Η αύξησης του κόστους ζωής αλλάζει τους όρους αναζήτησης εργασίας

Δημοσιεύτηκε στις 14/12/2023 20:44

Η αύξησης του κόστους ζωής αλλάζει τους όρους αναζήτησης εργασίας

Αλυσιδωτές αντιδράσεις προκαλεί η ακρίβεια οδηγώντας σε δεύτερες σκέψεις τους εργαζομένους που καλούνται καθημερινά να τα βάλουν με το «τέρας» με τα πολλά κεφάλια.

Με τα στατιστικά στοιχεία να είναι απογοητευτικά και την Ελλάδα να βρίσκεται στη δεύτερη θέση από το τέλος σε επίπεδο ΕΕ όσον αφορά στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ για το 2022, η επίδραση της αύξησης του κόστους ζωής στην απόφαση αναζήτησης εργασίας ακουμπά τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων.

Το 79% των εργαζομένων δηλώνει πως έχει επηρεαστεί από το διαρκώς αυξανόμενο κόστος ζωής

Στην ετήσια έρευνα με θέμα: «Απασχολησιμότητα στην Ελλάδα» που πραγματοποίησε η Adecco Ελλάδας για 9η συνεχή χρονιά, σε συνεργασία με την Global Link και την H+K Strategies, το 79% των εργαζομένων δηλώνει πως έχει επηρεαστεί από το διαρκώς αυξανόμενο κόστος ζωής.

Έντονη ανησυχία στους εργαζόμενους φαίνεται να προκαλεί και η ανεπάρκεια των μισθών τους για την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους ζωής, καθώς και η αίσθηση ότι δεν αμείβονται δίκαια για την παραγωγικότητα και τις ώρες εργασίας τους.

Ειδικότερα, το 45% των εργαζομένων εκδηλώνει ανησυχία για τη μισθολογική του κατάσταση και μόλις το 5% των εργαζομένων θεωρεί ότι αμείβεται δίκαια για την παραγωγικότητα και τις ώρες που αφορούν στην εργασία του.

Αυξανόμενη η τάση για εξοικονόμηση χρημάτων μέσα από τις περικοπές

Με το «μαχαίρι στο λαιμό» και τα λεφτά μην φτάνουν για την κάλυψη βασικών αναγκών αναδεικνύεται έντονα η τάση για εξοικονόμηση χρημάτων μέσα από τις περικοπές στα έξοδα της καθημερινότητας. Το 48% μειώνει τις εξόδους για φαγητό, όπως και το delivery. Επιπλέον, υπάρχει και η προσδοκία από το 78% των εργαζομένων για αύξηση μισθού από τους εργοδότες μπας και… «ρεφάρουν».

Με τα παραπάνω δεδομένα να ισχύουν στο ακέραιο η αναζήτηση εργασίας που προσφέρει ανταγωνιστικό μισθό (33%), προοπτικές εξέλιξης (8%) και ένα υγιές εργασιακό περιβάλλον (18%), με ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής (10%), είναι μερικές από τις προτεραιότητες των Ελλήνων εργαζομένων.

Ενθαρρυντικό είναι το σημείο της έρευνας που δείχνει ότι μειώνεται σταθερά το brain drain, καθώς το ποσοστό που αναζητά εργασία στο εξωτερικό διαμορφώνεται στο 16%, με τους ερωτηθέντες να δείχνουν σταθερή προτίμηση στην Ελλάδα.

Ένα ακόμα βασικό συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι η εργασία πλήρους απασχόλησης βρίσκεται σε ανοδική πορεία για το 56% των ερωτηθέντων. Εστιάζοντας στην αύξηση των επαγγελμάτων πλήρους απασχόλησης, διακρίνεται άνοδος στην επιθυμία για εργασιακή σταθερότητα και ασφάλεια από τους εργαζόμενους.

Διακρίσεις σε βάρος εργαζομένων. Τι έδειξε η έρευνα.

Παράλληλα, έχει σημειωθεί σημαντική μείωση στον χρόνο επανένταξης στην αγορά εργασίας, καθώς υπήρξε μείωση από τα 1,2 χρόνια το περασμένο έτος σε λιγότερο από 1 χρόνο το 2023 τόσο για τους εργαζόμενους, όσο και για τους μη εργαζόμενους.

Επίσης, από την έρευνα προκύπτει πως ένα στα τέσσερα άτομα στον χώρο εργασίας αναφέρει διακρίσεις σε βάρος εργαζομένων, λόγω διαφορετικότητας (24%), με το φαινόμενο να είναι πιο έντονο σε μικρότερες εταιρείες. Η ηλικία (51%) και το φύλο (48%) αποτελούν τους συνήθεις λόγους διακρίσεων, ενώ το 49% από τους ερωτηθέντες επισημαίνει πως η κουλτούρα του οργανισμού αναδεικνύεται ως σημαντικός παράγοντας που ενισχύει αυτές τις διακρίσεις.

Έρευνα σε μία σημαντική καμπή για την παγκόσμια και εγχώρια αγορά εργασίας

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, «η έρευνα έγινε σε μία σημαντική καμπή για την παγκόσμια, καθώς και για την εγχώρια αγορά εργασίας και σε μία χρονική περίοδο, όπου η χώρα έρχεται αντιμέτωπη με πρωτόγνωρες προκλήσεις, όπως η αύξηση του πληθωρισμού, οι ανατιμήσεις σε βασικά είδη και το συνεχώς μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον (…).

H μελέτη της Adecco «Employability 2023» διεξήχθη σε ευρύ κοινό (δείγμα 595 ατόμων), ενώ τα ερωτηματολόγια αναρτήθηκαν σε επιλεγμένες ιστοσελίδες στο διαδίκτυο, όπου οι επισκέπτες κλήθηκαν να συμμετάσχουν, με τη μεθοδολογία CAWI (Computer Aided Web Interviewing).

© Πηγή: In.gr