«Κλειδωμένα» παραμένουν δύο στα τρία ξενοδοχεία

Δημοσιεύτηκε στις 02/06/2020 07:08

«Κλειδωμένα» παραμένουν δύο στα τρία ξενοδοχεία

«Κλειδωμένα» παραμένουν δύο στα τρία ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, παρά το γεγονός ότι από σήμερα επιτρέπεται το άνοιγμα όλων των ξενοδοχειακών μονάδων των αστικών κέντρων.

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες των μεγάλων ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας μεταθέτουν για τα τέλη Ιουνίου ή τις αρχές Ιουλίου τον χρόνο επανεκκίνησής τους, όταν θα ξεκινήσει και η λειτουργία των εποχικών ξενοδοχείων.

Η δυνατότητα για το άνοιγμα των ξενοδοχείων πόλης από την 1η Ιουνίου παραμένει «γράμμα κενό» εξηγούν στα «ΝΕΑ» στελέχη μεγάλων ξενοδοχειακών ομίλων, επισημαίνοντας ότι «κάτι τέτοιο θα ήταν κίνηση υψηλού ρίσκου, καθώς ακόμα δεν υπάρχουν πτήσεις, δεν υπάρχουν πελάτες και κυρίως δεν πήραμε εγκαίρως στα χέρια μας τα περιβόητα υγειονομικά πρωτόκολλα, βάσει των οποίων θα λειτουργήσουν οι μονάδες». Επίσης, οι απαραίτητες ρυθμίσεις σχετικά με τα εργασιακά και το προσωπικό έφτασαν στη Βουλή μόλις την περασμένη Πέμπτη το βράδυ!

Οι καθυστερήσεις αυτές προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γρηγόρη Τάσιου, ο οποίος περιγράφει το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει ο κλάδος. «Μια ημέρα πριν από την εξαγγελθείσα ημερομηνία επαναλειτουργίας των ελληνικών ξενοδοχείων τα υγειονομικά πρωτόκολλα… δημοσιεύονται (!), στα εργασιακά οι ξενοδόχοι είμαστε χαμένοι στη μετάφραση και ως προς το σοβαρό ζήτημα της ρευστότητας, τα μέλη μας ψάχνουν ακόμα να βρουν τα εκατομμύρια που δανείζουν οι τράπεζες» λέει χαρακτηριστικά ο Τάσιος και προσθέτει: «Οπως φαίνεται, την 1η Ιουνίου μόνο τα παράνομα καταλύματα και τα ακίνητα που μισθώνονται βραχυχρόνια θα είναι σε θέση να υποδεχθούν πελάτες. Αλλωστε αυτά, για ορισμένους, μάλλον θεωρούνται περισσότερο ασφαλή ακόμα και μέσα στην πανδημία, γι’ αυτό και αφήνονται να λειτουργούν χωρίς υγειονομικούς όρους!».

Σημειώνεται ότι η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) με τα υγειονομικά πρωτόκολλα στάλθηκε στο Εθνικό Τυπογραφείο μόλις το πρωί του Σαββάτου!

 

Ομηροι

Δεν αρκεί μόνο η δημοσίευση των πρωτοκόλλων, χρειάζονται ακόμα πάρα πολλές διευκρινίσεις και επεξηγήσεις, ώστε να δούμε αν εξασφαλίζεται η υγεία εργαζομένων, εργοδοτών και πελατών. Περιμένουμε τα οριστικά πρωτόκολλα για να δούμε αν είναι δυνατόν να τα εφαρμόσουμε και πόσο γρήγορα μπορεί να γίνει αυτό» τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή της και η Ενωση Ξενοδόχων Μαγνησίας και προσθέτει: «Οι ξενοδόχοι είναι όμηροι αυτής της αναμονής, ενώ παράλληλα δέχονται συνεχείς προτάσεις από διάφορους… επιτήδειους, οι οποίοι υπόσχονται εκπαίδευση, πιστοποίηση και άλλα πολλά για τις επιχειρήσεις μας».

Στο πλαίσιο αυτό, μεγάλες εμβληματικές μονάδες του κέντρου της Αθήνας, όπως η Μεγάλη Βρεταννία και το King George, προσανατολίζονται να ανοίξουν στο διάστημα από 1 έως 3 Ιουλίου, ενώ το άνοιγμα των ξενοδοχείων της Costa Navarino προσδιορίστηκε για τις 19 Ιουνίου.

Επίσης, η αλυσίδα ξενοδοχείων Grecotel ανακοίνωσε το σταδιακό άνοιγμα των μονάδων της από την 1η Ιουλίου και μετά. Για τη φετινή χρονιά η Grecotel προσανατολίζεται να ανοίξει τα 20 από τα 36 ξενοδοχεία της, όμως οι πληρότητες θα είναι αυτές που θα καθορίσουν τον τελικό αριθμό.

 

Οι ξένες αγορές

Φέτος δίνεται ειδικό βάρος στη στοχευμένη προσέγγιση των ξένων αγορών που μπορούν να λειτουργήσουν καταλυτικά γι’ αυτό το «διαφορετικό καλοκαίρι». Ολοι συμφωνούν ότι σημαντικό ρόλο στην πορεία του τουρισμού από τον Ιούλιο και μετά θα παίξουν οι αερομεταφορές και ειδικότερα το πόσο γρήγορα και με ποια συχνότητα θα αποκατασταθούν οι αεροπορικές συνδέσεις της Ελλάδας με τις τουριστικές αγορές, στις οποίες στηρίζεται παραδοσιακά ο ελληνικός τουρισμός.

Για παράδειγμα, οι βαλκανικές χώρες με οδική πρόσβαση στην Ελλάδα, χώρες με καλή υγειονομική κατάσταση, όπως η Γερμανία, καθώς και παραδοσιακές δεξαμενές επισκεπτών, όπως η Ρωσία και η Ουκρανία, μπορούν μαζί με κάποιες μεσογειακές και αραβικές χώρες, αλλά και τον εσωτερικό τουρισμό, να δώσουν μια αισιόδοξη προοπτική για τη φετινή σεζόν.in.gr


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook