Ήταν ο Απρίλιος ο χειρότερος μήνας για την παγκόσμια οικονομία;

Δημοσιεύτηκε στις 21/05/2020 23:26

Ήταν ο Απρίλιος ο χειρότερος μήνας για την παγκόσμια οικονομία;

Η παγκόσμια οικονομία είναι αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη συρρίκνωση που έχει υποστεί από τη Μεγάλη Ύφεση. Όμως τα πρώτα οικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι η ύφεση, αν και ήταν πράγματι ιστορικά σφοδρή, έχει υποχωρήσει κατά τη διάρκεια του μήνα που διανύουμε.

Πώς εξελίσσεται η κρίση

Η ύφεση συνεχίζεται και αυτό το μήνα για την Ευρώπη, σύμφωνα με έναν έγκυρο δείκτη οικονομικής ευμάρειας. Όμως το μέγεθος της συρρίκνωσης έχει περιοριστεί, καθώς ορισμένες πτυχές της οικονομίας αρχίζουν να ανοίγουν και πάλι.

Η πρώτη ανάγνωση του σύνθετου δείκτη διευθυντών αγορών που δημοσιεύθηκε από το IHS Markit για την Ευρωζώνη την Πέμπτη ήταν στο 30,5, σημειώνοντας άνοδο από το ιστορικά χαμηλό 13,6 του Απριλίου. Κάθε αριθμός κάτω του 50 αποτελεί ένδειξη μείωσης της παραγωγής στους τομείς κατασκευής και υπηρεσιών.

«Η Ευρωζώνη βίωσε επιπλέον υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας τον Μάιο, όμως τα στοιχεία της μελέτης φέρνουν στο φως ενθαρρυντικά σημάδια ότι η ύφεση έφτασε στο χειρότερό της σημείο κατά τη διάρκεια του Απριλίου», τονίζει ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος επιχειρήσεων στο IHS Markit.

Στην Ιαπωνία, ο ίδιος δείκτης ανέβηκε επίσης ελαφρώς, από το 25,8 για τον Απρίλιο στο 27,4 για τον Μάιο. Τα στοιχεία των ΗΠΑ αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες ημέρες.

Το μέλλον της οικονομίας εξακολουθεί να κινείται σε επικίνδυνα μονοπάτια, καθώς όλα δείχνουν ότι τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης θα συνεχίσουν να μας ακολουθούν για καιρό.

«Από τη στιγμή που η επιδημία συνεχίζει την πορεία της στις ΗΠΑ, αλλά και σε πολλά άλλα μέρη του πλανήτη, δεν μπορούμε να περιμένουμε άμεση οικονομική ανάκαμψη», προειδοποιεί ο οικονομολόγος Τζέφρι Σακς σε συνέντευξή του στο CNN Business. «Μπορεί να έχουμε καλές στιγμές, στιγμές αισιοδοξίας, όμως θα έχουμε και πολλές στιγμές απελπισίας».

Τα στοιχεία

Παρά τα ενθαρρυντικά ευρήματα του συγκεκριμένου δείκτη, οι επενδυτές παραμένουν ανήσυχοι εξαιτίας των τεταμένων σχέσεων ΗΠΑ – Κίνας. Την Τετάρτη, ο πρόεδρος Τραμπ ανέφερε σε tweet του ότι το Πεκίνο «θα μπορούσε να έχει σταματήσει τον λοιμό, όμως δεν το έκανε». Επιπλέον επέκρινε την «παραπληροφόρηση και την προπαγάνδα», η οποία κατά τη γνώμη του «ξεκινά από πάνω» για να καλύψει την ενοχή.

Οι δηλώσεις του έρχονται τη στιγμή που η Κίνα ετοιμάζεται για το μεγαλύτερο πολιτικό συνέδριο της χρονιάς, σήμερα Πέμπτη. Οι επενδυτές παρακολουθούν για να δουν αν η Κίνα πρόκειται να ανακοινώσει επιπλέον μέτρα αναθέρμανσης της οικονομίας, δημιουργώντας θέσεις εργασίας για τα δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπων που έμειναν άνεργοι από τα lockdown.

Θα χάσει ο Τραμπ τις εκλογές;

Η οικονομία ήταν η μεγαλύτερη ελπίδα επανεκλογής για τον Ντόναλντ Τραμπ, πριν η πανδημία τη μεταμορφώσει στη μεγαλύτερη αδυναμία του.

Η ύφεση του κοροναϊού αναμένεται να κοστίσει στον Τραμπ μια «ιστορική ήττα» τον Νοέμβριο, σύμφωνα με νέο εκλογικό μοντέλο που κυκλοφόρησε την Τετάρτη από την Oxford Economics.

Οι λεπτομέρειες

Το μοντέλο, που χρησιμοποιεί την ανεργία, το διαθέσιμο προς κατανάλωση εισόδημα και τον πληθωρισμό για να προσβλέψει τα εκλογικά αποτελέσματα, υποστηρίζει ότι ο Τραμπ θα χάσει παταγωδώς, κερδίζοντας μόλις το 35% των ψήφων των πολιτών.

Πρόκειται για μια τεράστια αντιστροφή των προβλέψεων του ίδιου μοντέλου πριν την πανδημία, που έδειχναν ότι ο Τραμπ θα εξασφάλιζε περίπου το 55% των ψήφων. Και αν επαληθευθεί, θα αποτελεί τη χειρότερη έκβαση για οποιονδήποτε πρόεδρο των ΗΠΑ έχει επιδιώξει την επανεκλογή του εδώ και έναν αιώνα.

Γιατί είναι τόσο σημαντικό;

Το συγκεκριμένο μοντέλο, έχει κατορθώσει να προβλέψει πώς θα κινηθεί η ψήφος των πολιτών σε κάθε εκλογική αναμέτρηση από το 1948, με εξαίρεση το 1968 και το 1976.

Πηγή: www.cnn.com

© Πηγή: In.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook