στην περίπτωση που θα εμφανιστούν κρούσματα που προσεύχομαι να το αποφύγουμε. Οι λοιμωξιολόγοι είναι σαφείς ως προς τα μέτρα προστασίας και προφύλαξης και το υπουργείο Υγεία έτοιμο».
Σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη, «η Ευρώπη οχυρώνεται απέναντι στον άμεσο κίνδυνο να δημιουργηθούν προβλήματα στην ομαλή τροφοδοσία των ευρωπαϊκών αγορών σε φάρμακα και εξοπλισμό προστασίας από τον κοροναϊό, καθώς πολλές μονάδες παραγωγής έχουν έδρα την Κίνα.»
» Σοβαρές ελλείψεις σε υλικά προστασίας από τον κορονοϊό, καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες παγκοσμίως, κάνοντας το έργο αντιμετώπισης της επιδημίας πιο δύσκολο, σε ότι αφορά τον περιορισμό της».
Στην Ελλάδα, όπως αναφέρει ο κ. Κορκίδης, δεν υπάρχουν προς το παρόν ελλείψεις σε βασικές εισαγωγές μας είναι Η/Υ, τηλεφωνικές συσκευές, κλιματιστικά, παιχνίδια και ελάσματα. Είναι γεγονός πως οι θαλάσσιες μεταφορές από Κίνα σε Ευρώπη έχουν μειωθεί κατά 46% ενώ όσα πλοία ταξιδεύουν από και προς τη Κίνα δεν ξεπερνούν το 70% σε πληρότητα TEUs.
«Ο ΠΟΥ επεσήμανε ότι στέλνει σε χώρες που έχουν ανάγκη διαγνωστικά kit, μάσκες, γάντια, αναπνευστήρες και ρόμπες. Ωστόσο, ολόκληρος ο κόσμος αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις εξοπλισμού ατομικής προστασίας. Αιτία η ζήτηση που είναι μέχρι και 100 φορές υψηλότερη από την κανονική και οι τιμές είναι μέχρι και 20 φορές υψηλότερες.»
» Τώρα όσον αφορά σε εισαγόμενα είδη είναι πιθανό να παρουσιαστεί κάποια αρρυθμία καθώς πολλά προϊόντα είναι αποτέλεσμα συμπαραγωγής με την Κίνα όπου τα εργοστάσια έχουν σχεδόν παγώσει χωρίς ωστόσο να υπάρχουν προς ώρας εμφανείς επιπτώσεις για την Ελλάδα. Εάν όμως η «καραντίνα» της παραγωγής στη Κίνα συνεχιστεί το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου τότε θα επηρεάσει έντονα την οικονομία σε όλο τον κόσμο ενώ ανάλογες επιπτώσεις θα υποστεί και η ελληνική οικονομία», αναφέρει ο κ. Κορκίδης.
Ετοιμάζονται τα σούπερ μάρκετ
Η πλειονότητα των μεγάλων σούπερ μάρκετ της χώρας βρίσκεται σε εγρήγορση.
Οι εικόνες από τα άδεια ράφια στην Ιταλία έχουν χτυπήσει τον «κώδωνα του κινδύνου» στο λιανεμπόριο.
Οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ βρίσκονται επί ποδός κάνοντας συνεχώς έκτακτες συσκέψεις και τροφοδοτούν συνεχώς τα καταστήματά τους.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ελλείψεις σε προϊόντα όμως η ανησυχία είναι μεγάλη ώστε να μην εξαντληθούν τα αποθέματα.
Αν συνεχιστεί, λένε παράγοντες της αγοράς, η καραντίνα στην Κίνα τότε ίσως υπάρξουν ελλείψεις σε καταναλωτικά προϊόντα.
Ουρές στα φαρμακεία για μάσκες και απολυμαντικά
Τουλάχιστον 611.000 μάσκες διακινήθηκαν από τις φαρμακαποθήκες στα φαρμακεία του Πειραιά, της Αττικής, της Αργολίδας, της Εύβοιας και του Νοτίου Αιγαίου από τον Δεκέμβριο μέχρι και τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου. Πέρυσι κατά την ίδια περίοδο ο αντίστοιχος αριθμός δεν ξεπερνούσε τις 142.000!
