Κομισιόν: Ανάπτυξη 2,1% το 2019 και 2,2% για το 2020 για Ελλάδα

Δημοσιεύτηκε στις 10/07/2019 13:40

Κομισιόν: Ανάπτυξη 2,1% το 2019 και 2,2% για το 2020 για Ελλάδα

Στη δημοσιότητα οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στο 2,1% αναμένεται να διαμορφωθεί ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2019 σύμφωνα με τις θερινές οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ παραμένει σταθερή στο 2,2% παραμένει η πρόβλεψη για το 2020.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, το πραγματικό ΑΕΠ ήταν 0,2% (σε τριμηνιαία βάση) το α’ τρίμηνο του 2019 (σε εποχικά προσαρμοσμένους όρους) που ανταποκρίνεται σε έναν ρυθμό ανάπτυξης 1,3% (σε ετήσια βάση), χαμηλότερα του 1,5% το προηγούμενο τρίμηνο. Αυτή η επιβράδυνση τονίζει την εύθραυστη φύση της ανάκαμψης της Ελλάδας.

Κατά την Κομισιόν, η ανάπτυξη το α’ τρίμηνο στηρίχθηκε κυρίως στην ανάκαμψη των επενδύσεων, ιδιαίτερα στις μη οικιστικές κατασκευές και στον εξοπλισμό. Η ιδιωτική κατανάλωση ανέκτησε τις απώλειές της από το περασμένο τρίμηνο αυξάνοντας έτσι ήπια την ανάπτυξη της εσωτερικής κατανάλωσης.

Ωστόσο, ο εξωτερικός τομέας επιβάρυνε την ανάπτυξη, και η δημόσια κατανάλωση επίσης μειώθηκε. Και οι δυο παράγοντες υποδηλώνουν πως κάποια από τα πτωτικά ρίσκα που τονίστηκαν στην προηγούμενη (εαρινή) πρόβλεψη έχουν αρχίσει να υλοποιούνται.

Η ιδιωτική αναμένεται να ενισχυθεί κατά το υπόλοιπο του έτους και ως εκ τούτου να αντισταθμίσει ορισμένες από τις δυσμενείς εξελίξεις στον εξωτερικό τομέα. Πέραν της θετικής επίπτωσης της αύξησης του κατώτατου μισθού στα διαθέσιμα εισοδήματα των νοικοκυριών, που μπορεί να είναι πιο έντονη το β’ τρίμηνο, τα δημοσιονομικά μέτρα που νομοθετήθηκαν τον Μάιο του 2019 θα παράσχουν περαιτέρω στήριξη στην ιδιωτική κατανάλωση.

Γενικά, η ανάπτυξη του πραγματικού ΑΕΠ προβλέπεται να φτάσει στο 2,1% το 2019 και να επιταχυνθεί ελαφρώς στο 2,2% το 2020, καθώς θα αυξάνονται οι ιδιωτικές επενδύσεις. Τα πτωτικά ρίσκα σχετίζονται με μια μεγαλύτερη του αναμενόμενου επιρροή από την αποδυνάμωση του εξωτερικού περιβάλλοντος και με την υποεκτέλεση του προϋπολογισμού.

Οι πιέσεις στις τιμές παρέμειναν υποτονικές, με τον πληθωρισμό να διαμορφώνεται στο 0,6% τον Μάιο, που αντιστοιχεί σε αύξηση 0,8% τους πρώτους πέντε μήνες του έτους. Η πρόσφατες μειώσεις στον ΦΠΑ δείχνουν πτωτικά ρίσκα για τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό, ωστόσο η επίπτωση των αλλαγών στη φορολογία θα μπορούσαν να αντισταθμιστούν από την τόνωση της κατανάλωσης.

in.gr