Ιβάν Σαββίδης: Κατάσχονται τα περιουσιακά του στοιχεία στην Ουκρανία με δικαστική απόφαση
Την κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων του Ιβάν Σαββίδη και της συζύγου του στην Ουκρανία αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο κατά της Διαφθοράς, σύμφωνα με ουκρανικά μέσα ενημέρωσης.
Η απόφαση ελήφθη από τριμελή επιτροπή και ήρθε σε συνέχεια αξίωσης του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
Η κατάσχεση αφορά το 100% των μετοχών της εταιρείας PJSC «Pentopak», η οποία κατέχει κυρίαρχη θέση στην παραγωγή συσκευασιών για προϊόντα κρέατος και αλλαντικών καθώς και το 100% της θυγατρικής εταιρείας «Atlantis-Pak Ukraine». Η κατασχεθείσα επιχείρηση φέρεται να απασχολεί περίπου 200 άτομα.
Σύμφωνα με τον ουκρανικό τύπο, ιδιοκτήτρια των παραπάνω εταιρειών εμφανίζεται να είναι η σύζυγος του Σαββίδη, αλλά στην πραγματικότητα ανήκουν στον σύζυγό της.
Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα ο ομογενής επιχειρηματίας συμπεριλαμβάνεται σε μία λίστα από 25 ολιγάρχες, οι εταιρείες των οποίων εξυπηρετούν την στρατιωτική μηχανή του Πούτιν και τα περιουσιακά τους στοιχεία δεν είχαν κατασχεθεί μέχρι σήμερα.
Η κατάσχεση αποτελεί μέρος της «συνολικής απάντησης» της Ουκρανίας στη ρωσική επιθετικότητα, όπως περιγράφεται από το σχέδιο Trap Aggressor της δεξαμενής σκέψης StateWatch. Και στοχεύει να περιορίσει την επιρροή των ολιγαρχών που υποστηρίζουν τα επιθετικά σχέδια του Πούτιν.
Το μήνυμα
Επιπλέον, σύμφωνα με την ιστοσελίδα bnn, στέλνει και ένα σαφές μήνυμα τη στιγμή που η Ουκρανία βρίσκεται σε πόλεμο για την ανάκτηση των εδαφών που προσάρτησε η Ρωσία: όσοι βοηθούν και υποκινούν τον επιτιθέμενο θα αντιμετωπίσουν την πλήρη ισχύ του νόμου.
Σύμφωνα με άλλα δημοσιεύματα του ουκρανικού τύπου, η απόφαση δεν είναι ακόμη οριστική και ως εκ τούτου ο Ιβάν Σαββίδης έχει δικαίωμα προσφυγής στη δικαιοσύνη.
Οι σχέσεις με Πούτιν
Ο Σαββίδης ήταν μέλος του ρωσικού κοινοβουλίου και είναι στενά συνδεδεμένος με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Σύμφωνα με τον ουκρανικό τύπο, το 2015, ο Σαββίδης που διαθέτει διπλή υπηκοότητα (ελληνική και ρωσική) επικρότησε δημόσια την κατάληψη της Κριμαίας και την παράνομη προσάρτησή της από τη Ρωσία. Ο ουκρανικός τύπος αναφέρεται και στην επιχειρηματική παρουσία που διαθέτει ο Σαββίδης στην Ελλάδα, ελέγχοντας ένα λιμάνι και την ποδοσφαιρική ομάδα του ΠΑΟΚ.
Όπως αναφέρει το greekreporter.com, o Σαββίδης είναι ένας από τους πλουσιότερους άνδρες της Ρωσίας και ήταν μέλος του ρωσικού κοινοβουλίου με το κόμμα Ενωμένη Ρωσία, στενά συνδεδεμένος με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα, ο Σαββίδης είναι ο ιδρυτής του Ομίλου Agrocom, του οποίου το ενεργητικό περιελάβανε τη ρωσική καπνοβιομηχανία Donskoy Tabak, την οποία πούλησε έναντι 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Japan Tabacco τον Μάρτιο του 2018.
Μέσω της εταιρείας του Dimera, κατέχει μερίδιο στην ποδοσφαιρική ομάδα FC PAOK στη Θεσσαλονίκη αλλά και στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Το 2017 εξαγόρασε τις Εκδόσεις Πήγασος, στις οποίες περιλαμβάνονται οι εφημερίδες «Έθνος» και «Ημερησία».
Το 2023 ο Σαββίδης απέκτησε τον έλεγχο (ποσοστό 67%) στον Οργανισμό Λιμένος Βόλου. Η εταιρεία του είχε ανακηρυχθεί προτιμητέος επενδυτής για το 67% των μετοχών του Οργανισμού.
Το 2018 εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης από τις ελληνικές αρχές εναντίον του, μετά την είσοδο στον αγωνιστικό χώρο κατά τη διάρκεια αγώνα ποδοσφαίρου ΠΑΟΚ-ΑΕΚ με όπλο.
Τότε μαζί με τους φρουρούς του μπήκε στον αγωνιστικό χώρο, όταν ο διαιτητής ακύρωσε γκολ του ΠΑΟΚ στο 89ο λεπτό του αγώνα ως οφσάιντ. Έκανε χειρονομίες ζητώντας από τους παίκτες του να αποχωρήσουν από τον αγωνιστικό χώρο. Στη συνέχεια κινήθηκε προς τον διαιτητή αλλά οι σωματοφύλακές του τον σταμάτησαν.