ΗΠΑ : Κίνδυνος οι επιπτώσεις της ύφεσης να πλήξουν τους νέους για δεκαετίες

Δημοσιεύτηκε στις 29/05/2020 23:25

ΗΠΑ : Κίνδυνος οι επιπτώσεις της ύφεσης να πλήξουν τους νέους για δεκαετίες

Αυτή την εποχή κάθε χρόνο 3,9 Αμερικανοί απόφοιτοι πανεπιστημίων καταστρώνουν τα σχέδιά τους για την ένταξη στην αγορά εργασίας και να ξεκινήσουν την αποπληρωμή των φοιτητικών δανείων, τα οποία ανέρχονται κατά μέσο όρο σε $32.000 ανά άτομο.

Την ίδια στιγμή σε όλο τον κόσμο, το πλήγμα της υγειονομικής κρίσης είναι δυσανάλογα ισχυρό για τους νεότερους. Νέα έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας, του οργανισμού του ΟΗΕ για την απασχόληση, ανακάλυψε ότι ένας στους έξι νέους έχει χάσει τη δουλειά του από την αρχή της κρίσης. Εκείνοι που εξακολουθούν να απασχολούνται είδαν τις ώρες εργασίας τους να μειώνονται κατά 23%.

Με την ανεργία στις ΗΠΑ να βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τη χώρα να εξακολουθεί να βιώνει τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, οι απόφοιτοι πανεπιστημίων βλέπουν τις ημερομηνίες έναρξης της εργασίας τους να αναβάλλονται, τις πρακτικές τους να ακυρώνονται και τους εργασιακούς κλάδους της επιλογής τους να μοιάζουν όλο και πιο ασταθείς.

Μια κρίση με μακροχρόνιες επιπτώσεις

Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι μια μακροχρόνια οικονομική ύφεση ενδέχεται να μετασχηματίσει τις ζωές των Αμερικανών αποφοίτων για πολλά χρόνια ακόμη. Οι επιπτώσεις δεν αφορούν μόνο τους μισθούς, αλλά και την προθυμία τους να αναλάβουν ρίσκα, η οποία σε πολλές περιπτώσεις είναι απαραίτητη για μια επιτυχημένη καριέρα.

Οι υφέσεις, ακόμη και οι σύντομες, είναι ικανές «να επηρεάσουν μακροπρόθεσμα ορισμένες ομάδες ή εργαζόμενους», και μία από αυτές είναι οι νέοι που εισέρχονται τώρα στην αγορά εργασίας, σημειώνει ο Τζέσσε Ρόθσταϊν, καθηγητής δημόσιας πολιτικής και οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια. «Αν δεν μπορείς να κάνεις την πρακτική άσκησή σου και υποχρεωθείς να αναλάβεις μια δουλειά χωρίς μέλλον, καταλήγεις σε αδιέξοδο».

Οι φοιτητές που εισήλθαν στην αφορά εργασίας αμέσως μετά την οικονομική κρίση του 2008 τα πηγαίνουν χειρότερα τόσο σε ό,τι αφορά τα επίπεδα απασχόλησης όσο και ως προς τους μισθούς τους σε σύγκριση με εκείνους που αποφοίτησαν αμέσως πριν από αυτούς ή όταν η ύφεση είχε ξεπεραστεί, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας του Ρόθσταϊν.

Άλλη έρευνα, με επικεφαλής την Λίζα Καν, καθηγήτρια οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ, ανακάλυψε αντίστοιχες δυσμενείς επιπτώσεις για τους λευκούς άνδρες που αποφοίτησαν από το πανεπιστήμιο περίπου την εποχή της ύφεσης της δεκαετίας του 1980, με πολλούς εξ αυτών να παραμένουν σε χαμηλόμισθες θέσεις εργασίας ακόμη και μετά από το τέλος της ύφεσης.

Ο κίνδυνος της ασφάλειας

«Όσα στοιχεία έχω δει καταδεικνύουν ότι η αποφοίτηση αμέσως πριν ή μετά από μια ύφεση αφήνει σημάδια στις γενιές που επηρεάζονται», τονίζει ο Γκάρι Μπάρτλες του Ινστιτούτου Brookings.

«Πολλοί άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση από ό,τι πίστευαν με βάση την πιστοποίησή τους και την απόδοσή τους στο σχολείο και το πανεπιστήμιο και φαίνεται πως αυτό έχει μακροπρόθεσμη επίδραση στον βαθμό που είναι πρόθυμοι να ρισκάρουν».

Θυμάται τη φορά που μίλησε στο reunion του έτους του 1930 στο Γέιλ, μιας ομάδας που μπήκε στην αγορά εργασίας ακριβώς τη στιγμή που ξεκινούσε η Μεγάλη Ύφεση. Ένας άντρας που είχε αποφοιτήσει μετ’ επαίνων ανέφερε ότι δυσκολευόταν να βρει δουλειά επί τέσσερα χρόνια. Εντέλει, προσελήφθη στο ταχυδρομείο και αισθάνθηκε «αιωνίως ευγνώμων», σε τέτοιο βαθμό ώστε να παραμείνει σε αυτή τη θέση μέχρι να πάρει σύνταξη.

Για τη φετινή χρονιά αποφοίτων, η κρίση συνεπάγεται δύσκολες αποφάσεις.

Αφού παρευρέθηκαν στην τελετή αποφοίτησής τους μέσω… Zoom, αρκετοί δηλώνουν έτοιμοι να εγκαταλείψουν τα εργασιακά τους όνειρα προκειμένου να αναζητήσουν απασχόληση που εγγυάται μεγαλύτερη ασφάλεια.

Παράλληλα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχασαν θέσεις εργασίας στις οποίες επρόκειτο να προσληφθούν ή που βλέπουν την πρόσληψή τους να αναβάλλεται για το Φθινόπωρο.

Υπό άλλες συνθήκες, αρκετοί εξ αυτών θα έστελναν βιογραφικά σε αγγελίες για πωλητές λιανικής ή υπαλλήλους εστιατορίων, όμως πλέον η εύρεση θέσης εργασίας είναι δύσκολη ακόμη και σε αυτούς τους κλάδους.

«Κάθε πόρτα που συναντάμε, είναι κλειστή», δήλωσε χαρακτηριστικά μια πρόσφατη απόφοιτος στους Financial Times.

Πηγή: www.ft.com

© Πηγή: In.gr