Κοροναϊός: 60 εκατ. ευρωπαίοι κινδυνεύουν από απολύσεις και περικοπές αν δεν περιοριστεί ο ιός

Δημοσιεύτηκε στις 20/04/2020 12:19

Κοροναϊός: 60 εκατ. ευρωπαίοι κινδυνεύουν από απολύσεις και περικοπές αν δεν περιοριστεί ο ιός

Μία δυσοίωνη πρόβλεψη  έκαναν οι αναλυτές της σχετικά με το πόσο πολύ είναι ικανός ο κοροναϊός να βλάψει την οικονομία και κατ επέκταση τους πολίτες.

Σύμφωνα με τους αναλυτές σχεδόν 60 εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο κινδυνεύουν από την πανδημία του κοροναϊού.

Η εταιρεία συμβούλων προειδοποιεί σε έκθεση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, ότι το ποσοστό ανεργίας στην ΕΕ μπορεί να ανέλθει από περίπου 6% σε περισσότερο από 11% και να παραμείνει αυξημένο για χρόνια εάν η πανδημία δεν περιοριστεί γρήγορα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της McKinsey το 25% των θέσεων εργασίας σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο κινδυνεύουν να συνεχιστούν με μειωμένο ωράριο και αμοιβές ή μόνιμες απολύσεις.

Τα επαγγέλματα χαμηλού κινδύνου

Τα επαγγέλματα που δεν απαιτούν στενή επαφή με άλλους, συμπεριλαμβανομένων των λογιστών και των αρχιτεκτόνων, θεωρούνται χαμηλού κινδύνου, μαζί με εκείνα που παρέχουν βασικές υπηρεσίες όπως η αστυνομία.

Στη λίστα χαμηλού κινδύνου είναι οι δημοσιογράφοι, οι υπάλληλοι των οποίων η εργασία παρέχει βασικές υπηρεσίες υγείας, όπως το προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης ή άλλες βασικές υπηρεσίες όπως η αστυνομία, η παραγωγή τροφίμων, η εκπαίδευση, οι δημόσιες συγκοινωνίες ή υπηρεσίες κοινής ωφέλειας.

Στον τομέα χονδρικής και λιανικής της Ευρώπης, θα μπορούσαν να απειληθούν 14,6 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, 8,4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε καταλύματα και τομέα τροφίμων και 1,7 εκατομμύρια σε τέχνες και ψυχαγωγία.

Ακόμη περίπου  55 εκατομμύρια εργαζόμενοι απασχολούνται σε επαγγέλματα υψηλού κινδύνου, όπως ταμεία λιανικής, μάγειρες, εργάτες οικοδομών, και προσωπικό ξενοδοχείων.

Το 80% των θέσεων εργασίας που θεωρούνται ως απειλούμενες, ανήκουν σε άτομα που δεν έχουν πτυχίο, με ιδιαίτερο κίνδυνο για τους υπαλλήλους μικρότερων εταιρειών.

Ανησυχία υπάρχει επίσης για το γεγονός ότι η πανδημία θα μπορούσε να διευρύνει το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών σε ολόκληρη την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Ο βραχυπρόθεσμος κίνδυνος απασχόλησης συσχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με το επίπεδο εκπαίδευσης και ενδεχομένως να επιδεινώσει τις υπάρχουσες κοινωνικές ανισότητες», αναφέρει η McKinsey.

Απειλή  ο κοροναϊός για την οικονομία αν δεν περιοριστεί σε τρεις μήνες

Κατά τις ίδιες προβλέψεις, αν επικρατήσει ένα σενάριο με την Ευρώπη να μην μπορεί να περιορίσει τον ιό εντός τριών μηνών και να συνεχίσει με lockdown και μέτρα μέχρι το καλοκαίρι, το ποσοστό ανεργίας της ΕΕ θα κορυφωθεί στο 11,2% το 2021 ενώ δεν αναμένεται να ανακάμψει πριν το 2024.

Η έκθεση της McKinsey αναφέρει ότι οι επιχειρήσεις και οι κυβερνήσεις πρέπει να κινηθούν γρήγορα για να προστατεύσουν τις θέσεις εργασίας. Οι εταιρείες πρέπει να μειώσουν το κόστος, να χωρίσουν τις βάρδιες εργασίας και να επιτρέψουν την τηλε-εργασία όπου είναι δυνατόν.

Οι κυβερνήσεις πρέπει να παρέχουν εγγυήσεις δανείων, φορολογικές ελαφρύνσεις και εγγυητικές αμοιβές για τους εργαζόμενους, ορισμένες από τις οποίες ήδη εφαρμόζονται σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Το Ηνωμένο Βασίλειο καλύπτει το 80% των μισθών των εργαζομένων για τουλάχιστον τους επόμενους τρεις μήνες έως το μέγιστο των 2.500 £ το μήνα. Η Γερμανία και η Γαλλία εφαρμόζουν παρόμοια προγράμματα.

Το πακέτο ανακούφισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης  περιλαμβάνει έως και 100 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιδοτήσεις μισθών με στόχο την πρόληψη μαζικών απολύσεων, καθώς και εκατοντάδες δισεκατομμύρια για δάνεια προς επιχειρήσεις και πιστώσεις για τις κυβερνήσεις της ΕΕ.

«Η διασφάλιση θέσεων εργασίας που κινδυνεύουν σε κατά τα άλλα υγιείς, παραγωγικές επιχειρήσεις είναι επιτακτική ανάγκη. Η απώλεια αυτών των θέσεων εργασίας δεν θα ήταν μόνο τραγωδία σε ατομικό επίπεδο, αλλά θα ήταν επίσης πολύ επώδυνη από οικονομική άποψη», υπογραμμίζει η έκθεση McKinsey.

Η έρευνα McKinsey διαπίστωσε ότι οι νέοι ηλικίας μεταξύ 15 και 24 ετών έχουν επίσης διπλάσιες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν την αστάθεια κατά τη διάρκεια της πανδημίας στην εργασία σε σύγκριση με τους παλαιότερους ομολόγους τους.

Ωστόσο, ο Sebastian Stern, ανώτερος συνεργάτης της McKinsey, δήλωσε ότι ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος στους νέους εργαζόμενους θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα οι κυβερνήσεις θα αρχίσουν να «χαλαρώνουν» τα μέτρα αποκλεισμού.

«Εάν βγούμε από τα lockdown όσο πιο γρήγορα μπορεί να δικαιολογηθεί και επενδύσουμε στους σωστούς τομείς, δεν θα έλεγα ότι αυτή είναι ήδη μια χαμένη γενιά», επισήμανε ο Stern.

© Πηγή: In.gr