Κίνα: Ανεβάζει ταχύτητα στις εξαγωγές παρά την αποδυνάμωση της παγκόσμιας ζήτησης

Δημοσιεύτηκε στις 07/08/2022 15:37

Κίνα: Ανεβάζει ταχύτητα στις εξαγωγές παρά την αποδυνάμωση της παγκόσμιας ζήτησης

Απροσδόκητη ανάπτυξη κατέγραψαν οι εξαγωγές της Κίνας τον Ιούλιο, προσφέροντας μια ενθαρρυντική ώθηση στην οικονομία που ακόμα πασχίζει να ανακάμψει από την απότομη υποχώρηση που προκλήθηκε, λόγω της πανδημίας Covid-19 και των διαδοχικών lockdown.

Οι αποστολές αγαθών προς το εξωτερικό αυξήθηκαν κατά 18,0% τον Ιούλιο σε σχέση με πέρσι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των κινεζικών τελωνείων, ενώ τον Ιούνιο είχαν σημειώσει άνοδο κατά 17,9%. Συνολικά, δε, ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών για άνοδο 15,0%. Οι αναλυτές περίμεναν ότι οι εξαγωγές θα εξασθενούσαν εν μέσω αυξανόμενων ενδείξεων περιορισμού της παγκόσμιας κατανάλωσης.

Αποδυνάμωση ζήτησης

Μια παγκόσμια έρευνα σε βιομηχανίες, που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, έδειξε ότι η ζήτηση αποδυναμώθηκε τον Ιούλιο, με τις παραγγελίες και τους δείκτες παραγωγής να πέφτουν στα πιο χαμηλά επίπεδά τους από την έναρξη της πανδημίας Covid-19 στις αρχές του 2020.

Η επίσημη έρευνα για τη μεταποίηση της Κίνας έδειξε ότι η δραστηριότητα συρρικνώθηκε τον περασμένο μήνα, εγείροντας φόβους ότι η ανάκαμψη της οικονομίας από τα εκτεταμένα lockdown, την περασμένη άνοιξη, θα είναι πιο αργή και πιο ακανόνιστη από το αναμενόμενο.

Ωστόσο, υπήρχαν ενδείξεις ότι οι διαταραχές της αλυσίδας μεταφορών και εφοδιασμού που προκλήθηκαν από τα lockdown συνέχιζαν να χαλαρώνουν, ακριβώς στην ώρα που ο κλάδος των μεταφορών προετοιμάζεται για τη μέγιστη ζήτηση που θα καταγράψουν οι αγορές στο τέλος του έτους.

Η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων με προορισμό αγορές του εξωτερικού, σε οκτώ μεγάλα κινεζικά λιμάνια, αυξήθηκε κατά 14,5% τον Ιούλιο, «τρέχοντας» με ρυθμό σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με τον Ιούνιο που είχε καταγράψει άνοδο κατά 8,4%, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η εγχώρια ένωση λιμένων.

Η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι της Σαγκάης που έχει πληγεί από την Covid έφτασε σε υψηλό επίπεδο τον Ιούλιο.

Περιορισμένες εισαγωγές

Ωστόσο, η αύξηση των εισαγωγών ήταν χαμηλότερη από το αναμενόμενο, υποδηλώνοντας ότι η εγχώρια κατανάλωση της Κίνας παραμένει περιορισμένη.

Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 2,3% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, και με την άνοδο κατά 1% του Ιουνίου, παραμένοντας πιο χαμηλά έναντι της πρόβλεψης για άνοδο κατά 3,7%.

Οι αναλυτές ανέμεναν ότι η δυναμική των εισαγωγών θα αυξηθεί με μέτριους ρυθμούς το δεύτερο εξάμηνο του έτους, υποστηριζόμενη από τον εξοπλισμό και τα εμπορεύματα που σχετίζονται με τις κατασκευές καθώς η κυβέρνηση αυξάνει τις δαπάνες για υποδομές.

Η Κίνα σημείωσε εμπορικό πλεόνασμα-ρεκόρ 101,26 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον περασμένο μήνα ως αποτέλεσμα της χαμηλής εκτίμησης για τις εισαγωγές αλλά της σταθερής αύξησης των εξαγωγών. Οι αναλυτές είχαν προβλέψει εμπορικό πλεόνασμα 90,0 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Να σημειωθεί ότι το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η οικονομία βρίσκεται στο «κρίσιμο σημείο» σταθεροποίησης και ανάκαμψης και ότι το τρίτο τρίμηνο είναι «ζωτικό».

Κορυφαίοι κινέζοι αξιωματούχοι δήλωσαν πρόσφατα ότι ήταν μάλλον δύσκολο να πιαστεί ο κυβερνητικός στόχος ανάπτυξης περίπου 5,5% για το 2022.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στα τέλη Ιουλίου μείωσε απότομα την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη του 2022 για την Κίνα στο 3,3% από 4,4% τον Απρίλιο, επικαλούμενο τα lockdown λόγω της Covid και την επιδείνωση της κρίσης στον τομέα των ακινήτων της χώρας.

Πηγή: ot.gr

© Πηγή: In.gr