Η αυξημένη ζήτηση έχει οδηγήσει στην εξάντληση των αποθεμάτων τους στην Αττική, όπως επιβεβαίωσε, μιλώντας στο MEGA, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών, Κωνσταντίνος Λουράντος.
«Τα φαρμακεία έχουν προμηθευτεί μάσκες εδώ και αρκετό διάστημα, όπως κάθε χρόνο, ωστόσο η ζήτηση ήταν τεράστια. Ειδικά, μετά την έξαρση του κοροναϊού στην Ιταλία, οι Έλληνες έχουν αρχίσει να πηγαίνουν από φαρμακείο σε φαρμακείο και να ζητούν μάσκες. Όσες και να είχαμε δεν θα μπορούσαν να καλύψουν τη ζήτηση» είπε χαρακτηριστικά, χαρακτηρίζοντάς την απρόσμενη.
«Έχουμε ξεμείνει από μάσκες» πρόσθεσε, σημειώνοντας πως είναι υπερβολική η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.
Ακόμη, σύμφωνα με τον κ. Λουράντο, σύντομα ίσως υπάρξει πρόβλημα και στα αποθέματα αντισηπτικών.
«Εάν εξακολουθήσει αυτή η μεγάλη κινητοποίηση λόγω κοροναϊού, είναι πιθανό να ξεμείνουμε και από αυτά» τόνισε, συνιστώντας ψυχραιμία και όχι πανικό.
Σύμφωνα με τον κ. Λουράντο «το σημαντικότερο είναι η ατομική υγιεινή και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό».
Τα σενάρια για τη ναυλαγορά λόγω κοροναϊού
Σε ενημερωτικό δελτίο που κυκλοφόρησε η ναυτιλιακή ένωση BIMCO σημείωσε ότι παγκοσμίως τα αρνητικά αποτελέσματα είναι ήδη ορατά.
Εκτιμάται ότι 1,7 εκατομμύρια TEU εξαγωγικής ικανότητας από την Κίνα έχουν ακυρωθεί από τα τέλη Ιανουαρίου, ενώ από ανεπίσημες αναφορές προκύπτει ότι πολλές από τις υπόλοιπες αναχωρήσεις πλοίων ταξιδεύουν με λιγότερο από πλήρες φορτίο.
Τα πρακτορεία και οι μεταφορείς των πλοίων ανέφεραν ότι η έλλειψη φορτηγών είναι ένας σοβαρός παράγοντας και η BIMCO δείχνει ότι σε μερικές επαρχίες, μέχρι και τα δύο τρίτα του εργατικού δυναμικού του δεν έχει παρουσιαστεί για εργασία.
Σύμφωνα με τη BIMCO, δύο είναι τα πιθανότερα σενάρια για την πορεία του ιού και τις επιπτώσεις του στη ναυτιλία, ενώ ένα τρίτο πιο αρνητικό σενάριο, αυτή τη στιγμή φαντάζει πιο μακρινό.
Πιο συγκεκριμένα στο πρώτο σενάριο η BIMCO θεωρεί ότι το μεγαλύτερο τμήμα του ιού θα περιοριστεί μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου και ότι οι Κινέζοι θα επιστρέψουν στις εργασίες τους στις αρχές Μαρτίου, εξέλιξη που θα οδηγήσει σε αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής, της παραγωγής των διυλιστηρίων και συνακόλουθα της ναυτιλιακής ζήτησης.
Στο δεύτερο σενάριο, η μεγάλης κλίμακας καραντίνα στην Κίνα θα συνεχιστεί μέχρι τα μέσα Μαρτίου. Η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας και η ομαλοποίηση της οικονομικής δραστηριότητας θα έρθει από τον Απρίλιο έως το Μάιο.
Στο τρίτο σενάριο, η κρίση συνεχίζεται για αδιευκρίνιστο χρονικό διάστημα. Ωστόσο ένα τέτοιο ενδεχόμενο που συνεπάγεται τεράστιες αβεβαιότητες, δεν θεωρείται ως πιθανό και δεν εξετάζεται από την BIMCO.