Στη λίστα διεθνών και εγχώριων οργανισμών που κατεβάζουν απότομα τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας φέτος προστίθεται το ΚΕΠΕ, το οποίο υπολογίζει ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα αναπτυχθεί φέτος μόλις κατά 1,8%, έναντι στόχου της κυβέρνησης για ρυθμούς ανάπτυξης 2,3%. Παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ αγρόν ηγόραζαν
Η επαλήθευση των προβλέψεων αυτών θα μπορούσε να τινάξει στον αέρα τον προϋπολογισμό και τους κυβερνητικούς υπολογισμούς και να απειλήσει με δημοσιονομικό εκτροχιασμό με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις αντιδράσεις των επίσημων πιστωτών.
Επιπροσθέτως μια τέτοια εξέλιξη θέτει εν αμφιβόλω το πόσο εφικτά και ρεαλιστικά είναι τα προγράμματα των δύο μονομάχων για την επόμενη μέρα μετά τις εκλογές, που συνεπαρμένοι απο το εκλογικό κλίμα και αφοσιωμένοι στη μεταξύ τους αντιπαράθεση δεν φαίνεται να δίνουν την πρέπουσα προσοχή παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις στον απρόβλεπτο παράγοντα και να έχουν καταρτίσει εναλλακτικές λύσεις, ώστε να είναι σε θέση να αντιδράσουν και να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά ακόμη και μια διαφορετική συνθήκη από αυτή που περιμένουν.
Η πρόβλεψη αυτή του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) αντανακλά τις βασικές διαστάσεις των πρόσφατων βραχυπρόθεσμων εξελίξεων στην ελληνική οικονομία και συνάδει με την εξέλιξη των ενσωματωμένων στοιχείων κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2018.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει, η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης του πραγματικού ΑΕΠ κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2018 (1,6% ) συνεχίστηκε και το πρώτο του 2019, με το ρυθμό να υποχωρεί στο 1,3%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι έως τώρα η πιο απαισιόδοξη εκτίμηση μεταξύ των επίσημων φορέων ήταν αυτή της Τράπεζας της Ελλάδας, που έκανε λόγο για ανάπτυξης 1,9% το 2019.
Σταθερά απαισιόδοξη για τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας είναι και η Citigroup, η οποία σε πρόσφατη έκθεσή της έκανε λόγο για ρυθμούς ανάπτυξης μόλις 1,4% φέτος. Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα προβλέπει ελαφρά επιτάχυνση στο 1,6% για το 2020 (προς τα πάνω αναθεώρηση κατά 0,1 πμ) και το 2021, για να κατεβάσει εκ νέου ταχύτητα η οικονομία στο 1,4% το 2022 και στο 1,6% το 2023.
Πιο αισιόδοξη είναι από την άλλη η Κομισιόν, που βλέπει μεγέθυνση του ΑΕΠ κατά 2,2% φέτος.
Στα επίπεδα του 2018 και η φετινή ανάπτυξη
Ειδικότερα όπως αναφέρουν οι αναλυτές του ΚΕΠΕ, σύμφωνα με τις οικονομετρικές εκτιμήσεις που παρουσιάζονται στον παραπάνω πίνακα και έχοντας ενσωματώσει τα δημοσιευμένα (προσωρινά) στοιχεία μέχρι και το τέλος του 2018, η πρόβλεψη για τον μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ για το σύνολο του 2019 διαμορφώνεται στο 1,8%.
Η εν λόγω πρόβλεψη, εξηγούν, αντανακλά μια οριακή εξασθένηση του ρυθμού ανάπτυξης σε σχέση με το προηγούμενο έτος, κατά το οποίο ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας είχε διαμορφωθεί στο 1,9%.
