Κίνδυνος νέου ναυαγίου για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ

Δημοσιεύτηκε στις 23/05/2019 17:30

Κίνδυνος νέου ναυαγίου για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ

Στον προηγούμενο διαγωνισμό της ΔΕΗ η κοινοπραξία των Sev.En. Energy – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είχε υποβάλει υπό αιρέσεις (δηλαδή εκτός όρων διαγωνισμού) προσφορά και για τη Μελίτη και τη Μεγαλόπολη ύψους 103 εκατ. ευρώ

Προς ναυάγιο οδηγείται και ο νέος διαγωνισμός για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, με τους «μνηστήρες» είτε να αποχωρούν, είτε να προβληματίζονται για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών κρίνοντας ως ασύμφορες τις συγκεκριμένες επενδύσεις. Σημειώνεται ότι η καταληκτική προθεσμία του διαγωνισμού είναι η 28η Μαΐου.

‘Eνας από τους ισχυρούς υποψήφιους επενδυτές, η τσεχική εταιρεία Sev.En Energy, όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες, κατά πάσα πιθανότητα αποσύρεται από την κούρσα διεκδίκησης γυρνώντας την πλάτη στις μονάδες της Μελίτης και της Μεγαλόπολης.

Κι όχι μόνο αυτό, η εταίρος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κατά την προηγούμενη διαγωνιστική διαδικασία του Φεβρουαρίου, που είχε καταλήξει άγονη, έστρεψε το ενδιαφέρον της σε άλλους πωλούμενους λιγνιτικούς σταθμούς στην πατρίδα της. Και μάλιστα διέθεσε 280 εκατ. ευρώ για την εξαγορά από την ελβετική Alpiq του 100% των ανθρακικών σταθμών Kladno, ισχύος 516 μεγαβάτ με καύσιμο τον λιγνίτη, και Zlin, ηλεκτρικής ισχύος 64 μεγαβάτ και θερμικής ισχύος 376 MW.

Από το 2000

Σύμφωνα με όσα προκύπτουν από την ανακοίνωση της Alpiq, ο πρώτος σταθμός είναι σε λειτουργία μόλις από το 2000, ενώ ο δεύτερος αξιοποιείται για την τηλεθέρμανση δήμων της περιοχής. Πηγές επίσης αποδίδουν την καταβολή του συγκεκριμένου τιμήματος στο γεγονός ότι η ποιότητα του άνθρακα που χρησιμοποιούν οι νεοαποκτηθέντες σταθμοί είναι υψηλότερης ποιότητας σε σχέση με τις διαθέσιμες ποσότητες του λιγνίτη στα κοιτάσματα των ορυχείων που εφοδιάζουν τη Μεγαλόπολη και τη Μελίτη, ενώ την ίδια στιγμή ο δεύτερος σταθμός αποφέρει εξασφαλισμένα έσοδα, μια και παρέχει τηλεθέρμανση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, στην αγορά της Τσεχίας, καθώς και όπου πωλεί ηλεκτρική ενέργεια η Sev.En Energy, οι τιμές χονδρικής και λιανικής ρεύματος αντανακλούν το πραγματικό κόστος της παραγωγής, μια και είναι σε λειτουργία χρηματιστήρια ενέργειας.

Υπενθυμίζεται ότι στον προηγούμενο διαγωνισμό της ΔΕΗ η κοινοπραξία των Sev.En. Energy – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είχε υποβάλει υπό αιρέσεις (δηλαδή εκτός όρων διαγωνισμού) προσφορά και για τη Μελίτη και τη Μεγαλόπολη ύψους 103 εκατ. ευρώ. Πρόταση η οποία απορρίφθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της δημόσιας εταιρείας.

Οι Τσέχοι, λοιπόν, φέρεται ότι έχουν λάβει οριστική απόφαση απόσυρσης από τον διαγωνισμό της ΔΕΗ, ενώ έντονος είναι ο προβληματισμός και στις τάξεις των υπόλοιπων υποψήφιων επενδυτών. Πηγές θέλουν τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να αξιολογεί προσεκτικά τα δεδομένα για την κατάθεση «αξιόλογης προσφοράς», αλλά χωρίς ωστόσο να βγαίνει η άσκηση για τη μελλοντική απόδοση και βιωσιμότητα των συγκεκριμένων μονάδων.

Πρόταση

Ανάλογη είναι και η στάση, σύμφωνα με πληροφορίες, και της Μυτιληναίος, η οποία στον προηγούμενο διαγωνισμό είχε καταθέσει οικονομική πρόταση 25 εκατ. ευρώ για την απόκτηση της Μελίτης. Τη συγκεκριμένη μονάδα είχε βάλει στο «μικροσκόπιο» στον τρέχοντα διαγωνισμό και η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, αλλά, όπως σημειώνουν πηγές, το ενδιαφέρον ατονεί.

Σιγήν ιχθύος τηρεί και η κοινοπραξία των Κινέζων (CHN Energy) με την Damco Energy (όμιλος Κοπελούζου).

Οι διεκδικητές υποστηρίζουν ότι οι πωλούμενες μονάδες της Μελίτης και της Μεγαλόπολης κρίνονται οικονομικά ασύμφορες καθώς τα δικαιώματα εκπομπής αέριων ρύπων που αγοράζουν κινούνται σε υψηλά επίπεδα, στα 26 με 28 ευρώ ανά τόνο έναντι μόλις 5 ευρώ στις αρχές του 2018, ενώ και οι πολιτικές της ΕΕ στρέφονται κατά του άνθρακα προωθώντας τις ΑΠΕ.

Χρήστος Κολώνας, in.gr