ΗΠΑ: Γιατί δεν πρέπει να βιαστούμε να χαρούμε για τα νεότερα στοιχεία μείωσης του πληθωρισμού

Δημοσιεύτηκε στις 21/08/2022 19:45

ΗΠΑ: Γιατί δεν πρέπει να βιαστούμε να χαρούμε για τα νεότερα στοιχεία μείωσης του πληθωρισμού

Τα διεθνή χρηματιστήρια και κυρίως η Wall Street αναθάρρησαν με τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ για το μήνα Ιούλιο, με τα θετικά στοιχεία για τον πληθωρισμό χονδρικής να έρχονται να προστεθούν στα καλά μαντάτα από τον τιμάριθμο. Όμως, υπάρχουν ενδείξεις που θα πρέπει να μας κρατούν προσγειωμένους και μαζί τις προσδοκίες για την πορεία του δείκτη και την αντίδραση της Federal Reserve τους επόμενους μήνες.

Τα καλά νέα είναι προφανή. Για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, το ράλι των τιμών ανεκόπη. Είναι μια ανάσα που σίγουρα τα αμερικάνικα νοικοκυριά (και όχι μόνο) είχαν μεγάλη ανάγκη. Όμως, αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως οι τιμές έχουν υποχωρήσει. Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι υπερβολικά υψηλός, κάτι που σπεύδουν να επισημάνουν και τα πλέον μετριοπαθή στελέχη της Fed, ενώ στο 8,5% είναι πολύ-πολύ πάνω από το όριο ασφαλείας του 2% που ορίζει η κεντρική τράπεζα.

Παράλληλα, αν και οι ενεργειακές τιμές έχουν υποχωρήσει από τα υψηλά των προηγούμενων μηνών, με τις τιμές των καυσίμων στην αμερικανική αγορά να πέφτουν κατά 7,7% σε μηνιαία βάση τον Ιούλιο, συμβάλλοντας έτσι καθοριστικά στην αποκλιμάκωση του τιμαρίθμου, ο δομικός πληθωρισμός δεν δείχνει ακόμη να έχει πάρει την κατιούσα. 

Προσοχή στο δομικό πληθωρισμό

Ο δομικός CPI παρέμεινε τον Ιούλιο στο 5,9% σε ετήσια βάση, όπως ήταν και τον Ιούνιο. Αναλυτές επισημαίνουν πως οι ερευνητικές ομάδες στους κόλπους της Fed παρακολουθούν στενά τον δομικό πληθωρισμό, καθώς είναι λιγότερο ευμετάβλητος, άρα η αντίσταση του θα «κρατήσει». Οι τιμές των καυσίμων, όπως έπεσαν, μπορεί και πάλι να ανέβουν αναλόγως με τις εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου, των ενεργειακών ροών της Ρωσίας και τις κινήσεις του ΟΠΕΚ.

Παράλληλα, μπορεί οι τιμές των καυσίμων να υποχωρούν, όμως παραμένουν κατά 44% υψηλότερα σε σχέση με πέρυσι. Και σίγουρα η πτωτική τους πορεία δεν αντανακλάται ακόμη στις τιμές των τροφίμων. Μάλιστα, ο τιμάριθμος των τροφίμων, όχι μόνο δεν υποχώρησε, αλλά κατέγραψε το μεγαλύτερο άλμα σε ετήσια βάση από το 1979. Κάτι που σημαίνει πως η ανακούφιση για τα νοικοκυριά δεν θα είναι τόσο αισθητή, όσο τουλάχιστον η αμερικανική κυβέρνηση θα ήθελε, λίγους μήνες πριν τις ενδιάμεσες κοινοβουλευτικές εκλογές.

Ακίνητα και μισθοί 

Άλλος παράγοντας ανησυχίας που δεν θα επιτρέψει εύκολα στην Fed να εφησυχάσει είναι ο τιμάριθμος στον κλάδο των ακινήτων. Παρά το γεγονός πως η αύξηση των επιτοκίων έχει μειώσει κάπως την «φούσκα» που είχε αρχίσει να δημιουργείται στην αγορά ακινήτων, οι τιμές παραμένουν στα ύψη, οι τιμές για αγορά πρώτης κατοικίας και οι τιμές των μισθωμάτων.

