ΚΙΝΑΛ: Το πρόγραμμα «Γέφυρα» δεν στηρίζει τους αδύναμους δανειολήπτες
Για αναποτελεσματικότητα του προγράμματος ‘’Γέφυρα’’ για τους ευάλωτους δανειολήπτες έκανε λόγο ο υπεύθυνος Ανάπτυξης του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης σήμερα στη Βουλή.
Ο Μιχάλης Κατρίνης αναφέρθηκε στην αδυναμία των δανειοληπτών να ρυθμίσουν τα δάνειά τους και να επιδοτηθούν από τη ‘’Γέφυρα’’ λόγω των υπέρογκων απαιτήσεων των τραπεζών. Τόνισε, μάλιστα, ότι στην παρούσα οικονομική συγκυρία με τη μεγάλη πτώση τζίρου στην αγορά και την αύξηση της ανεργίας, γίνεται ακόμα πιο δύσκολη η αποπληρωμή των δόσεων αφού τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αφορούν μεγάλο ποσοστό επαγγελματιών, ιδιωτικών υπαλλήλων και ανέργων (σύμφωνα με σχετική έρευνα της ΓΣΕΕ).
Ενδεικτική του αποκλεισμού μεγάλης μερίδας δανειοληπτών από το πρόγραμμα και των μειωμένων ρυθμίσεων που τελικά θα γίνουν είναι και η ελάττωση του σχετικού ποσού που είχε προϋπολογίσει το υπουργείο Οικονομικών για την επιδότηση δόσης δανείων κατά 25% (388 εκατ. ευρώ στο προσχέδιο προϋπολογισμού αντί 518 εκατ. ευρώ στις 28 Ιουλίου που ψηφίστηκε το πρόγραμμα).
Ο κ. Κατρίνης κάλεσε την κυβέρνηση να νομοθετήσει την αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για ευάλωτα νοικοκυριά, κάτι το οποίο έχει ήδη γίνει από τις τράπεζες, χωρίς να λάβει απάντηση από τον υπουργό Οικονομικών.
Ο κ. Σταικούρας δεν απάντησε ούτε και στην ερώτηση του κ. Κατρίνη για το πόσες ρυθμίσεις δανείων έχουν επιδοτηθεί από τη ‘’Γέφυρα΄΄, αναφέροντας μόνο τον αριθμό των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί.
Όπως δήλωσε ο Μιχάλης Κατρίνης «η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το πρόγραμμα ‘’Γέφυρα’’, αλλά δεν είναι σε θέση να ανακοινώσει πόσοι δανειολήπτες έχουν ενταχθεί σε αυτό! Η αναστολή πλειστηριασμών με απόφαση των τραπεζών αποδεικνύει ότι οι ευάλωτοι δανειολήπτες δεν μπορούν να μπουν στο πρόγραμμα ‘’Γέφυρα’’ και διασώζουν τα σπίτια τους προσωρινά λόγω επιλογής των τραπεζών. Η κυβέρνηση οφείλει να διευκολύνει τις ρυθμίσεις με τις τράπεζες και να νομοθετήσει την αναστολή πλειστηριασμών για τους αδύναμους δανειολήπτες. Αλλιώς, σύντομα θα οδηγηθούμε σε πρωτόγνωρες καταστάσεις».