Η Κίνα μπλοκάρει το 80% των πληρωμών από τη Ρωσία σε γιουάν
Περίπου το 80% των πληρωμών από τη Ρωσία προς την Κίνα σε γιουάν επιστρέφονται πίσω, επειδή οι κινεζικές τράπεζες φοβούνται ότι θα υποστούν δευτερογενείς κυρώσεις, γράφει η ρωσική εφημερίδα Kommersant επικαλούμενη πηγή στην χρηματοπιστωτική αγορά.
Άλλες πηγές της εφημερίδας επισημαίνουν ότι οι πληρωμές μπορούν να βρίσκονται σε λογαριασμούς για μερικές εβδομάδες και εν συνεχεία επιστρέφονται πίσω χωρίς να δίνονται εξηγήσεις. Η κατάσταση οξύνθηκε τον Ιούνιο, όταν οι ΗΠΑ διεύρυναν τον ορισμό «Στρατιωτικό-Βιομηχανικό Σύμπλεγμα της Ρωσίας», συμπεριλαμβάνοντας σ’ αυτόν τις μεγάλες ρωσικές τράπεζες.
Oι Ρώσοι εισαγωγείς αναγκάζονται να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες των πρακτόρων πληρωμών
Τα προβλήματα με τις συναλλαγές στην Κίνα από τη Ρωσία άρχισαν τον Δεκέμβριο του 2023, όταν οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την επιβολή δευτερογενών κυρώσεων για τράπεζες άλλων χωρών που συνεργάζονται με ρωσικές επιχειρήσεις του Στρατιωτικό-Βιομηχανικού Συμπλέγματος.
Μερικές φορές παραδίδονται στη Ρωσία προϊόντα από την Κίνα, ωστόσο ο Κινέζος προμηθευτής δεν μπορεί να εισπράξει τα χρήματα του για διάστημα πέντε-έξι μηνών, δήλωσε στην εφημερίδα ο διευθύνων σύμβουλος της συμβουλευτικής εταιρείας «Sapoznikof and partners» Αλεξέι Σαπόζνικοφ.
Για να γίνουν οι πληρωμές, οι Ρώσοι εισαγωγείς αναγκάζονται να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες των πρακτόρων πληρωμών, δήλωσε ο ιδρυτής της εταιρείας Sagrada Legal Όλεγκ Ουσακόφ. Οι προμήθειες τους μπορεί να φθάνουν έως και το 30% του μεταφερόμενου ποσού.
Η κινεζική πρωτεύουσα εδραιώνει την «οικονομία ίδρυσης του πρώτου καταστήματος»
Την ίδια ημέρα, το αρμόδιο δημοτικό γραφείο της κινεζικής πρωτεύουσας ανακοίνωσε στη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου ότι στη διάρκεια της τελευταίας τριετίας περισσότερα από 3.700 νέα καταστήματα διαφόρων εμπορικών εταιριών ιδρύθηκαν για πρώτη φορά στο Πεκίνο.
Τα καταστήματα αυτά ανήκουν σε πολυεθνικές εμπορικές αλυσίδες καταστημάτων ή εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην παγκόσμια αγορά, στις ασιατικές αγορές, αλλά και στις αγορές της ηπειρωτικής Κίνας.
Το Ιούλιο του 2021, η Κίνα έδωσε έγκριση στη Σανγκάη, στο Πεκίνο, στην Γκουανγκτζόου, στην Τιαντζίν και στην Τσονγκτσίνγκ να προχωρήσουν στην κατασκευή-οργάνωση κέντρων διεθνούς εμπορικής κατανάλωσης σε αστικές περιοχές τους.
Στη διάρκεια της τελευταίας τριετίας, το Πεκίνο προώθησε δραστήρια την “οικονομία ίδρυσης του πρώτου καταστήματος”, καθώς προστέθηκαν περισσότερα από 4 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα νέων εμπορικών περιοχών για την ίδρυση τέτοιων καταστημάτων, σύμφωνα με τον Πιάο Σουεντόγνκ, υπεύθυνο του δημοτικού γραφείου εμπορίου στο Πεκίνο.
IN