«Νομίζω πως πρέπει να κρατήσουμε μια αίσθηση αβεβαιότητας και να περιμένουμε να δούμε τη ροή των στοιχείων. Εξακολουθώ να θεωρώ πως η χώρα έχει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα πληθωρισμού. Και δεν νομίζω πως το πρόβλημα του πληθωρισμού θα “φύγει” με τη δική του θέληση. Νομίζω πως πιθανότατα θα έχουμε ακόμη αρκετά ταραγμένες μέρες μπροστά μας» τόνισε χαρακτηριστικά, σχολιάζοντας τα στοιχεία του πληθωρισμού ο πρώην υπουργός Οικονομικών και σύμβουλος αρκετών προέδρων, Λάρι Σάμερς.

Σε ανάλυση της η Pimco στάθηκε στον παράγοντα του πληθωρισμού των μισθών που, όπως υποστήριξε, έχει διευρυνθεί από τους κλάδους με χαμηλούς μισθούς και χαμηλή εξειδίκευση σε πιο ισχυρούς βιομηχανικούς κλάδους, που απαιτούν υψηλότερους μισθούς και εργαζόμενους με υψηλότερα προσόντα. Την ίδια ώρα τα επίπεδα παραγωγής υποχωρούν.

Σύμφωνα με την ανάλυση της το πληθωριστικό κόστος ανά εργαζόμενο βρίσκεται στο 7%, επίπεδα που συνάδουν με δομικό πληθωρισμό περίπου στο 4%. Αυτό σημαίνει πως αν η Fed θέλει να μειώσει τον πληθωρισμό κοντά στο 2%, θα πρέπει να δει πρώτα το κόστος αυτό να υποχωρεί δραστικά.

Όπως έδειξαν και τα στοιχεία από την έκθεση για την απασχόληση του Ιουλίου, που δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες, η αγορά εργασίας διατηρεί πολύ ισχυρή εικόνα, με άλμα στις προσλήψεις και νέα αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης των μισθών. 

Μην προεξοφλούμε την άποψη της Fed 

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα πρέπει να σταθμίσει με πολύ προσοχή τα στοιχεία αυτά πριν το επόμενο συμβούλιο της, προσπαθώντας να αποφασίσει αν χρειάζεται να κρατήσει τον επιθετικό ρυθμό στη σύσφιγξη της νομισματικής της πολιτικής με μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης ή αν έχει τα περιθώρια να κατεβάσει ταχύτητα με αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης. Οι χρηματιστηριακές αγορές έδειξαν να ενθουσιάζονται ποντάροντας στο δεύτερο, με την Wall Street να συμπληρώνει την περασμένη Παρασκευή τέσσερις εβδομάδες κερδών, όμως ίσως να βιάστηκαν να χαρούν!

Τα πρακτικά της συνεδρίασης Ιουλίου της Fed, που δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη, ερμηνεύτηκαν από την αγορά ως… ψυχρολουσία. Το συμβούλιο ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχουν περιθώρια χαλάρωσης, έως ότου ο πληθωρισμός υποχωρήσει δραστικά, επομένως θα συνεχίσει να ανεβάζει τα επιτόκια “για αρκετό καιρό ακόμη”. Παρά την υποχώρηση του, ο τιμάριθμος παραμένει πάνω από τέσσερις φορές πάνω από το όριο ασφαλείας του 2%, που είναι και ο τελικός στόχος για το συμβούλιο.

Άλλωστε, οι κεντρικές τράπεζες, και όχι μόνο η Fed, δεν νοιάζονται τόσο πολύ για το πότε ο πληθωρισμός θα «αλλάξει» κατεύθυνση, ξεκινώντας την πτωτική του πορεία, αλλά κυρίως για το πόσο γρήγορα θα αποκλιμακωθεί προς την κατεύθυνση των ορίων ασφαλείας που έχουν θέσει. Και από το 8,5% στο 2% ο δρόμος είναι μακρύς και στρωμένος με εμπόδια.

Πηγή: ot.gr


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook