ΚΕΠΕ: Ανάπτυξη του ελληνικού ΑΕΠ κατά 4,7% το 2021

Δημοσιεύτηκε στις 02/07/2021 18:22

ΚΕΠΕ: Ανάπτυξη του ελληνικού ΑΕΠ κατά 4,7% το 2021

Ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας κατά 4,7% για το 2021 προβλέπει το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) στην τελευταία 4μηνιαία έκθεση του που δόθηκε στη δημοσιότητα.
Οι αναλυτές του ΚΕΠΕ σημειώνουν πως οι προβλέψει για την πορεία του ΑΕΠ παρουσιάζουν ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο στο δεύτερο τρίμηνο (11,7% ως προς το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020) και σταδιακή αποκλιμάκωση στη συνέχεια (6,6% στο τρίτο τρίμηνο και 2,8% στο τέταρτο τρίμηνο του έτους).

Σε αυτή τη βάση φαίνεται ότι, κατά το εννεάμηνο Απριλίου-Δεκεμβρίου 2021, η ελληνική οικονομία θα ακολουθήσει πορεία ανάκαμψης, με τις παρατηρούμενες αποκλίσεις στους εκτιμώμενους τριμηνιαίους ρυθμούς μεταβολής του ΑΕΠ να είναι σε κάποιο βαθμό αναμενόμενες, δεδομένου ότι η ένταση της ύφεσης που σημειώθηκε το προηγούμενο έτος παρουσίασε αντίστοιχη πορεία, με την κορύφωση στο δεύτερο τρίμηνο του έτους και αποκλιμάκωση στη συνέχεια.

Οι παραπάνω προβλέψεις για την εξέλιξη του ΑΕΠ το 2021 σηματοδοτούν μία βελτίωση των οικονομικών συνθηκών στη χώρα, ως απόρροια της βελτίωσης των επιδημιολογικών δεδομένων και της συνεπαγόμενης επαναφοράς της ομαλής λειτουργίας πολλών σημαντικών οικονομικών δραστηριοτήτων. Ήδη από το πρώτο τρίμηνο του 2021, η θετική αυτή προοπτική αντανακλάται στην ευνοϊκή εξέλιξη που παρουσίασαν αρκετές από τις οικονομικές μεταβλητές που ενσωματώνονται στην πρόβλεψη.

Πιο αναλυτικά, οι παρατηρήσεις σε μη εποχικά και ημερολογιακά διορθωμένη βάση που αφορούν το πρώτο τρίμηνο του 2021 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020 δείχνουν, καταρχάς, μία αξιοσημείωτη άνοδο των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου, τόσο στο σύνολο όσο και σε όλες τις επιμέρους υποκατηγορίες.

Παράλληλα, τα σχετικά στοιχεία αποτυπώνουν μία συνεχιζόμενη ταχεία άνοδο των εξαγωγών αγαθών, σε συνδυασμό με μία περαιτέρω αύξηση της καταναλωτικής δαπάνης της Γενικής Κυβέρνησης. Ανοδική υπήρξε επίσης και η εξέλιξη του Γενικού Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής, ο οποίος ενισχύθηκε τόσο στο σύνολο όσο και σε όλους τους σχετικούς υποδείκτες, με εξαίρεση τον υποδείκτη που αφορά τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά.

Επιπλέον, σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία, αύξηση παρατηρήθηκε στην κατηγορία που αφορά την εξωτερική αγορά τόσο στο σύνολο όσο και σε όλες τις επιμέρους υποκατηγορίες, ενώ άνοδος σημειώθηκε στον δείκτη που αφορά την εγχώρια αγορά στις υποκατηγορίες των ενδιάμεσων και κεφαλαιουχικών αγαθών.

Ανοδικά κινήθηκε επίσης η οικοδομική δραστηριότητα σε όρους όγκου και στη βάση των οικοδομικών αδειών, ενώ μικρή αύξηση σημειώθηκε και στον δείκτη κύκλου εργασιών στο χονδρικό εμπόριο.

Από την άλλη πλευρά, ορατές παρέμειναν κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021 οι επιπτώσεις της πανδημίας στην ιδιωτική κατανάλωση, η οποία υποχώρησε σημαντικά σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Σε αντιστοιχία, πτώση καταγράφηκε και στον Γενικό Δείκτη Όγκου στο Λιανικό Εμπόριο, αν και παρατηρήθηκε οριακή ανάκαμψη στην υποκατηγορία πολυκαταστήματα και σημαντική αύξηση στις υποκατηγορίες τρόφιμα-ποτά-καπνός, φαρμακευτικά-καλλυντικά, και έπιπλα-ηλεκτρικά είδη-οικιακός εξοπλισμός. Ισχυρό παρέμεινε επίσης το πλήγμα στον τουρισμό εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας, με τη μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων να φτάνει το 85,9%, ενώ και οι εισπράξεις από μεταφορές συνέχισαν να υποχωρούν, με τις εξελίξεις αυτές να αντανακλώνται σε μία σημαντική πτώση των εξαγωγών υπηρεσιών.

Όσον αφορά την πορεία της εγχώριας αγοράς εργασίας, τη συγκρατημένη πτώση την οποία σημείωνε η συνολική απασχόληση μέχρι και το τελευταίο τρίμηνο του 2020 διαδέχθηκε μία αρκετά σημαντική κάμψη του αριθμού των απασχολουμένων στο πρώτο τρίμηνο του 2021, της τάξεως του -5,4% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Ωστόσο, σε πτωτική πορεία, έστω και οριακά, παρέμεινε ο αριθμός των ανέργων.

Σε σχέση με τους δείκτες που αντανακλούν τις προσδοκίες και εκτιμήσεις των συμμετεχόντων στην οικονομική δραστηριότητα για την πορεία της οικονομίας, οι εξελίξεις κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021 σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του 2020 ήταν θετικές, ενώ βελτίωση σημειώθηκε επίσης σε όρους ορισμένων από τους υποκείμενους δείκτες ανταγωνιστικότητας.

Πηγή: Reporter.gr


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook