Ηλεκτρικό ρεύμα: Στροφή των καταναλωτών στα σταθερά «μπλε» τιμολόγια – Τι ισχύει για το φυσικό αέριο
Η έντονη μεταβλητότητα των ενεργειακών αγορών και οι τιμές ρεύματος και φυσικού αερίου, που τελευταία έχουν και πάλι πάρει την …ανηφόρα, στρέφουν μεγάλο μέρος των καταναλωτών στα σταθερά «μπλε» τιμολόγια.
Μάλιστα, όπως αναφέρουν στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» στελέχη της αγοράς προμήθειας, πέρα από τα σταθερά προϊόντα στο ρεύμα που έχουν πολλαπλασιαστεί, από τις αρχές του χρόνου έκαναν την εμφάνισή τους και τα πρώτα «μπλε» τιμολόγια φυσικού αερίου τα οποία, όπως εκτιμούν, θα πολλαπλασιαστούν.
Τα σταθερά τιμολόγια από παρόχους
Ειδικότερα, τα καταχωρημένα σταθερά τιμολόγια προμήθειας φυσικού αερίου στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) είναι δέκα και προσφέρονται από πέντε εταιρείες προμήθειας, ήτοι από τη ΔΕΗ, τη «Φυσικό Αέριο», την Elpedison, την Protergia και τη ΖeniΘ. Οι τιμές ξεκινούν από 0,037 ευρώ ανά κιλοβατώρα και πάγιο 9,90 ευρώ (Φυσικό Αέριο) και φτάνει στα 0,0474 ευρώ ανά κιλοβατώρα και πάγιο 4,90 ευρώ (Elpedison) ενώ ορισμένα προϊόντα προσφέρουν και εκπτώσεις όπως π.χ. η ΔΕΗ που δίνει 60 ευρώ έκπτωση στον λογαριασμό για νέους πελάτες έως τα τέλη Ιανουαρίου ή εκπτώσεις 10% για Double Energy πακέτα (ρεύμα και αέριο).
Τα σταθερά τιμολόγια φυσικού αερίου
Τα νέα σταθερά τιμολόγια φυσικού αερίου είναι 12μηνης διάρκειας, εκτός από ένα 6μηνο προϊόν της Elpedison και, σε γενικές γραμμές, απευθύνονται σε οικιακούς πελάτες φυσικού αερίου σε όλη την Ελλάδα με κεντρική θέρμανση ή αυτονομία αλλά και σε κοινόχρηστες οικιακές παροχές χρήσης ζεστού νερού και κουζίνας. Επίσης, είναι αξιοσημείωτο ότι στα επαγγελματικά τιμολόγια φυσικού αερίου, αν και σταθερά τιμολόγια προσφέρονταν και το 2024 (πέντε προϊόντα), από τις αρχές του μήνα προστέθηκαν άλλα 10 νέα σταθερά τιμολόγια αερίου.
Αυξάνονται οι …μπλε καταναλώσεις
Παράγοντες του κλάδου εκτιμούν ότι και οι σταθεροί λογαριασμοί αερίου θα ακολουθήσουν τη δυναμική των «μπλε» τιμολογίων ρεύματος. Ενδεικτικό της στροφής των καταναλωτών είναι ότι περίπου το 40% με 50% των νέων συμβάσεων ηλεκτρικής ενέργειας αφορά σταθερά τιμολόγια καθώς οι καταναλωτές αναζητούν την ασφάλεια στις χρεώσεις.
Σήμερα υπολογίζεται ότι περισσότερα από 300.000 νοικοκυριά έχουν καταφύγει στην ασφάλεια που προσφέρουν οι «κλειδωμένες» τιμές ηλεκτρικής ενέργειας ενώ ο αριθμός τους υπερδιπλασιάζεται εάν συνυπολογιστούν τα 6μηνης διάρκειας τιμολόγια με σταθερή χρέωση αλλά και τα αγροτικά. Η απήχηση των «μπλε» προϊόντων στα νοικοκυριά δεν είναι τυχαία, με δεδομένο ότι, αφενός η πλειονότητά τους είναι σημαντικά φθηνότερη από τα ειδικά «πράσινα» τιμολόγια και αφετέρου θωρακίζονται από την αστάθεια της ενεργειακής αγοράς.
Τίτλοι τέλους για τα εξάμηνης διάρκειας συμβόλαια
Παράλληλα, την περασμένη Παρασκευή (17 Ιανουαρίου) μπήκαν οι τίτλοι τέλους και στα «μπλε» τιμολόγια ρεύματος 6μηνης διάρκειας. Ουσιαστικά σταμάτησε η σύναψη νέων συμβολαίων για σταθερά μικρής διάρκειας (μικρότερης του έτους) ενώ για τα υφιστάμενα «μίνι» σταθερά συμβόλαια έχει προβλεφθεί μία μεταβατική περίοδος, δηλαδή όσοι τα έχουν επιλέξει θα τα διατηρήσουν έως τη λήξη της σύμβασής τους. Στο εξής τα 6μηνα τιμολόγια θα κατηγοριοποιούνται ως κυμαινόμενα «κίτρινα», δίχως ρήτρες πρόωρης αποχώρησης στις αντίστοιχες συμβάσεις, γεγονός που έχει δυσαρεστήσει τους προμηθευτές.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Ελληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ) σε επιστολή του προς τη ΡΑΑΕΥ και προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι συμβάσεις σταθερής τιμής, ανεξαρτήτως της διάρκειάς τους, συνεπάγονται την ανάληψη ενεργειών αντιστάθμισης κινδύνου (hedging) εκ μέρους των προμηθευτών με συνεπακόλουθο κόστος. Γι΄ αυτό η προσφορά τιμολογίου σταθερής τιμής θεωρούν ότι θα πρέπει να συνοδεύεται από δέσμευση εκ μέρους του καταναλωτή, δηλαδή μια ρήτρα αποχώρησης.
Πηγή: ΟΤ