Η άνοδος για το κόστος εργασίας στην ΕΕ και η Ελλάδα

Δημοσιεύτηκε στις 31/03/2024 09:01

Η άνοδος για το κόστος εργασίας στην ΕΕ και η Ελλάδα

Οι μισθοί αυξάνονται σε όλη την Ευρώπη. Όχι με τον ίδιο ρυθμό σε όλες τις χώρες. Οι εταιρείες όμως διαμαρτύρονται αφού τονίζουν την αύξηση του μη μισθολογικού κόστους εξαιτίας της αύξησης των κοινωνικών εισφορών.

Κατά την άποψή τους αυτό εμποδίζει τη δημιουργία θέσεων εργασίας, δημιουργούνται δευτερογενείς πληθωριστικές επιπτώσεις που μειώνουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και υπονομεύουν την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων, μειώνοντας την κατανάλωση.

Αυξάνεται το κόστος εργασίας στην ΕΕ
Το κόστος εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυξήθηκε κατά 4% ετησίως το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat. Ωστόσο, αυτό δεν οφείλεται μόνο στην αύξηση των μισθών, αλλά και σε άλλες φορολογικές επιβαρύνσεις που συνδέονται με την απασχόληση, όπως οι κοινωνικές εισφορές, το κόστος κατάρτισης, η αποζημίωση απόλυσης ή ορισμένα επιδόματα για τους εργαζόμενους, όπως επιδοτήσεις για τρόφιμα, μεταφορές ή ασφάλιση.

Ακόμη, με αυτόν τον τρόπο, το μη μισθολογικό κόστος της εργασίας αυξάνεται κατά 4,6% στην ΕΕ, οκτώ δέκατα πάνω από τους μισθούς και κατά 4,2% στην ευρωζώνη, έναντι 3,1% για τους μισθούς.

Τέταρτη η Ελλάδα
Η Ελλάδα είναι τέταρτη στη λίστα των χωρών με τη μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ του κόστους μισθού και του υπόλοιπου κόστους εργασίας, με διαφορά 1,3 ποσοστιαίων μονάδων, μόνο πίσω από την Ιρλανδία (38,1%, λόγω του γεγονότος ότι οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 2,5% το 2023 και το το υπόλοιπο κόστος, κατά 40,6%, κάτι που η Κεντρική Τράπεζα της Ιρλανδίας αποδίδει στη θέσπιση ορισμένων μη μισθολογικών παροχών για τη διατήρηση των εργαζομένων, αποφεύγοντας την αύξηση της φορολογικής πίεσης), την Ισπανία (4,1) και τη Σουηδία (με διαφορά 2,3 μονάδων στο τέταρτο τρίμηνο του έτους). Μαζί με τη χώρα μας στο 1,3% είναι Γερμανία και Πορτογαλία, ενώ με 1,1 ακολουθεί το Λουξεμβούργο.

Από την άλλη, η Σλοβακία ξεχωρίζει για την αντίθετη κατάσταση, διότι η αύξηση των μισθών (12,5%) υπερβαίνει κατά πολύ αυτή του λοιπού κόστους εργασίας (7,7%), με αποτέλεσμα διαφορά 4,8 ποσοστιαίων μονάδων υπέρ της πρώτης. Την ακολουθούν Μάλτα (3,3%, Ουγγαρία (3,2), Βουλγαρία (1,7) και Κύπρος (1%)

Από την άλλη πλευρά, τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν επίσης ισχυρή συγκράτηση των μισθών, καθώς οι μισθοί και το κόστος εργασίας έχουν αυξηθεί κάτω από τις τιμές σε πολλές χώρες, κάτι απαραίτητο για να σταματήσει η πληθωριστική σπείρα. Έτσι, αν δούμε μόνο τα στοιχεία από τις μεγάλες χώρες του ευρώ, το κόστος εργασίας αυξάνεται κατά 5,2% στην Ισπανία (σε αυτή την περίπτωση, σχεδόν 1,7 μονάδες πάνω από τον ΔΤΚ), ακολουθούμενη από την Ολλανδία (4,2%), τη Γαλλία (2,8%). και η Γερμανία (2,5%), ενώ η Ιταλία ήταν η μόνη χώρα που κατέγραψε μείωση (0,1%). IN


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook