«Κλείδωσαν» οι πληρωμές για το Γέφυρα 2 – Τι ποσά θα πάρουν οι δικαιούχοι

Δημοσιεύτηκε στις 03/07/2021 15:45

«Κλείδωσαν» οι πληρωμές για το Γέφυρα 2 – Τι ποσά θα πάρουν οι δικαιούχοι

Με την επεξεργασία των αιτήσεων για το “Γέφυρα 2” να έχει προχωρήσει την εβδομάδα που πέρασε «κλείδωσαν» και οι πρώτες πληρωμές: Τα ποσά των επιδοτήσεων δόσεων δανείων αναμένεται να εμφανιστούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των πρώτων δικαιούχων την εβδομάδα που έρχεται, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών. Τα ποσά των επιδοτήσεων αγγίζουν ακόμη και τα 50.000 ευρώ τον μήνα και θα χορηγούνται για διάστημα 8 μηνών.

Η πληρωμή θα αφορά στις επιχειρήσεις που υπέβαλαν αίτηση έως τις 31 Μαΐου για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, ενώ η δόση Ιουνίου θα αφορά αναδρομικά και τον μήνα Μάιο.

ΠΡΟΣΟΧΗ, όμως: Η πληρωμή αυτή είναι για όσους έχουν ενήμερα δάνεια. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, θα πρέπει πρώτα να ρυθμιστούν με την τράπεζα και κατόπιν να ξεκινήσει η καταβολή της επιδότησης.

 

Ποιους αφορά το πρόγραμμα «Γέφυρα 2»

Το Γέφυρα 2 αφορά μεσαίες, μικρές, πολύ μικρές και ατομικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων και των ελεύθερων επιχειρηματιών-επιτηδευματιών, που έχουν αποδεδειγμένα πληγεί από την πανδημία και πληρούν συγκεκριμένα οικονομικά και περιουσιακά κριτήρια. Στο πρόγραμμα είχαν την δυνατότητα να υποβάλλουν αίτηση τόσο οι επιχειρήσεις που έχουν εξυπηρετούμενες οφειλές όσο και σε επιχειρήσεις που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις.

Μέσα από το Γέφυρα 2 πέρα από την επιδότηση δόσης, οι επιχειρηματίες μπορούν να διεκδικήσουν από τις τράπεζες και συγκεκριμένες διευκολύνσεις που φτάνουν μέχρι και σε «κούρεμα» χρέους.

 

Πώς εξασφαλίζουν οι δικαιούχοι «κούρεμα» χρέους

Έπειτα από τις σχετικές αποφάσεις του Υπουργείου Οικονομικών οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες μέσω του Γέφυρα 2 να κάνουν τις εξής ενέργειες:

Α. Στην περίπτωση ρύθμισης μη εξυπηρετούμενου δανείου:

1. Να παρέχουν μείωση του επιτοκίου ρύθμισης, κατά τουλάχιστον 10%, συγκριτικά με το επιτόκιο που ίσχυε πριν την αναδιάρθρωση του δανείου, με διάρκεια 8 μηνών (δηλ. όσο διαρκεί η επιδότηση) και

2. να παρέχουν ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα:

 

μείωση του επιτοκίου ρύθμισης, για όλη τη διάρκεια της ρύθμισης αποπληρωμής, ή/και

 

διαγραφή ποσοστού τόκων υπερημερίας και εξωλογιστικών τόκων, ή/και

 

διαγραφή ποσοστού κεφαλαίου (εφόσον πληρούνται συγκεκριμένα κριτήρια, όπως ότι το χρέος είναι μεγαλύτερο της εμπορικής άξιας της περιουσίας του οφειλέτη, συνοφειλετών και εγγυητών, δεν προκύπτει περίσσευμα εσόδων από τα διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία κλπ), ή/και

 

επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής, και

 

3. να μην αυξήσουν τη δόση του δανείου μετά τη λήξη της επιδότησης και μέχρι την οριστική αποπληρωμή του δανείου.

 

Β. Στην περίπτωση εξυπηρετούμενων δανείων:

1. Να μην τροποποιήσουν τους όρους του δανείου (π.χ. κεφάλαιο, επιτόκιο, διάρκεια αποπληρωμής) σε σχέση με τους όρους που υπήρχαν πριν τη χορήγηση της Κρατικής επιδότησης,

2. να μην αυξήσουν τη δόση του δανείου μετά τη λήξη της επιδότησης και μέχρι την οριστική αποπληρωμή του δανείου.

Τα συγκεκριμένα μέτρα θα ισχύσουν τόσο για όσους υποβάλουν αίτηση στο πρόγραμμα μέσα στις επόμενες ημέρες, όσο και σε εκείνους που ήδη έχουν υποβάλει.

 

Τι καλύπτει το κράτος σε κάθε περίπτωση

Αυτές βεβαίως οι παρεμβάσεις ήρθαν ως πρόσθετες στον βασικό άξονα και σκοπό του προγράμματος που δεν είναι άλλος από την επιδότηση δόσεων: Δηλαδή το Κράτος με έμμεσο τρόπο «κουρεύει» τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων απέναντι στις Τράπεζες. Το Δημόσιο καλύπτει τα δάνεια ακόμη και ατομικών επιχειρήσεων, που δεν έχουν υπαλλήλους. Να διευκρινιστεί ότι τα ποσά που χορηγεί το Κράτος για την επιδότηση δεν επιστρέφονται. Για τους δικαιούχους, η συνεισφορά του Δημοσίου διαμορφώνεται ως εξής:

 

Εξυπηρετούμενα δάνεια: Στο 90% της μηνιαίας δόσης για το 1ο τρίμηνο, στο 80% για το 2ο τρίμηνο και στο 70% για τους υπόλοιπους 2 μήνες.

 

Μη εξυπηρετούμενα δάνεια: Στο 80% της μηνιαίας δόσης για το 1ο τρίμηνο, στο 70% για το 2ο τρίμηνο και στο 60% για τους υπόλοιπους 2 μήνες.

 

Στην περίπτωση της ατομικής επιχείρησης χωρίς προσωπικό ή του ελεύθερου επαγγελματία, το μέγιστο ποσό της μηνιαίας επιδότησης φτάνει στα 600 ευρώ.

Στην περίπτωση της μεσαίας επιχείρησης, το μέγιστο ποσό της μηνιαίας επιδότησης ανέρχεται στις 50.000 ευρώ!! Από τη στιγμή που καταβληθεί η 1η δόση της επιδότησης, τότε το Κράτος την καταβάλλει για τους επόμενους μήνες 8 μήνες.


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook