Η πανδημία προκάλεσε τη μεγαλύτερη μείωση του βρετανικού ΑΕΠ από το 1709
Τη μεγαλύτερη πτώση του ΑΕΠ της Μεγάλης Βρετανίας προκάλεσε το 2020 η πανδημία του κοροναϊού, καθώς η οικονομία της χώρας συρρικνώθηκε κατά 9,9%.
Σύμφωνα με το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής (ONS), πάντως, η βρετανική οικονομία απέφυγε την τεχνική ύφεση καταγράφοντας ρυθμό ανάπτυξης 1% κατά το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους.
Η συρρίκνωση του ΑΕΠ, ωστόσο, κατά 20% το δεύτερο τρίμηνο του έτους, όταν η οικονομική δραστηριότητα είχε παγώσει λόγω του πρώτου lockdown, οδήγησε στο ιστορικό αρνητικό ρεκόρ.
Η επίδοση είναι ελαφρώς χειρότερη από την πτώση κατά 9,7% που παρουσίασε το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου το 1921, όταν η χώρα ήταν αντιμέτωπη με βαθιά ύφεση, ανεργία στα ύψη και απεργίες των ανθρακωρύχων.
Η χειρότερη επίδοση όλων των εποχών για τη βρετανική οικονομία καταγράφηκε το 1709, όταν ο περίφημος Μεγάλος Παγετός (The Great Frost) που έπληξε τη Βρετανία (αλλά και την ηπειρωτική Ευρώπη με θερμοκρασίες της τάξεως των μείον 15 βαθμών Κελσίου) παρέλυσε τα πάντα και επέφερε πτώση του βρετανικού ΑΕΠ κατά 13%.
Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις περισσότερα από 1,7 εκατ. άτομα βρίσκονται σήμερα εκτός αγοράς εργασίας, με περίπου τις 800.000 από αυτούς να έχουν χάσει τη δουλειά τους μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.