Κοροναϊός : Αντέχει η οικονομία ένα νέο lockdown και πόσο θα μας κοστίσει;
Η κυβέρνηση το ξορκίζει, οι λοιμωξιολόγοι και οι επιστήμονες έχουν σημάνει συναγερμό, η αγορά το τρέμει και το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί να προβλέψει τις συνέπειές του στην οικονομία, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Με την πανδημία να βρίσκεται σε έξαρση, τα κρούσματα του κοροναϊού να αυξάνονται καθημερινά και τα κρεβάτια στις ΜΕΘ να γεμίζουν, το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown στην Αττική, όπου καθημερινά καταγράφονται οι περισσότερες μολύνσεις, βρίσκεται στο προσκήνιο και στο τραπέζι του δημόσιου διαλόγου. Εάν τα νέα έκτακτα μέτρα που εφαρμόζονται από την περασμένη Δευτέρα για την προστασία της δημόσιας υγείας αποδώσουν τις επόμενες ημέρες, τότε το σύστημα θα πάρει μία ανάσα, έστω και προσωρινή. Αν όχι, η κατάσταση περιπλέκεται.
Τότε, ένα νέο lockdown στην Αττική έρχεται ολοένα και πιο κοντά με στόχο να αποφευχθούν τα χειρότερα στο υγειονομικό μέτωπο ενόψει του δύσκολου χειμώνα που έρχεται.
Αντέχουμε ένα δεύτερο lockdown;
Η οικονομία όμως αντέχει ένα νέο lockdown, ακόμα και αν αυτό εφαρμοστεί μόνο στην Αττική όπου η πανδημία χτυπάει κόκκινο;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ
Εχουμε διασφαλίσει τα απαραίτητα ταμειακά διαθέσιμα
Στο ερώτημα αυτό, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δηλώνει ότι «σε επίπεδο πραγματικής οικονομίας, η χώρα δεν μπορεί να αντέξει ένα δεύτερο lockdown, αλλά το υπουργείο Οικονομικών έχει διασφαλίσει τα απαραίτητα ταμειακά διαθέσιμα για να στηρίξει την όποια επιλογή της κυβέρνησης».
Τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονται σήμερα σε 37,7 δισ. ευρώ και η στρατηγική του οικονομικού επιτελείου κινείται πάνω σε ένα σχέδιο παροχής πρόσθετων οικονομικών μέτρων σε περιοχές όπου θα επιβληθούν τοπικά lockdown, καθώς η κυβέρνηση κρατά ταμειακά πυρομαχικά για όσο διαρκέσει η πανδημία του κορωνοϊού. Βασική επιδίωξη του υπουργείου Οικονομικών είναι η λήψη στοχευμένων μέτρων στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων για την αποφυγή ασφυξίας στις τοπικές αγορές. «Ελπίζω να μη γίνει ένα νέο lockdown και να μείνουμε μόνο στις μάσκες» αναφέρει χαρακτηριστικά αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου και προσθέτει ότι δεν είναι θέμα του υπουργείου Οικονομικών εάν θα γίνει ή όχι νέο lockdown καθώς η κυβέρνηση ακούει τους ειδικούς για να αποφασίσει ενώ σε κάθε περίπτωση προέχει η δημόσια υγεία και έπεται η οικονομία.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΕΤΡΑΚΗΣ
Πάνω από 15 ημέρες το πλήγμα θα είναι ασήκωτο
«Τα πραγματικά οικονομικά δεδομένα δεν συνηγορούν υπέρ της άποψης ότι ένα lockdown σε τοπικό επίπεδο (Αττική) διάρκειας όχι μεγαλύτερης από 15 ημέρες θα ήταν ασήκωτο πλήγμα για την οικονομία, ιδίως σε σύγκριση με το πόσο μεγάλη ύφεση αντιμετωπίζουμε» σημειώνει στα «ΝΕΑ» ο Παναγιώτης Πετράκης, καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Εκτιμά ότι «ένα lockdown στην Αττική, πολύ προσεκτικά σχεδιασμένο, που θα αφορά τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες (εμπόριο, εστίαση, κοινωνικές δραστηριότητες), το οποίο θα διαρκέσει ένα δεκαπενθήμερο, θα έχει μία μείωση γύρω στο 0,3% του ετήσιου ΑΕΠ (περίπου 580 εκατ. ευρώ)».
«Βεβαίως μη μας μπερδεύουν οι αριθμοί» μάς λέει ο καθηγητής και συμπληρώνει ότι «το ποσό είναι τεράστιο, για δεκαπέντε ημέρες, και σημαίνει νέα ανεργία και νέες πτωχεύσεις, αν και πάλι η ύφεση θα κυμαίνεται πάλι μεταξύ 7% και 8%. Εάν όμως αυτό το lockdown πρόκειται να μειώσει την κριτική πίεση στο σύστημα υγείας και να συρρικνώσει τον αριθμό των καθημερινών κρουσμάτων, τότε ίσως θα πρέπει να εξεταστεί».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ
Θα καθυστερήσει περισσότερο την ανάκαμψη
Σε κάθε περίπτωση ένα νέο lockdown θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στην οικονομία και σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα «ένα νέο κύμα της πανδημίας μπορεί να οδηγήσει σε βαθύτερη ύφεση και μεγαλύτερη καθυστέρηση της ανάκαμψης από ό,τι αναμενόταν αρχικά».
