Δεν είναι πια μόνο οι εργαζόμενοι που εγκαταλείπουν μαζικά θέσεις εργασίας. Πλέον, στη λεγόμενη Μεγάλη Παραίτηση, εντάσσονται και διευθυντικά στελέχη.
Με φόντο την επίμονη πανδημία, τον πληθωρισμό και τους φόβους για ύφεση υπό τη σκιά και του πολέμου στην Ουκρανία, τις διεδικήσεις των εργαζόμενων για καλύτερες αμοιβές και συνθήκες εργασίας, και την πτώση στις τιμές μετοχών και στα εταιρικά κέρδη, όλο και περισσότεροι διευθύνοντες σύμβουλοι πετούν «λευκή πετσέτα».
Την τάση καταγράφουν διάφορες μελέτες, όπως αυτή της εταιρείας ανθρώπινου δυναμικού Challenger, Gray & Christmas που δείχνει ότι στο πρώτο τρίμηνο του έτους οι αποχωρήσεις CEO στις ΗΠΑ σημείωσαν αύξηση 29% σε ετήσια βάση, φτάνοντας σε αριθμό ούτε λίγο, ούτε πολύ τις 441.
Ως βασική αιτία αναφέρονται οι αυξανόμενες εντάσεις και πιέσεις στο εργασιακό περιβάλλον.
Το φαινόμενο δεν δείχνει σημάδια επιβράδυνσης. Ούτε έχει σύνορα…
Τάση φυγής
Τα παραδείγματα είναι πολλά και ορισμένα τρανταχτά.
Έπειτα από 23 χρόνια παρουσίας στον κολοσσό του ηλεκτρονικού εμπορίου, ο διευθύνων σύμβουλος καταναλωτικών δραστηριοτήτων της Amazon διεθνώς, Ντέιβ Κλαρκ, αποχώρησε την 1η Ιουλίου. «Ήρθε η ώρα χτίσω κάτι καινούργιο», έγραψε προ μηνός κάνοντας τη σχετική προαναγγελία στο Twitter.
Ο επί μακρόν CEO της Southwest Airlines, Γκάρι Κέλι, ανακοίνωσε αυτόν τον μήνα ότι θα αποχωρήσει μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους από την επιτελική θέση του στην αεροπορική εταιρεία, από τις μεγαλύτερες στις ΗΠΑ και η μεγαλύτερη χαμηλού κόστους διεθνώς.
Την ίδια επιλογή έκανε τον περασμένο Μάρτιο και επί πέντε χρόνια διευθύνων σύμβουλος των Starbucks, Κέβιν Τζόνσον.
Ο CEO του ιστότοπου Crowdfunding Kickstarter, Αζίζ Χασάν, επικαλέστηκε για την παραίτησή του στην επιθυμία του να περάσει περισσότερο χρόνο με την οικογένειά του.
* Διαβάστε επίσης: Τετραήμερη εργασία – Κερδίζει έδαφος και στην Ελλάδα
Μελέτη της Deloitte σε ΗΠΑ, Βρετανία, Καναδά και Αυστραλία δείχνει ότι περίπου το 70% των ανώτερων διευθυντικών στελεχών σκέφτονται πλέον σοβαρά να εγκαταλείψουν τις θέσεις κύρους και ευθύνης που κατέχουν, κυρίως για ψυχολογικούς λόγους. Το 57% ανέφερε στην έρευνα ότι θέλει να τα παρατήσει.
Το 76% των στελεχών επεσήμαναν ότι η πανδημία έχει αρνητικό αντίκτυπο στη συνολική υγεία τους. Πάνω από το 80% υπογράμμισε ότι θεωρεί τη βελτίωση της ψυχικής υγείας σαφώς πιο σημαντική από την καριέρα.
«Παράθυρο» ανανέωσης
Η τάση αυτά έχει αρχίσει να καταγράφεται ήδη από πέρυσι.
Τον περασμένο Νοέμβριο, έρευνα της Heidrick & Struggles σε 1.095 εταιρείες σε 24 χώρες διαπίστωσε ότι 103 είχαν διορίσει νέους διευθύνοντες συμβούλους μέσα στο 2021. Εξ αυτών οι 76 είχαν αναλάβει μέσα στο πρώτο εξάμηνο, έναντι 49 που είχαν καταγραφεί στο δεύτερο μισό του 2020.
Η εκτίμηση από τότε ήταν ότι η Μεγάλη Παραίτηση των CEO θα ενισχυόταν μέσα στη φετινή χρονιά, συμπεριλαμβανομένων αποχωρήσεων ανώτερων στελεχών που είχαν καθυστερήσει τη συνταξιοδότησή τους λόγω της COVID-19.
Αυτό μοιραία ανοίγει το δρόμο για αλλαγή εν μέρει του τοπίου.
Από τους νέους διευθύνοντες συμβούλους που διορίστηκαν μέσα στο πρώτο εξάμηνο φέτος στις ΗΠΑ, το 13% ήταν γυναίκες -διπλάσιο από πέρυσι. Ανοδικοί είναι επίσης οι ρυθμοί ανάδειξης στις ανώτερες βαθμίδες μεταναστών και επαγγελματικών με εμπειρία σε διάφορους κλάδους.
«Δεν αποτελεί ίσως έκπληξη το γεγονός ότι οι νέοι CEO διαφέρουν σημαντικά από αυτούς που αντικατέστησαν», παρατηρεί η Heidrick & Struggles. Παρ’ όλα αυτά τα ποσοστά διαφορετικότητας δεν κρίνονται θεματικά.
Το τοπίο εν τω μεταξύ διαρκώς αλλάζει, τα προβλήματα διογκώνονται και οι πιέσεις σε ένα ρευστό επιχειρηματικό και οικονομικό περιβάλλον ολοένα και εντείνονται.
Όχι τυχαία, πρόσφατη έρευνα της εταιρείας MindGym δείχνει ότι το 70% των ανώτερων στελεχών επιχειρήσεων δηλώνουν εξαντλημένοι, καθώς αγωνίζονται να ευθυγραμμιστούν, να παρακινήσουν και να συντονιστούν με το εργατικό τους δυναμικό.
in.gr