Κίνδυνος για 250.000 θέσεις εργασίας τους επόμενους μήνες – Τι δείχνει έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ
Πυκνώνουν τα μαύρα σύννεφα πάνω από την ελληνική οικονομία κάνοντας δυσκολότερη την επόμενη ημέρα μετά το τέλος της «καραντίνας» για επιχειρήσεις και εργαζόμενους.
Με το ισοζύγιο προσλήψεων και απολύσεων να είναι ελλειμματικό αλλά και τις δυσκολίες στην επανεκκίνηση των επιχειρήσεων να εμφανίζονται η μια μετά την άλλη ο κίνδυνος για περίπου 250.000 θέσεις εργασίας τους επόμενους μήνες είναι πλέον ορατός και αυτό με δεδομένο ότι σχεδόν 1 στις 7 μικρομεσαίες και πολύ μικρές επιχειρήσεις δηλώνουν τον φόβο τους για το εάν τελικά θα καταφέρουν να ξεκινήσουν και πάλι τις δραστηριότητες τους.
Μάλιστα τα στοιχεία της έρευνας που δημοσιοποίησε σήμερα η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος κάνει ακόμα πιο εμφανές το μέγεθος του προβλήματος και την αβεβαιότητα που υπάρχει στην αγορά.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έρευνας ήδη οι οκτώ στις δέκα μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις ( όλων των κλάδων) που ανέστειλαν μερικώς ή πλήρως την δραστηριότητα τους προχώρησαν σε αναστολή συμβάσεων εργασίας ενώ μόλις το 13,3% των επιχειρήσεων αυτών υιοθέτησαν καθεστώς τηλεργασίας για το προσωπικό τους. Όσο για εκείνες που δεν ανέστειλαν τη λειτουργιά τους σχεδόν η μια στις πέντε μείωσαν το προσωπικό τους ενώ μόλις τρεις στις εκατό (3,2%) το αύξησαν.
Το αποθαρρυντικό στοιχείο όμως που προκύπτει είναι ότι η ανασφάλεια των επιχειρηματιών για την επόμενη ημέρα κάνει τον 1 στους 8 επιχειρηματίες (12,7%) του συνόλου των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων να δηλώνει ότι ενδέχεται να μειώσει το προσωπικό περαιτέρω και μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, ενώ μόλις 3 στις 100 (3,4%) δηλώνουν ότι θα προχωρήσουν σε προσλήψεις.
Με βάση τα στοιχεία αυτά οι εκπρόσωποι της αγοράς εκτιμούν ότι κινδυνεύουν να χαθούν 150.000 θέσεις μισθωτής εργασίας, ενώ εάν συνυπολογίσουν και το γεγονός ότι η μια στις επτά επιχειρήσεις σύμφωνα με την έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ δηλώνουν πως ενδέχεται να διακόψουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα.
Με δεδομένο αυτό όπως προκύπτει ο κίνδυνος απώλειας των συνολικών θέσεων απασχόλησης (αυτοαπασχολούμενοι, εργοδότες και εργαζόμενοι) είναι ακόμα μεγαλύτερος και εκτιμάται στις 250.000 χαμένες θέσεις εργασίας το επόμενο διάστημα.