Οι εκτιμήσεις πλέον δείχνουν πως το 2020 θα κλείσει με ύφεση κοντά στο δυσμενές σενάριο του 8% με ανοδικές τάσεις, το πρωτογενές έλλειμμα θα ξεπεράσει το 6% του ΑΕΠ, τα κόκκινα δάνεια που θα δημιουργήσει η πανδημία θα φθάσουν τα 8-10 δισ. ευρώ, το «κενό ρευστότητας» για τις επιχειρήσεις εκτιμάται στα 33 δισ. ευρώ σύμφωνα με μελέτη της Εθνικής Τράπεζας, η μείωση της απασχόλησης στο σύνολο της οικονομίας αναμένεται να κορυφωθεί το τρίτο τρίμηνο του έτους και οι επιπλέον άνεργοι θα ξεπεράσουν τους 110.000, ενώ τα μέσα εισοδήματα θα υποστούν μεγαλύτερη καθίζηση από τα 700-800 ευρώ που φαίνεται να χάνουν μέχρι στιγμής.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΡΚΙΔΗΣ
Χαριστική βολή για χιλιάδες επιχειρήσεις
«Στο εφιαλτικό σενάριο ενός τοπικού lockdown στην Αττική, είναι βέβαιο ότι με μαθηματική ακρίβεια χιλιάδες επιχειρήσεις, που σήμερα ακροβατούν σε τεντωμένο σκοινί, θα δεχθούν τη χαριστική βολή» δηλώνει ο Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά.
Η Αττική συμμετέχει περίπου στο 50% του ΑΕΠ της χώρας κι αυτό σημαίνει ότι ένα δεύτερο lockdown θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο τον σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου. Στα περίπου 180 δισ. ευρώ του ΑΕΠ, η συμβολή της Αττικής αγγίζει τα 86 δισ. ευρώ και ειδικά του κέντρου της Αθήνας ξεπερνά τα 30 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι κάτι παραπάνω από το 47% του ΑΕΠ παράγεται στο Λεκανοπέδιο.
Την περασμένη άνοιξη, στο πρώτο κύμα του κορωνοϊού, στο υπουργείο Οικονομικών υπολόγιζαν ότι κάθε μήνας καραντίνας κοστίζει περί τα 2,5 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι η μηνιαία ζημιά στην Αττική υπολογίζεται στα 1,1 – 1,2 δισ. ευρώ. Τον Απρίλιο, τον μήνα της καθολικής καραντίνας και του «Μένουμε σπίτι» το πλήγμα που δέχθηκε η οικονομία ήταν βαρύ:
– Χάθηκε τζίρος 6,8 δισ. ευρώ από τις κλειστές επιχειρήσεις ενώ στο τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου η αγορά έχασε 20 δισ. ευρώ. Τον Απρίλιο του καθολικού lockdown η μείωση του τζίρου για τον κλάδο των καταλυμάτων άγγιξε το 92% ενώ οι επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης μέτρησαν απώλειες πάνω από 73%.
– Μέσα σε έναν μήνα χάθηκαν 103.690 θέσεις εργασίας και έγιναν 233.626 λιγότερες προσλήψεις σε σχέση με τον Απρίλιο του 2019.
– Τα φορολογικά έσοδα μειώθηκαν κατά 1,068 δισ. ευρώ και κρατικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 1,189 δισ. ευρώ για να πληρωθούν τα επιδόματα των 800 ευρώ σε εργαζομένους που μπήκαν σε αναστολή εργασίας, σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις που έκλεισαν ή δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα από τον κορωνοϊό. Παράλληλα ανεστάλη η πληρωμή φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών ύψους 3 δισ. ευρώ ενώ «πάγωσαν» δάνεια προς τις τράπεζες περίπου 18 δισ. ευρώ.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ
Θα φέρει άλλες δύο μονάδες ύφεσης
«Εάν εφαρμοζόταν τώρα ένα lockdown στην Αττική θα μας πρόσθετε μια με δύο ποσοστιαίες μονάδες ύφεσης και βέβαια θα μας αύξανε το έλλειμμα. Συν τοις άλλοις, θα έπληττε πολλές επιχειρήσεις που έχουν αντέξει με νύχια και με δόντια» δηλώνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης προσθέτοντας ότι «αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, η ύφεση για ολόκληρο το έτος 2020 αναμένεται να κυμανθεί γύρω στο 8% και το σενάριο για το πρωτογενές έλλειμμα είναι περίπου στην περιοχή του 6%. Ολα αυτά με δεδομένο ότι δεν θα έχουμε νέο lockdown».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