Κοινωνικά επιδόματα – Αλλαγές στα κριτήρια φέρνουν οι νέες αντικειμενικές αξίες
Ανατροπές στο χάρτη των κοινωνικών επιδομάτων φέρνουν οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων με το οικονομικό επιτελείο να εξετάζει παρεμβάσεις για να μην χάσουν τις ενισχύσεις χιλιάδες νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα.
Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών σε πάνω από 7.000 περιοχές-τιμές ζώνης σε όλη τη χώρα από την Πρωτοχρονιά, απειλεί χιλιάδες δικαιούχους κοινωνικών επιδομάτων και ειδικά όσους λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα ή το επίδομα στέγασης ή είναι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου ή πληρώνουν το μισό ΕΝΦΙΑ. Με την αύξηση των αντικειμενικών τιμών κινδυνεύουν να χάσουν τα επιδόματα καθώς ένα από τα βασικά κριτήρια για την χορήγηση τους είναι το ύψος της φορολογητέας αξίας της ακίνητης περιουσίας τους.
Μπροστά στην απειλή της απώλειας των επιδομάτων για ευάλωτα και αδύναμα νοικοκυριά το οικονομικό επιτελείο εξετάζει να αναπροσαρμόσει προς τα πάνω το όριο της αξίας των ακινήτων που λαμβάνεται υπόψη για την χορήγηση των ενισχύσεων. Ηδη, το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε στην αύξηση έως 38% του ορίου της περιουσίας για τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης διευρύνοντας έτσι το αριθμό των νοικοκυριών που θα ενισχυθούν φέτος για να αντιμετωπίσουν το κύμα ανατιμήσεων στην ενέργεια.
Ειδικότερα, το οικονομικό επιτελείο περιμένει τις προτάσεις της ειδικής ομάδας εργασίας η οποία έχει αναλάβει να αξιολογήσει το αποτέλεσμα της αναπροσαρμογής των τιμών ζώνης σε κοινωνικά επιδόματα για να καταλήξει στις παρεμβάσεις που θα αποτρέψουν τον κίνδυνο απώλειας των κοινωνικών επιδομάτων για χιλιάδες ευάλωτα νοικοκυριά.
Οι αλλαγές
Τα επιδόματα, οι ενισχύσεις και οι φοροαπαλλαγές για τα οποία εξετάζεται «λίφτινγκ» είναι μεταξύ άλλων:
– Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Για να λάβει ένα νοικοκυριό την ενίσχυση θα πρέπει η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του να μην υπερβαίνει στο σύνολο της το ποσό των 90.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως 150.000 ευρώ.
– Το στεγαστικό επίδομα. Για τη χορήγηση του θα πρέπει μεταξύ άλλων η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού να μην υπερβαίνει τα 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος με ανώτατο όριο τις 180.000 ευρώ.
– Το επίδομα θέρμανσης για το οποίο όμως με βάση το νέο καθεστώς τα όρια της συνολικής αντικειμενικής αξίας ακίνητης περιουσίας αυξήθηκαν στα 180.000 ευρώ από 130.000 για κάθε άγαμο και στα 300.000 ευρώ και από 250.000 για έγγαμο δικαιούχο. Θα εξεταστεί εάν απαιτείται νέα παρέμβαση.
– Το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο της ΔΕΗ: Οι αντικειμενικές αξίες αποτελούν κριτήριο για την ένταξη των νοικοκυριών στο ΚΟΤ. Για άγαμο χωρίς παιδιά η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας του δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ, για οικογένειες ή άλλα πολυπρόσωπα νοικοκυριά το όριο των 120.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος και έως ανώτατο όριο τις 180.000 ευρώ.
– Η έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ. Οι εκπτώσεις 50% και 100% στον ΕΝΦΙΑ αναμένεται να διατηρηθούν και με το νέο φόρο ακινήτων που σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών. Ωστόσο η αύξηση των αντικειμενικών τιμών φέρνει ανατροπές στην έκπτωση κατά 50% από τον ΕΝΦΙΑ που δικαιούνται οι ιδιοκτήτες ακινήτων καθώς εκτός του εισοδηματικού ορίου θα πρέπει η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας να μην ξεπερνά τις 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τις 150.000 ευρώ για τον έγγαμο με ένα εξαρτώμενο τέκνο και τις 200.000 ευρώ για τον έγγαμο με δύο εξαρτώμενα τέκνα.
Πηγή: ΟΤ