Ηλεκτρονικές αποδείξεις : Τι αλλάζει από το 2020

Δημοσιεύτηκε στις 31/12/2019 11:10

Ηλεκτρονικές αποδείξεις : Τι αλλάζει από το 2020

«Φρένο» στη φοροδιαφυγή σκοπεύει να βάλει η κυβέρνηση από την Πρωτοχρονιά αυξάνοντας το όριο δαπάνης εισοδήματος με ηλεκτρονικές αποδείξεις από το 10%-20% που είναι σήμερα στο 30% του συνολικού ετήσιου εισοδήματός τους.

Ο προϋπολογισμός του 2020 προβλέπει τη σημαντική αύξηση των φορολογικών εσόδων μέσω της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και η ενίσχυση της υποχρέωσης των φορολογούμενων να πληρώνουν με κάρτες είναι ένα από τα μέτρα με τα οποία επιδιώκεται η σχετική διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

Πολλοί οι οποίοι δεν ήταν υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες για τις συναλλαγές τους θα πρέπει να ξεκινήσουν, ενώ και όσοι ήδη ήταν υποχρεωμένοι να πληρώνουν με κάρτες θα πρέπει από την Πρωτοχρονιά να τις χρησιμοποιούν περισσότερο.

 

Οι ηλεκτρονικές αποδείξεις

Μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες και όσοι αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα θα πρέπει να εξοφλούν με πλαστικό χρήμα ή με άλλα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής δαπάνες αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών, αξίας ίσης με το 30% του συνολικού ετήσιου πραγματικού εισοδήματός τους.

Σε περίπτωση μη κάλυψης του απαιτούμενου ποσοστού θα επιβάλλεται ποινή φόρου με συντελεστή 22% στο ακάλυπτο ποσό, τη διαφορά δηλαδή ανάμεσα στις απαιτούμενες e-αποδείξεων και αυτές που θα εμφανίσει ο φορολογούμενος.

Για παράδειγμα, ένας ελεύθερος επαγγελματίας δηλώνει ετήσιο εισόδημα 12.000 ευρώ. Θα πρέπει να πραγματοποιήσει ηλεκτρονική δαπάνη με κάρτες τουλάχιστον 3.600 ευρώ. Αν δαπανήσει 2.000 ευρώ τότε για τα 1.600 ευρώ που του λείπουν θα χρεωθεί πρόσθετο φόρο 352 ευρώ

Ωστόσο, από την υποχρέωση πληρωμής με κάρτα εξαιρούνται οι φορολογούμενοι ηλικίας άνω των 70 ετών, οι κάτοικοι οικισμών με έως 500 κατοίκους, οι φυλακισμένοι και τα άτομα με αναπηρία 80% και άνω, οι στρατευμένοι και οι κάτοικοι νησιών με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους.

Οι λίστες με τις e-δαπάνες

Πιο αναλυτικά, θα αναγνωρίζονται δαπάνες που αφορούν σε αγαθά και υπηρεσίες των παρακάτω κατηγοριών:

* Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά: Ψωμί, δημητριακά, ρύζι, ζυμαρικά, κρέας, ψάρια, αλλαντικά, γαλακτοκομικά, έλαια, φρούτα, λαχανικά, σοκολάτες, γλυκά, παγωτά, χυμοί, νερό, αναψυκτικά κ.λπ.

* Αλκοολούχα ποτά και καπνός: Αλκοολούχα, οινοπνευματώδη ποτά, κρασιά, μπίρες, καπνός, τσιγάρα, πούρα, πουράκια.

* Ένδυση και υπόδηση: Υφάσματα, ενδύματα, καθαρισμός και μεταποίηση ενδυμάτων, παπούτσια, επιδιορθώσεις υποδημάτων.

* Στέγαση: Ηλεκτρικό ρεύμα, ύδρευση, φυσικό αέριο, υγραέριο, πετρέλαιο θέρμανσης, αποχέτευση, κοινόχρηστα, δημοτικά τέλη, επισκευή και συντήρηση κατοικίας, εργασίες υδραυλικού, ηλεκτρολόγου, ελαιοχρωματιστή κ.λπ., υπηρεσίες για τη συντήρηση πολυκατοικιών. Περιλαμβάνονται δηλαδή όλες οι δαπάνες για την πληρωμή λογαριασμών ΔΕΚΟ και κοινοχρήστων καθώς και όλα τα έξοδα επισκευής και συντήρησης κατοικιών.

* Διαρκή αγαθά, είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες: Έπιπλα, διακοσμητικά είδη, έπιπλα κήπου, φωτιστικά, χαλιά, μοκέτες, κουρτίνες, κλινοσκεπάσματα, οικιακές συσκευές, ψυγεία, πλυντήρια, ηλεκτρικές κουζίνες, κλιματιστικά, συσκευές θέρμανσης, εργαλεία, υπηρεσίες καθαρισμού, είδη καθαρισμού κ.ά., καθώς και επισκευές όλων αυτών των ειδών.

* Μεταφορές: Ποδήλατα, ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου, καύσιμα, λιπαντικά, μίσθωση γκαράζ και χώρων στάθμευσης, μαθήματα οδήγησης, εισιτήρια τρένων, λεωφορείων, ταξί, αεροπλάνων και πλοίων.

* Επικοινωνίες: Κινητή και σταθερή τηλεφωνία, σύνδεση Internet, ταχυδρομικές υπηρεσίες.

* Αναψυχή, πολιτιστικές δραστηριότητες: Υπολογιστές, κάμερες, μουσικά όργανα, άνθη, κατοικίδια ζώα, αθλητικές δραστηριότητες, θέατρα, κινηματογράφοι, συναυλίες, μουσεία, βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά, πακέτα διακοπών.

* Εκπαίδευση: Δίδακτρα για προσχολική, πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση.

* Ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια, κυλικεία.

* Υγεία: Έξοδα ιατρικής και φαρμακευτικής περίθαλψης (πληρωμές για αμοιβές γιατρών κατόπιν επισκέψεων, έξοδα για νοσήλια, εξετάσεις σε διαγνωστικά κέντρα, φάρμακα, φαρμακευτικά είδη κ.λπ.). Περιλαμβάνονται επίσης: φακοί επαφής και υγρά καθαρισμού, τεστ εγκυμοσύνης, προφυλακτικά, οινόπνευμα καθαρό, ιατρικά προϊόντα, γυαλιά μυωπίας, πατερίτσες, πιεσόμετρα, ζώνες παθήσεων, θεραπευτικές συσκευές και εξοπλισμός, οδοντιατρικές υπηρεσίες (σφράγισμα, λεύκανση, καθαρισμός δοντιών, τοποθέτηση θήκης), μικροβιολογικές εξετάσεις, υπηρεσίες φυσιοθεραπείας κ.ά.

* Άλλα αγαθά και υπηρεσίες: Κουρεία, κομμωτήρια, κοσμήματα, ρολόγια, είδη για μωρά, οίκοι ευγηρίας και ιδρύματα για άτομα με ειδικές ανάγκες, υπηρεσίες για βοήθεια στο σπίτι, ασφάλιστρα κατοικίας, ασφάλιστρα ζωής και υγείας, ασφάλιστρα οχημάτων.

 

© Πηγή: In.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook