Η εμπορική συμφωνία Ασίας-Ειρηνικού δημιουργεί το νέο «κέντρο βάρους» για το παγκόσμιο εμπόριο

Δημοσιεύτηκε στις 17/12/2021 23:58

Η εμπορική συμφωνία Ασίας-Ειρηνικού δημιουργεί το νέο «κέντρο βάρους» για το παγκόσμιο εμπόριο

Η νέα συμφωνία ελεύθερου εμπορίου Ασίας-Ειρηνικού που θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2022 θα δημιουργήσει το μεγαλύτερο εμπορικό μπλοκ στον κόσμο σε οικονομικό μέγεθος, σύμφωνα με νέα μελέτη της UNCTAD.

Η Περιφερειακή Συνολική Οικονομική Συνεργασία (RCEP) περιλαμβάνει 15 έθνη της Ανατολικής Ασίας και του Ειρηνικού διαφορετικών οικονομικών μεγεθών και σταδίων ανάπτυξης.

Είναι η Αυστραλία, το Μπρουνέι, η Καμπότζη, η Κίνα, η Ινδονησία, η Ιαπωνία, η Δημοκρατία της Κορέας, το Λάος, η Μαλαισία, η Μιανμάρ, η Νέα Ζηλανδία, οι Φιλιππίνες, η Σιγκαπούρη, η Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ.

Το RCEP θα γίνει η μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία στον κόσμο όπως μετράται με το ΑΕΠ των μελών του – αντιστοιχώντας σχεδόν στο ένα τρίτο του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Συγκριτικά, άλλες σημαντικές περιφερειακές εμπορικές συμφωνίες ανά μερίδιο του παγκόσμιου ΑΕΠ είναι το εμπορικό μπλοκ της Νότιας Αμερικής Mercosur (2,4%), η ηπειρωτική ζώνη ελεύθερων συναλλαγών της Αφρικής (2,9%), η Ευρωπαϊκή Ένωση (17,9%) και οι Ηνωμένες Πολιτείες-Μεξικό-Καναδάς συμφωνία (28%).

Καταλύτης στο παγκόσμιο εμπόριο

Η ανάλυση της UNCTAD δείχνει ότι ο αντίκτυπος του RCEP στο διεθνές εμπόριο θα είναι σημαντικός. «Το οικονομικό μέγεθος του αναδυόμενου μπλοκ και ο εμπορικός δυναμισμός του θα το καταστήσουν κέντρο βάρους για το παγκόσμιο εμπόριο», αναφέρει η έκθεση.

Εν μέσω της COVID-19, η έναρξη του RCEP μπορεί επίσης να προωθήσει την ανθεκτικότητα του εμπορίου.

Πρόσφατη έρευνα της UNCTAD δείχνει ότι το εμπόριο στο πλαίσιο τέτοιων συμφωνιών ήταν σχετικά πιο ανθεκτικό έναντι της ύφεσης του παγκόσμιου εμπορίου που προκαλείται από την πανδημία.

Κατάργηση του 90% των δασμών εντός του μπλοκ

Η συμφωνία περιλαμβάνει πολλούς τομείς συνεργασίας, με κεντρική αρχή τις δασμολογικές συμφωνίες.

Θα εξαλείψει το 90% των δασμών εντός του μπλοκ και αυτές οι παραχωρήσεις είναι βασικές για την κατανόηση των αρχικών επιπτώσεων του RCEP στο εμπόριο, τόσο εντός όσο και εκτός του μπλοκ.

Στο πλαίσιο του RCEP, η ελευθέρωση του εμπορίου θα επιτευχθεί μέσω σταδιακών μειώσεων των δασμών. Ενώ πολλοί δασμοί θα καταργηθούν άμεσα, άλλοι θα μειωθούν σταδιακά σε μια περίοδο 20 ετών.

Οι δασμοί που παραμένουν σε ισχύ θα περιορίζονται κυρίως σε συγκεκριμένα προϊόντα σε στρατηγικούς τομείς, όπως η γεωργία και η αυτοκινητοβιομηχανία, στην οποία πολλά από τα μέλη του RCEP έχουν εξαιρεθεί από τις δεσμεύσεις για την απελευθέρωση του εμπορίου.

