Κοροναϊός : Η ανεργία στις ΗΠΑ χτυπάει «κόκκινο», όμως εκατομμύρια άνθρωποι δεν παίρνουν επίδομα

Δημοσιεύτηκε στις 28/04/2020 16:30

Κοροναϊός : Η ανεργία στις ΗΠΑ χτυπάει «κόκκινο», όμως εκατομμύρια άνθρωποι δεν παίρνουν επίδομα

Εκατομμύρια Αμερικανοί που έμειναν χωρίς δουλειά κατά την πανδημία του κοροναϊού δεν κατάφεραν να εγγραφούν για να λάβουν επίδομα ανεργίας από τότε που η αμερικανική οικονομία βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Σε διαδικτυακή δημοσκόπηση, το Economic Policy Institute βρήκε ότι για κάθε 10 ανθρώπους που υπέβαλαν επιτυχώς αίτημα για επίδομα ανεργίας, τρεις ή τέσσερις δεν κατάφεραν να εγγραφούν, ενώ ακόμα δύο δεν προσπάθησαν καν να κάνουν αίτηση.

Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία των ΗΠΑ δείχνουν ότι 26,5 εκατ. άνθρωποι έχουν κάνει αίτηση για επίδομα ανεργίας από τα μέσα Μαρτίου, γεγονός που σημαίνει ότι όλες οι θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν κατά τη μεγαλύτερη στην αμερικανική Ιστορία περίοδο ευημερίας της αγοράς εργασίας αφανίστηκαν.

Η έρευνα του EPI υποδηλώνει ότι επιπλέον 8,9 εκατ. έως 13,9 εκατ. άνθρωποι έχουν αποκλειστεί από το σύστημα, δήλωσε ο Μπεν Ζίπερερ, ο επικεφαλής συντάκτης της έρευνας.

«Αυτή η έρευνα επικυρώνει περιστατικά και αναφορές στον Τύπο για κόσμο που έχει δυσκολευθεί να κάνει αίτηση για επιδόματα τα οποία χρειάζονται και αξίζουν», δήλωσε ο Ζίπερερ.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν

Οι εργαζόμενοι που έχουν χάσει τη δουλειά τους δηλώνουν ότι έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με ιστοσελίδες που έχουν «πέσει» και κατειλημμένες τηλεφωνικές γραμμές, ενώ οι πολιτειακές αρχές που διαχειρίζονται το πρόγραμμα έχουν «πνιγεί» σε αιτήσεις.

«Είναι ντροπή να δουλεύεις τόσα χρόνια και όταν το χρειάζεσαι, να μην μπορείς να το λάβεις», δήλωσε ο Τζιμ Χιουζ, 48 ετών, ο οποίος δήλωσε ότι δεν έχει καταφέρει να υποβάλει αίτηση εδώ και πάνω από δύο εβδομάδες από τότε που απολύθηκε από τη δουλειά του σε κατάστημα μεταχειρισμένων ειδών τον Μάρτιο στο Ορλάντο της Φλόριντα. Ο Χιουζ δήλωσε ότι έστειλε με το ταχυδρομείο γραπτή αίτηση στις 9 Απριλίου αλλά δεν έχει λάβει ακόμα απάντηση. «Είναι σχεδόν προγραμματισμένο για να αποτύχει. Το έκαναν περίπλοκο για να αποθαρρύνεται ο κόσμος και να εγκαταλείπει την προσπάθεια», δήλωσε.

Στη δημοσκόπηση του EPI, συμμετείχαν 24.607 Αμερικανοί, ενήλικες χρήστες του Διαδικτύου, που απάντησαν μέσω της Google Surveys από τις 13 έως τις 24 Απριλίου.

Το 9,4% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι είχε υποβάλει επιτυχώς αίτηση για επίδομα ανεργίας, ενώ το 3,4% απάντησε ότι προσπάθησε ανεπιτυχώς. Το 1,9% είπε ότι δεν έκανε αίτηση καθώς η διαδικασία ήταν πολύ δύσκολη.

Μη καταβολή επιδομάτων

Πολιτείες όπως το Νιου Τζέρσεϊ και η Τζόρτζια πασχίζουν να βρουν προσωπικό που να γνωρίζει πώς να επικαιροποιήσει τα πληροφοριακά τους συστήματα που έχουν τεχνολογία δεκαετιών. Άλλες πολιτείες με πιο σύγχρονα συστήματα έχουν επίσης συναντήσει τεχνικά προβλήματα.

Οι πολιτείες πρέπει επίσης να ενσωματώσουν στο σύστημα τα αυξημένα ομοσπονδιακά επιδόματα που προσφέρουν επιπλέον 600 δολάρια την εβδομάδα και καλύπτουν τους οδηγούς Uber και άλλους αυτοαπασχολούμενους. Εκτός αυτού, πολλές πολιτείες μπήκαν στην υγειονομική κρίση με λιγότερους υπαλλήλους στις υπηρεσίες που σχετίζονται με τη διαχείριση των επιδομάτων ανεργίας, καθώς το προσωπικό τους είχε μειωθεί λόγω της βελτίωσης της οικονομίας.

Παράλληλα, πολλοί Αμερικανοί που κατάφεραν να υποβάλουν αίτηση δεν έχουν ακόμα λάβει επίδομα, αν και έχασαν τη δουλειά τους πριν από εβδομάδες. Η πολιτεία της Φλόριντα, για παράδειγμα, ανακοίνωσε το Σάββατο ότι κατέβαλε τις σχετικές πληρωμές περίπου σε ένα από τους πέντε δικαιούχους που είχαν υποβάλει επιτυχώς αίτημα.

Μεταξύ αυτών που περιμένουν είναι και η Ρέιτσελ Αλβάρεζ, 44 ετών, που λέει ότι τώρα αναγκάζεται να κρύψει σνακ στο υπνοδωμάτιό της για να μην τα φάνε πολύ γρήγορα τα τρία της παιδιά. Η πρώην σερβιτόρα λέει ότι αναγκάζεται να χρησιμοποιεί τις αποταμιεύσεις της από τότε που απολύθηκε στις 25 Μαρτίου. «Δεν έχω τίποτα», είπε. «Όσο κι αν δεν θέλω να με βλέπουν τα παιδιά μου να αγχώνομαι, όλα με έχουν δει να κλαίω».

© Πηγή: In.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook