Προορισμός, η Βόρεια Αττική. Εκεί, σύμφωνα με όλες τις μέχρι τώρα ενδείξεις, θα αναπτυχθεί το πρώτο σύμπλεγμα data centers στη χώρα μας από μια ηγέτιδα δύναμη της διεθνούς αγοράς, όπως η Microsoft.
Τα στελέχη της τελευταίας κρατούν ως επτασφράγιστο μυστικό την ακριβή τοποθεσία ανάπτυξης της επένδυσης που ανακοίνωσαν στις αρχές της εβδομάδας από κοινού ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Microsoft Brad Smith και αυτό φαίνεται απολύτως λογικό.
Κανείς δεν θέλει αυτή τη χρονική στιγμή, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, να τροφοδοτήσει προσδοκίες για τις τιμές των ακινήτων, αλλά και γενικότερα, για την αγορά του real estate της περιοχής εγκατάστασης της φάρμας με τους servers. Ετσι κι αλλιώς, το μεγάλο στοίχημα που θα εκφραστεί με το πολλαπλασιαστικό όφελος της επένδυσης «είναι εδώ» και αναμένεται να λειτουργήσει ως καταλύτης μετασχηματισμού – από δίκτυα και υποδομές μέχρι καθημερινές συμπεριφορές στη ζωή των πολιτών – για μια ολόκληρη Περιφέρεια.
Μια εικόνα από το προσεχές μέλλον σε εκείνη τη πλευρά της Αττικής όπου επέλεξε να αναπτύξει την επένδυσή της η Microsoft έδωσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: «Σε άλλες εποχές, τρεις γιγαντιαίοι σταθμοί ψηφιακής αποθήκευσης ηλεκτρονικών δεδομένων στην Ελλάδα θα έμοιαζαν με ένα φανταστικό σενάριο. Ομως, γίνεται, πλέον, πραγματικότητα.
Βρέθηκαν στην Αττική εκείνες οι εκτάσεις που είναι συμβατές με τις υψηλές προδιαγραφές της Microsoft. Με τις ανάλογες ενεργειακές υποδομές, τα ισχυρά δίκτυα τηλεπικοινωνιών, τις πράσινες εγκαταστάσεις, γιατί όπως είπε πολύ σωστά ο κ. Smith, μέχρι το 2025 η σημαντική ποσότητα ενέργειας, η οποία καταναλώνεται από αυτά τα data centers, πρέπει να προέρχεται αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ξεπεράστηκαν όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια. Και το φιλόδοξο σχέδιο πια μπαίνει στη φάση υλοποίησης».
Οι τρεις μονάδες
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Το επενδυτικό σχέδιο προβλέπει την κατασκευή τριών μονάδων αποθήκευσης δεδομένων – τα data centers είναι οι εγκαταστάσεις όπου αποθηκεύεται τεράστιος όγκος δεδομένων και υποστηρίζουν την τεχνολογία του cloud – που απαιτούν μεγάλες και καθαρές εκτάσεις. Χαρακτηριστική ως προς αυτό είναι και η δήλωση του υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη: «Aν πάρουμε
Μια μεγάλη φάρμα από servers λοιπόν ή, αν προτιμάτε, μια νέα μεγάλη πολιτεία όπου εκτός των άλλων στον πυρήνα της θα έχει και τις φάρμες με τους servers. Τα ίδια τα data centers την περίοδο της λειτουργίας τους δεν απαιτούν πολυάριθμο προσωπικό. Το αντίθετο – μικρές εξειδικευμένες ομάδες τεχνικών που ως «προσωπικό ασφαλείας» θα παρακολουθεί την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία της κάθε μονάδας.
Αλλά τότε πώς προκύπτει η έννοια της πολιτείας; Η απάντηση είναι απλή και δεν απαιτεί και χρόνο για να δοθεί. Οπως εξηγούν στελέχη της αγοράς με γνώση της διεθνούς εμπειρίας, γύρω από τις φάρμες με τους servers αναπτύσσεται ένα νέο, δυναμικό οικοσύστημα από μικρές και μεγάλες εξωστρεφείς εταιρείες τεχνολογίας, startups, ερευνητικούς φορείς και κέντρα που θέλουν και επιθυμούν να αξιοποιήσουν ένα ασφαλές περιβάλλον μεγάλων ταχυτήτων που θα εξασφαλίσει η γειτνίασή τους με τα data servers.
Σύγχρονες υποδομές
Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός αυτό – ασφαλές περιβάλλον, μεγάλες ταχύτητες μεταφοράς και μετάδοσης δεδομένων – σημαίνει μετακινήσεις και μετεγκαταστάσεις εταιρειών σε ευρεία κλίμακα. Επιπλέον, οι επενδύσεις που απαιτούνται για τη λειτουργία των data servers – όπως τα χιλιόμετρα οπτικής ίνας ή τα ασφαλή και προηγμένης τεχνολογίας δίκτυα ηλεκτρικού ρεύματος κ.ά. – αναβαθμίζουν συνολικά μια περιοχή της Περιφέρειας Αττικής και διαμορφώνουν ένα ευνοϊκό πλαίσιο για την προσέλκυση επιχειρήσεων που θα παρέχουν πολλαπλές υπηρεσίες υποστήριξης.
Επιπλέον, διευκολύνεται κάθε θετική επιχειρηματική πρωτοβουλία για τα οδικά ή σιδηροδρομικά δίκτυα που έτσι κι αλλιώς βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από την περιοχή εγκατάστασης της φάρμας με τους servers. Στο ενημερωτικό υλικό για την επένδυση που μπορεί κανείς να βρει διαθέσιμο στο primeminister.gr διαβάζω: «Εκτός από τα κεφάλαια που θα επενδυθούν για την κατασκευή και τη λειτουργία των data centers, η επένδυση αναμένεται να λειτουργήσει ως καταλύτης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας και ως προπομπός για περαιτέρω επενδύσεις με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την ελληνική οικονομία.
Το οικονομικό αποτύπωμα ανάλογων επενδύσεων στην Πολωνία και την Ιταλία προσεγγίζει και υπερβαίνει, αντίστοιχα, το 1 δισεκατομμύριο ευρώ. (…) Η εγκατάσταση ενός συμπλέγματος data centers στην Ελλάδα αυξάνει την ταχύτητα και την ευκολία με την οποία τοπικές επιχειρήσεις και πολίτες θα μπορούν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες του ψηφιακού κόσμου. Αυτό συνάδει με τον στόχο που έχει θέσει η κυβέρνηση για αύξηση του οικονομικού αποτυπώματος του τεχνολογικού κλάδου στο 5% του ΑΕΠ σε βάθος πενταετίας και στο 10% σε ορίζοντα δεκαετίας».