Ευλογία για τις ενδοπεριφερειακές εξαγωγές

Το εμπόριο μεταξύ των 15 οικονομιών του μπλοκ ανερχόταν ήδη σε περίπου 2,3 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2019 και η ανάλυση της UNCTAD δείχνει ότι οι δασμολογικές παραχωρήσεις της συμφωνίας θα μπορούσαν να ενισχύσουν περαιτέρω τις εξαγωγές εντός της νεοσύστατης συμμαχίας κατά σχεδόν 2%, ή περίπου 42 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αυτό θα προέκυπτε από τη δημιουργία εμπορίου – καθώς οι χαμηλότεροι δασμοί θα τονώσουν το εμπόριο μεταξύ των μελών κατά σχεδόν 17 δισεκατομμύρια δολάρια – και την εκτροπή του εμπορίου – καθώς οι χαμηλότεροι δασμοί εντός του RCEP θα ανακατευθύνουν το εμπόριο αξίας σχεδόν 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων μακριά από τα μη μέλη στα μέλη.

Ανισόρροπα οφέλη μεταξύ των μελών

Η έκθεση ωστόσο, υπογραμμίζει ότι τα μέλη του RCEP αναμένεται να επωφεληθούν σε διαφορετικό βαθμό από τη συμφωνία.

Οι δασμολογικές παραχωρήσεις αναμένεται να έχουν υψηλότερα εμπορικά αποτελέσματα για τις μεγαλύτερες οικονομίες του μπλοκ, όχι λόγω ασυμμετριών στις διαπραγματεύσεις, αλλά σε μεγάλο βαθμό λόγω των ήδη χαμηλών δασμών μεταξύ πολλών από τα άλλα μέλη του RCEP.

Η ανάλυση της UNCTAD δείχνει ότι η Ιαπωνία θα επωφεληθεί περισσότερο από τις δασμολογικές παραχωρήσεις RCEP.

Οι εξαγωγές της χώρας αναμένεται να αυξηθούν κατά περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια, αύξηση που ισοδυναμεί με περίπου 5,5% σε σχέση με τις εξαγωγές της προς τα μέλη του RCEP το 2019.

Η έκθεση διαπιστώνει επίσης ουσιαστικά θετικά αποτελέσματα για τις εξαγωγές των περισσότερων άλλων οικονομιών, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας, της Κίνας, της Δημοκρατίας της Κορέας και της Νέας Ζηλανδίας. Από την άλλη πλευρά, οι υπολογισμοί δείχνουν ότι οι δασμολογικές παραχωρήσεις RCEP μπορεί να καταλήξουν να μειώσουν τις εξαγωγές για την Καμπότζη, την Ινδονησία, τις Φιλιππίνες και το Βιετνάμ.

Αλλά είναι καλύτερα να είσαι μέσα παρά έξω

Η έκθεση σημειώνει, ωστόσο, ότι οι συνολικές αρνητικές επιπτώσεις για ορισμένα από τα μέλη του RCEP δεν συνεπάγονται ότι θα ήταν καλύτερα να παραμείνουν εκτός συμφωνίας RCEP.

«Ακόμη και χωρίς να ληφθούν υπόψη τα άλλα οφέλη της συμφωνίας RCEP εκτός από τις δασμολογικές παραχωρήσεις, τα αποτελέσματα δημιουργίας εμπορίου που σχετίζονται με τη συμμετοχή στο RCEP αμβλύνουν τις αρνητικές επιπτώσεις της εκτροπής του εμπορίου», αναφέρει η έκθεση.

Συνολικά, η έκθεση διαπιστώνει ότι ολόκληρη η περιοχή θα επωφεληθεί από τις δασμολογικές παραχωρήσεις του RCEP, με τα περισσότερα από αυτά τα κέρδη να προέρχονται από το εμπόριο που εκτρέπεται από μη μέλη.

«Καθώς η διαδικασία ενσωμάτωσης των μελών του RCEP προχωρά παραπέρα, αυτές οι επιπτώσεις εκτροπής θα μπορούσαν να μεγεθυνθούν, ένας παράγοντας που δεν πρέπει να υποτιμηθεί από μέλη που δεν είναι μέλη του RCEP», αναφέρει η έκθεση.

Πηγή: ΟΤ

© Πηγή: In.gr