Καλύτερη επίδοση στην ΕΕ στη μείωση χρέους η Ελλάδα το 2022
Η Ελλάδα μείωσε τον δείκτη του χρέους της κατά 23,3% το 2022, γράφει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για την καλύτερη επίδοση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η πτώση, αναφέρει η εφημερίδα, οφείλεται κυρίως στην ισχυρή οικονομική ανάπτυξη των τελευταίων δύο ετών.
«Η καλή οικονομία έφερε περισσότερα φορολογικά έσοδα στα ταμεία από ό,τι αναμενόταν. Αντί για το αναμενόμενο πρωτογενές έλλειμμα – εκτός του κόστους των τόκων – στο 1,6% του ΑΕΠ, στο τέλος του 2022 καταγράφηκε ένα μικρό πλεόνασμα 0,1%», σημειώνει η γερμανική οικονομική εφημερίδα.
Και προσθέτει ότι «η δημοσιονομική επιτυχία είναι ακόμη πιο αξιοσημείωτη, καθώς η κυβέρνηση κατέβαλε πέρυσι περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ σε ενεργειακές επιδοτήσεις».
Επιπλέον, το α’ τρίμηνο του 2023 τα φορολογικά έσοδα ήταν κατά 12,4% πάνω από τον στόχο, αναφέρει.
Εκλογές σε «στέρεα δημοσιονομικά»
«Η κυβέρνηση του συντηρητικού πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, πηγαίνει λοιπόν στις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου σε στέρεα δημοσιονομικά», σημειώνει χαρακτηριστικά η Handelsblatt, προσθέτοντας πως «ο κ. Μητσοτάκης διεκδικεί μια δεύτερη θητεία».
Το δημοσίευμα αναφέρει πως «στις δημοσκοπήσεις το κόμμα του, η Νέα Δημοκρατία, προηγείται αυτή τη στιγμή κατά περίπου πέντε ποσοστιαίες μονάδες του ριζοσπαστικού αριστερού ΣΥΡΙΖΑ του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα», ενώ σημειώνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «υπόσχεται στους ψηφοφόρους συνέχιση της πορείας εξυγίανσης και μεταρρύθμισης».
Παραπέμπει, δε, στο πρόγραμμα σταθερότητας που υπέβαλε η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «με φιλόδοξους στόχους» για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, «μέχρι το 2026, ο δείκτης του χρέους θα πρέπει να μειωθεί κατά 36 ποσοστιαίες μονάδες στο 135,2% και αν αυτή η πρόβλεψη επαληθευτεί, η Ελλάδα δεν θα ήταν πλέον η χώρα με το μεγαλύτερο έλλειμμα, αλλά θα την ξεπερνούσε η Ιταλία, με πρόβλεψη για 140,4% το 2026», γράφει η εφημερίδα.
Και διευκρινίζει ότι, παρότι υψηλό, το ελληνικό δημόσιο χρέος θεωρείται βιώσιμο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λόγω των ειδικών χαρακτηριστικών του.
«Η χώρα έχει όμως μακρύ δρόμο μπροστά της για τη μείωση του χρέους: η αποπληρωμή των δανείων βοήθειας των ESM και EFSF δεν θα ξεκινήσει πριν από το 2034 και θα διαρκέσει έως το 2070», τονίζει ο συντάκτης. © πηγή: in.gr