Κοροναϊός: Βαθιές οι πληγές στην παγκόσμια οικονομία το α’ τρίμηνο [γραφήματα]

Δημοσιεύτηκε στις 01/04/2020 19:06

Κοροναϊός: Βαθιές οι πληγές στην παγκόσμια οικονομία το α’ τρίμηνο [γραφήματα]

Η παγκόσμια οικονομία έχει ήδη νοσήσει βαριά από τον κοροναϊό, με συμπτώματα ασφυξίας σε πολλούς κρίσιμους τομείς από τα χρηματιστήρια μέχρι την αγορά εργασίας και τις επιχειρήσεις τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις αναδυόμενες αγορές.

Ήδη από το πρώτο τρίμηνο, οι πληγές είναι βαθιές.

Σημαντικά ωστόσο είναι και τα όπλα που κατεβαίνουν στο πόλεμο με τον κοροναϊό για την αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας.

Ωστόσο, το αν και πότε θα έρθει η άνοιξη στην παγκόσμια οικονομία θα εξαρτηθεί από το πότε θα περιοριστεί η εξάπλωση του ιού, πότε δηλαδή η καμπύλη των κρουσμάτων θα φτάσει στην κορύφωσή της για να αρχίσει να κατεβαίνει, και φυσικά τι από όλα αυτά που έχουν πέσει στο τραπέζι για τη στήριξη της οικονομίας θα γίνουν πράξη.

Θα έρθει η άνοιξη μετά το πρώτο τρίμηνο του 2020;

O Απρίλιος δεν αναμένεται να είναι καλύτερος για τις μετοχές, καθώς ο κοροναϊός εξαπλώνεται γρήγορα και «μόλυνε» ταυτόχρονα μεγάλα μέρη της παγκόσμιας οικονομίας.

Οι τράπεζες έχουν ήδη χαμηλώσει τις προσδοκίες για το δεύτερο τρίμηνο του 2020, οπότε είναι αναμενόμενη μεγαλύτερη αναταραχή στις αγορές.

Οι χώρες των G20 έχουν υποσχεθεί πακέτα στήριξης ύψους 5 τρισ. δολαρίων, ενώ οι μεγάλες τράπεζες έχουν μειώσει τα επιτόκια έχουν ξαναρχίσει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων.

Με αυτόν τον τρόπο, οι αγορές ίσως καταφέρουν να τελειώσουν ψηλά στο πρώτο τέταρτο του 2020.

Πανδημία ανεργίας στις ΗΠΑ

Περισσότεροι από 3 εκατομμύρια άνθρωποι μπήκαν στο ταμείο ανεργίας στις ΗΠΑ εξαιτίας της κρίσης του κοροναϊού.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει υποσχεθεί ένα πρωτοφανές πακέτο στήριξης ύψους 2 τρισ. δολαρίων: 500 δισ. θα πάνε στις βιομηχανιές που εχουν χτυπηθεί περισσότερο και κάθε οικογένεια θα πάρει 3.000 δολάρια.

Oι καταστάσεις μισθοδοσίας στο τέλος του μήνα αναμένεται να δείξουν ότι 293.000 άνθρωποι έχασαν τις δουλείες τους. Η ανεργία, δηλαδή, αναμένεται να φτάσει σε υψηλό 14 μηνών.

Πύρρεια νίκη για την Κίνα

Μπορεί η Κίνα να νίκησε τον κοροναϊό και σιγά-σιγά να επιστρέφει στους καθημερινούς της ρυθμούς, αλλά η εξάπλωση της πανδημίας στις ΗΠΑ και την Ευρώπη δεν την ωφελεί.

Η Κίνα δεν έχει σε ποιον να κάνει εξαγωγές, καθώς δεν υπάρχει ζήτηση για τα προϊόντα τις στις χτυπημένες από τον κοροναϊό χώρες, ούτε μπορεί να εισάγει απαραίτητα εξαρτήματα.

Τα κέρδη των κινεζικών εργοστασίων για το δίμηνο Ιανουάριος-Φεβρουάριος ήταν τα χαμηλότερα της δεκαετίας.

Η ανάπτυξη της Κίνας θα περιοριστεί το πρώτο τρίμηνο του 2020, αλλά οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η συνολική ανάπτυξη της για το φετινό έτος θα είναι γύρω στο 2% – το ένα τρίτο από τον στόχο του 6% των αρχών.

Έλλειψη σύμπνοιας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πήρε τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση του κοροναϊού, ισορροπώντας με την επιθετική πολιτική της τα πράγματα στην αγορά ομολόγων.

Τώρα μένει να τα βρουν μεταξύ τους οι ηγέτες της Ε.Ε.

Μέχρι στιγμής, έχουν αποτύχει να έρθουν σε συμφωνία για το μέγεθος της στήριξης στις οικονομίες που «λύγισαν» από τον κοροναϊό. Οι πολιτικοί διαφωνούν για την πιστωτική γραμμή από τον ESM.

Πολλές κυβερνήσεις της ΕΕ ζητούν την έκδοση «κορονο-ομολόγου», αλλά η Γερμανία και άλλες χώρες διαφωνούν.

Η Goldman Sachs εκτιμά ότι η οικονομία της ευρωζώνης κατά 9% φέτος.

Πλήγμα στις αναδυόμενες αγορές

Ο κοροναϊός χτύπησε και τις μικρότερες και επισφαλείς αναδυόμενες αγορές.

Ειδικά στην Αφρική, οι αγορές αυτές υποφέρουν από την πτώση της τιμής του πετρελαίου και των τιμών των εμπορευμάτων, καθώς και την πιθανότητα κρίσης στην παγκόσμια οικονομία και τα ασθενή συναλλάγματα, τα οποία κάνουν πιο δύσκολη την εξυπηρέτηση εξωτερικού χρέους.

Οι χώρες που έχουν πετρέλαιο, όπως η Ανγκόλα, η Γκάνα, η Γκαμπόν και η Νιγηρία, είδαν το χρέος τους σε δολάρια να πέφτει κατακόρυφα, με τις αποδόσεις να ξεπερνάνε το 20%, κάτι που σημαίνει ότι θα δανείζονται ακριβότερα.

Πολλές από τις χώρες της Αφρικής δεν έχουν τα απαραίτητα αποθέματα σε συνάλλαγμα για να πολεμήσουν τον κοροναϊό και να ενισχύσουν τις οικονομίες τους, ενώ τα συστήματα υγείας τους βρίσκονται ήδη υπό πίεση.

H Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ ζήτησαν από τους πιστωτές να ψαλιδίσουν τα χρέη των φτωχότερων χωρών του κόσμου, καθώς αυτές παλεύουν με τις ανθρώπινες και οικονομικές συνέπειες του κοροναϊού.

Οι ηγέτες της G20 δεσμεύτηκαν να κάνουν ενέσεις ρευστότητας ύψους 5 τρισ. δολαρίων για να περιορίσουν τις απώλειες θέσεων εργασίας και εσόδων.

© Πηγή: In.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook