Κατώτατος μισθός : Μάχη Κομισιόν-εργοδοτών για τη θέσπισή του

Δημοσιεύτηκε στις 02/11/2020 23:46

Κατώτατος μισθός : Μάχη Κομισιόν-εργοδοτών για τη θέσπισή του

«Νομοθετικό τέρας» χαρακτηρίζει η BusinessEurope, η ευρωπαϊκή ομπρέλα των εργοδοτικών οργανώσεων από τα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε., αποδοκιμάζοντας το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για κατώτατο μισθό σε όλες τις χώρες.

Το Κολέγιο των Επιτρόπων ανέκρινε αυτή τη βδομάδα οδηγία για «επαρκείς ελάχιστους μισθούς που επιτρέπουν μια αξιοπρεπή διαβίωση όπου κι αν εργάζονται», στην ΕΕ, που στόχο έχει να μειωθεί η ανισότητα των μισθών, η διατήρηση της εγχώριας ζήτησης, η ενίσχυση των κινήτρων για εργασία, η μείωση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των φύλων και η προστασία των εργοδοτών που πληρώνουν αξιοπρεπείς μισθούς έναντι του αθέμιτου ανταγωνισμού.

Σημειώνεται πως 21 κράτη μέλη της ΕΕ έχουν νόμιμους κατώτατους μισθούς και σε 6 κράτη μέλη (Δανία, Ιταλία, Κύπρος, Αυστρία, Φινλανδία και Σουηδία) η προστασία των ελάχιστων μισθών παρέχεται αποκλειστικά από συλλογικές συμβάσεις. Ωστόσο, στην πλειονότητα των κρατών μελών, οι εργαζόμενοι πλήττονται από επάρκεια ή / και κενά στην κάλυψη της προστασίας των ελάχιστων μισθών.

Κατά της πρότασης οι ευρωπαίοι εργοδότες

Η ένωση των Ευρωπαίων εργοδοτών, στους οποίους μετέχει με εκπρόσωπό του στις Βρυξέλλες και ο ΣΕΒ, εξέδωσε την επομένη της δημοσιοποίησης του κειμένου της Επιτροπής μια πολύ σκληρή ανακοίνωση.

«Η πρόταση είναι ενάντια στην πλειοψηφούσα άποψη των κρατών-μελών, πολλά από τα οποία επιθυμούν ένα μη δεσμευτικό εργαλείο, και αγνοεί τις ισχυρές ενστάσεις της ευρωπαϊκής επιχειρηματικής κοινότητας. Επίσης είναι σε αντίθεση με τα σκανδιναβικά συνδικάτα τα οποία εναντιώνονται σε νομοθετικές παρεμβάσεις αναφορικά με τις αυτόνομες συλλογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων για τον καθορισμό των ημερομισθίων […] Αυτό που προτείνει η Κομισιόν είναι ένα νομοθετικό τέρας» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση που εξέδωσε η οργάνωση των Ευρωπαίων εργοδοτών.

Ο Γενικός Διευθυντής του BusinessEurope Markus J. Beyrer δήλωσε: «Θέλουμε δίκαιους μισθούς από εθνικούς κοινωνικούς εταίρους, όχι πολιτικά χειρισμένους ελάχιστους μισθούς. Θέλουμε έναν πραγματικά αυτόνομο κοινωνικό διάλογο».

© Πηγή: In.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook