Καμπανάκι από ΔΝΤ : Οι αγορές πρέπει να πάψουν να αδιαφορούν για την κλιματική κρίση

Δημοσιεύτηκε στις 29/05/2020 23:36

Καμπανάκι από ΔΝΤ : Οι αγορές πρέπει να πάψουν να αδιαφορούν για την κλιματική κρίση

Τα χρηματιστήρια έχουν αγνοήσει σε μεγάλο βαθμό τον αυξανόμενο αριθμό φυσικών καταστροφών τα τελευταία πενήντα χρόνια, ενώ είναι απαραίτητοι οι αυστηρότεροι κανονισμοί που θα αναγκάσουν τους επενδυτές να στρέψουν την προσοχή τους στους κινδύνους που επιφυλάσσει η κλιματική κρίση, προειδοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Οι εταιρείες θα πρέπει να υποχρεωθούν να δημοσιοποιήσουν το βαθμό έκθεσής τους σε κινδύνους που πηγάζουν από την κλιματική αλλαγή, καθώς η εθελοντική προσέγγιση δεν είναι επαρκής, τονίζει το ΔΝΤ σε ένα κεφάλαιο από την τελευταία του έκθεση για την παγκόσμια οικονομική σταθερότητα (GFSR).

Η Ομάδα Εργασίας για την Αποκάλυψη Οικονομικών Στοιχείων που Συνδέονται με το Κλίμα, μια πρωτοβουλία της οποίας ηγείται ο Μαρκ Κάρνεϊ, πρώην διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσεις θα έπρεπε να υπολογίζουν και να αποκαλύπτουν την έκθεσή τους σε περιβαλλοντικούς κινδύνους στους επενδυτές.

Ανάγκη δημοσιοποίησης των περιβαλλοντικών κινδύνων

Ωστόσο, το ΔΝΤ ανέφερε στο GFSR που δημοσίευσε την Παρασκευή ότι οι κίνδυνοι που πηγάζουν από την κλιματική αλλαγή θα έπρεπε εντέλει να ανήκουν στις διεθνείς προϋποθέσεις οικονομικών αναφορών.

«Αυξανόμενος αριθμός εταιρειών έχουν αρχίσει να αποκαλύπτουν εθελοντικά τις πληροφορίες για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, σε συμφωνία με τις συμβουλές της σχετικής ομάδας εργασίας», ανέφερε η έκθεση.

«Ωστόσο, το περαιτέρω βήμα της ανάπτυξης υποχρεωτικής δημοσιοποίησης σε παγκόσμιο επίπεδο των υλικών κινδύνων που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή, θα ήταν ένα σημαντικό βήμα στη διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας. Βραχυπρόθεσμα, η υποχρεωτική δημοσιοποίηση αυτών των στοιχείων θα πρέπει να στηριχτεί σε αρχές που θα συμφωνηθούν διεθνώς. Μακροπρόθεσμα, οι προϋποθέσεις δημοσιοποίησης των περιβαλλοντικών κινδύνων θα μπορούσαν να ενσωματωθούν σε οικονομικές αναφορές σε συμφωνία με τις διεθνείς προϋποθέσεις οικονομικών αναφορών».

Το ΔΝΤ λειτουργεί ως παγκόσμιος δανειστής έσχατης ανάγκης, για χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες και εκδίδει συμβουλές χάραξης πολιτικών σε συνδυασμό με τις παρεμβάσεις του. Στην τελευταία αναφορά του για την κλιματική αλλαγή, εξέφρασε την ανησυχία ότι τα χρηματιστήρια δεν δίνουν την πρέπουσα σημασία στην αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας και τις συνέπειές της.

Αν και τα χρηματιστήρια σημείωσαν κατακόρυφη πτώση στα πρώτα στάδια της πανδημίας, αυτή η εξέλιξη προέκυψε μετά την καλύτερη χρονιά τους από το 2009. Ένας παγκόσμιος δείκτης αξίας μετοχών σημείωσε άνοδο 24% και το FTSE 100 σκαρφάλωσε κατά 12% παρά την αβεβαιότητα του Brexit.

