Η ισοτιμία ευρώ δολαρίου είναι ανησυχητική για τις κυβερνήσεις και τους καταναλωτές στην ευρωζώνη, καθώς θα σημαίνει υψηλότερες τιμές εισαγωγής για ορισμένα βασικά εμπορεύματα.
Σε συνδυασμό με τον συνεχώς αυξανόμενο πληθωρισμό σημαίνει ότι έρχονται δύσκολες οικονομικές στιγμές για την Ευρώπη.
«Το αδύναμο ευρώ θα προσθέσει στον δυνητικά υψηλό πληθωρισμό και μπορεί να υπάρξουν κάποιες ανατροφοδοτήσεις. Μπορεί να κάνει τα πράγματα λίγο χειρότερα. Εισάγουμε πολύ πετρέλαιο και πολλά εμπορεύματα στην Ευρώπη. Η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρώπη και εξαρτάται πολύ από αυτές τις εισαγωγές και γίνονται όλο και πιο ακριβές» δήλωσε ο Μίκαελ Μπάουερ, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου.
Το ευρώ βρίσκεται σε χαμηλά εικοσαετίας, το οποίο έπεσε στο ίδιο επίπεδο με το δολάριο. Η τελευταία φορά που το ευρώ ήταν τόσο αδύναμο ήταν το 2002, λίγο μετά την εισαγωγή του νομίσματος
«Είναι μια χαρά, η ισοτιμία το κάνει πιο εύκολο για εμάς και μπορούμε να ξοδεύουμε περισσότερα χρήματα, τώρα μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα στο ταξίδι μας» δήλωσε Αμερικανός τουρίστας στην Ιταλία.
«Είναι φτηνότερο να έρθουμε εδώ και να αγοράσουμε πράγματα. Οπότε είναι καλύτερα να έρθουμε εδώ πιστεύω και να ξοδεύουμε χρήματα εδώ από ότι να ξοδεύουμε χρήματα στις ΗΠΑ. Μπορείς να πάρεις τα ίδια πράγματα. Οπότε ναι, νομίζω ότι θα έρχομαι εδώ πιο πολύ γιατί είναι πιο φτηνό» δήλωσε μια τουρίστρια από τις ΗΠΑ.
Μεγάλοι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί εκτιμούν ότι οι κίνδυνοι για περαιτέρω υποτίμηση του ευρώ και σπάσιμο προς τα κάτω της απόλυτης ισοτιμίας είναι σημαντικοί, εκτός και αν η ΕΚΤ βρει τρόπο να αντιμετωπίσει έστω και προσωρινά τον κατακερματισμό.
euronews.gr