Οι σχετικοί εκτιμώμενοι ρυθμοί μεταβολής για το πρώτο και δεύτερο εξάμηνο του 2019, σε σχέση με τις αντίστοιχες περιόδους του 2018, κυμαίνονται στο 1,9% και 1,6%, αντίστοιχα, και καταδεικνύουν: πρώτον, μια αναθεώρηση προς τα κάτω της αμέσως προηγούμενης πρόβλεψης του υποδείγματος παραγόντων για το πρώτο εξάμηνο του 2019 (2,2%) και, δεύτερον, μια τάση ελαφράς αποδυνάμωσης της αναπτυξιακής πορείας της χώρας στο δεύτερο εξάμηνο.
Η τάση αυτή αντικατοπτρίζεται και στις επιμέρους εκτιμήσεις των ρυθμών ανάπτυξης για τα τέσσερα τρίμηνα του 2019, ως προς τα αντίστοιχα τρίμηνα του 2018, οι οποίοι διαμορφώνονται στο 2%, 1,9%, 1,2% και 2%.
Για έλλειψη αναπτυξιακής δυναμικής μιλά το ΚΕΠΕ
Στη βάση των ως άνω εκτιμώμενων ρυθμών μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ προκύπτει ότι η ανάπτυξη το 2019 θα κινηθεί σε παρόμοια επίπεδα με αυτά του 2018, επιδεικνύοντας μια σχετική σταθερότητα αλλά και, ταυτόχρονα, μια έλλειψη επιπρόσθετης αναπτυξιακής δυναμικής. Η πρόβλεψη αυτή αντανακλά τις βασικές διαστάσεις των πρόσφατων βραχυπρόθεσμων εξελίξεων στην ελληνική οικονομία και συνάδει με την εξέλιξη των ενσωματωμένων στοιχείων κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2018, αναφέρεται στην έκθεση.
Ειδικότερα, η εξασθένηση του ρυθμού μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2018 (1,6%, ως προς το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017, σε σχέση με το 2,1% του τρίτου τριμήνου) φαίνεται να μετακυλίεται στο 2019, με μια σταδιακή αποδυνάμωση της ανάπτυξης μέχρι το τρίτο τρίμηνο και μια σημαντική ενίσχυση στο τέλος του έτους.
«Συνεπώς, διαφαίνεται ότι συνεχίζουν να επικρατούν συνθήκες σταθεροποίησης και ανάκαμψης στην ελληνική οικονομία, σε συνδυασμό, εντούτοις,με μια συγκρατημένη αναπτυξιακή δυναμική, που οφείλεται κυρίως στην πορεία της συνιστώσας της εγχώριας ζήτησης» αναφέρουν.
Η προεκλογική περίοδος έχει διαδραματίσει και αυτή το ρόλο της, όπως γίνεται σαφές στο δελτίο του ΚΕΠΕ. αφού φαίνεται να ανακόπτει τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια και να βάζει στον πάγο μεγάλα έργα.
«Η παρατηρούμενη έλλειψη ενδείξεων για περαιτέρω ενίσχυση του ρυθμού ανάπτυξης το 2019 δύναται να αντικατοπτρίζει μια σχετική στασιμότητα αναφορικά με την υλοποίηση μεγάλων έργων και επενδύσεων στη χώρα και τη λήψη και εφαρμογή αναγκαίων επιπρόσθετων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, αλλά και μια στάση επιφυλακτικότητας και αναμονής από τους συμμετέχοντες στην οικονομική δραστηριότητα, εξαιτίας των δύο εκλογικών περιόδων που λαμβάνουν χώρα μέσα στο 2019» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Αρνητικά επηρεάζει σαφώς και το διεθνές περιβάλλον αβεβαιότητας. Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, η απουσία ισχυρής αναπτυξιακής δυναμικής «μπορεί να αντανακλά και τις πλέον πιο συγκρατημένες εκτιμώμενες αναπτυξιακές προοπτικές τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και παγκόσμιο επίπεδο, καθώς και τις συνθήκες ενισχυόμενης αβεβαιότητας που επικρατούν διεθνώς και επιδρούν στην αναπτυξιακή πορεία των μεγάλων οικονομιών παγκοσμίως, με επιπτώσεις και στην πορεία της ελληνικής οικονομίας».