Η κλιματική αλλαγή είναι ήδη εδώ

Την περασμένη χρονιά σημειώθηκε και μια σειρά από έντονα καιρικά φαινόμενα, μεταξύ των οποίων και οι πλημμύρες στις ΗΠΑ και οι τεράστιες φωτιές στην Αυστραλία, όμως το ΔΝΤ αναφέρει ότι αυτά ήταν απλώς μέρος μιας γενικευμένης αυξητικής τάσης των φυσικών καταστροφών κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Συγκεκριμένα, από τις περίπου 50 που σημειώνονταν κάθε χρόνο στις αρχές της δεκαετίας του 1980 στις 200 ανά έτος από το 2000. Ανέφερε ότι ο τυφώνας Κατρίνα που έπληξε τη Νέα Ορλεάνη το 2005, αλλά και το πλήγμα για την Κοινοπολιτεία της Ντομένικα από τον τυφώνα Μαρία του 2017, το οποίο ήταν υπερδιπλάσιο από το ΑΕΠ της.

Το ΔΝΤ σημειώνει ότι η παγκόσμια θερμοκρασία αυτή τη στιγμή είναι 1 βαθμό Κελσίου πάνω από εκείνη της προ-βιομηχανικής εποχής και βρίσκεται σε πορεία ανόδου κατά 3 βαθμούς αν δεν ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα.

«Η κλιματική αλλαγή που προκύπτει από αυτό το βαθμό υπερθέρμανσης, αναμένεται με τη σειρά της να επηρεάσει αρνητικά το παγκόσμιο απόθεμα φυσικών πόρων, να οδηγήσει σε σημαντική άνοδο της στάθμης της θάλασσας και να αυξήσει τη συχνότητα και τη σφοδρότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων», τονίζει το ΔΝΤ. «Καθώς η συχνότητα και η σφοδρότητα των κλιματικών κινδύνων αυξάνεται, οι κοινωνικοοικονομικές απώλειες που θα προκύψουν, ενδέχεται να είναι οι σημαντικότερες στην πρόσφατη ιστορία της ανθρωπότητας».

Ανάγκη για εγρήγορση εκ μέρους των επενδυτών

Ακόμη και έτσι, σύμφωνα με την έκθεση, λίγες ενδείξεις υπάρχουν ότι οι επενδυτές βρίσκονται σε εγρήγορση για τις πιθανές απώλειες που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν αν η παγκόσμια θερμοκρασία συνεχίσει να αυξάνεται, καθώς μέχρι στιγμής το πλήγμα των μεγάλων φυσικών καταστροφών στα χρηματιστήρια, τα τραπεζικά ομόλογα και τις ασφαλιστικές εταιρείες είναι ήπιο.

«Αν και οι προβλέψεις των κλιματικών παραγόντων και των οικονομικών τους επιπτώσεων είναι σε μεγάλο βαθμό αβέβαιες, οι αποτιμήσεις συνολικών ίδιων κεφαλαίων μέχρι το 2019 δεν φαίνονται να αντανακλούν τις προβλεπόμενες αλλαγές του υλικού ρίσκου υπό διάφορα σενάρια κλιματικής αλλαγής», σημειώνει το ΔΝΤ. «Αυτό δείχνει ότι οι επενδυτές ενδέχεται να μην δίνουν επαρκή σημασία στους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής».

Το ΔΝΤ αναφέρει ότι η προστασία των μετοχικών αξιών δεν είναι ο μοναδικός λόγος να αναλάβουμε δράση για την αποτροπή της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

«Φυσικά, οι αυστηρές πολιτικές για το μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, θα μπορούσε να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα και τους μελλοντικούς υλικούς κινδύνους, ευεργετώντας την ανθρωπότητα με τρόπους που ξεπερνούν κατά πολύ την επικράτεια της οικονομικής σταθερότητας. Ωστόσο, από τη σκοπιά της οικονομικής σταθερότητας, η μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών θα πρέπει να σχεδιαστεί προσεκτικά, ώστε να αποφευχθούν οι απότομες και απρόσμενες ανατιμήσεις χαρτοφυλακίων και η αναστάτωση των αγορών».

Πηγή: www.theguardian.com

© Πηγή: In.gr