Η Γαλλία δεν θέλει περικοπές στον προϋπολογισμό της ΕΕ λόγω Ταμείου Ανάκαμψης

Δημοσιεύτηκε στις 26/05/2020 17:24

Η Γαλλία δεν θέλει περικοπές στον προϋπολογισμό της ΕΕ λόγω Ταμείου Ανάκαμψης

Το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ, που θα βοηθήσει τις χώρες να αντιμετωπίσουν τον αντίκτυπο της κρίσης του κοροναϊού, δεν πρέπει να αποτελέσει δικαιολογία για να ζητούν οι δημοσιονομικά συντηρητικές χώρες μειώσεις στον πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ, δήλωσε η Γαλλία.

Η Γαλλία και η Γερμανία πρότειναν στους Ευρωπαίους εταίρους τους τη δημιουργία ενός ταμείου ανάκαμψης, ύψους 500 δισ. ευρώ, το οποίο θα δίνει επιχορηγήσεις στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο. Την αντίθεσή τους στην πρόταση αυτή εκδήλωσαν τέσσερις χώρες που αυτοαποκαλούνται «φειδωλές» – η Αυστρία, η Σουηδία, η Δανία και η Ολλανδία – και οι οποίες θέλουν η βοήθεια να δίνεται με δάνεια. Η συζήτηση για το ταμείο ανάκαμψης γίνεται σε μία περίοδο που οι χώρες της ΕΕ διαπραγματεύονται επίσης τον πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ, το λεγόμενο «πολυετές χρηματοδοτικό πλαίσιο (MFF)», τον οποίο οι «φειδωλές» χώρες θέλουν επίσης να μειώσουν.

«Ο ρόλος μου είναι να αποφύγω να ληστέψω τον Πήτερ για να πληρώσω τον Πολ», δήλωσε η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Αμελί ντε Μονσαλέν, στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας: «Υπάρχουν κάποιες χώρες, ιδιαίτερα οι «φειδωλές», που μιλούν πολύ σήμερα για το ταμείο ανάκαμψης, ενώ ο πραγματικός στόχος τους είναι να μην υπάρξει ένα πολύ μεγάλο Πολυετές Χρηματοδοτικό Πλαίσιο».

Η ίδια είπε ότι η Γαλλία θα πιέσει για να υπάρξει ένα ταμείο ανάκαμψης με επιχορηγήσεις και ένας πολυετής προϋπολογισμός με αρκετή χρηματοδότηση για προγράμματα, όπως για την Άμυνα, τη μετάβαση σε μία πράσινη οικονομία και την αγροτική πολιτική.

Η Μονσαλέν σημείωσε ότι δεν θέλει να αποδυναμωθεί το MFF καθώς αυτό είναι «ένα εργαλείο για να καταστήσει αυτή την ανάκαμψη μόνιμη». Η Γαλλία, που έχει το μεγαλύτερο όφελος από τις αγροτικές επιδοτήσεις της ΕΕ, έχει αντιταχθεί στα αιτήματα βόρειων χωρών για μείωση του αγροτικού προϋπολογισμού της ΕΕ, ενώ έχει πιέσει για τη δημιουργία ενός κοινού αμυντικού ταμείου για να βοηθηθούν οι χώρες να μειώσουν την εξάρτησή τους από προμηθευτές των ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

© Πηγή: In.gr