ΓΣΕΕ: Τα επαγγέλματα που γνωρίζουν διαχρονική αύξηση απασχόλησης σε Αττική και περιφέρεια

Δημοσιεύτηκε στις 24/06/2024 19:07

ΓΣΕΕ: Τα επαγγέλματα που γνωρίζουν διαχρονική αύξηση απασχόλησης σε Αττική και περιφέρεια

Η κατάσταση της αγοράς εργασίας το 2023 συνέχισε να παρουσιάζει σημάδια βελτίωσης όμως οι επιδόσεις της χώρας μας σε μια σειρά βασικούς δείκτες που προσδιορίζουν τον βαθμό και τις προοπτικές ένταξης στην αγορά εργασίας, την ποιότητα της απασχόλησης, τις αμοιβές, την προστασία και τη θεσμική ενδυνάμωση των εργαζομένων συνεχίζουν να αποκλίνουν σημαντικά από τις αντίστοιχες στα περισσότερα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΣΕ το 2023 το ποσοστό απασχόλησης στην Ελλάδα, αν και αυξημένο έναντι του 2022, διαμορφώθηκε στο 61,8%, επίδοση που κατατάσσει τη χώρα μας στην προτελευταία θέση μεταξύ των κρατών-μελών.

Τα υψηλότερα ποσοστά απασχόλησης: 65,5% Πελοπόννησος, 64% Αττική, 63,2% Στερεά Ελλάδα και 63% Κρήτη

Στα συμπεράσματα της έκθεσης δεν περνάει απαρατήρητη η μεγάλη διαφορά των ποσοστών απασχόλησης ανά περιφέρεια της χώρας. Τα υψηλότερα ποσοστά απασχόλησης το 2023 εμφάνισαν οι περιφέρειες Πελοποννήσου (65,5%), Αττικής (64%), Στερεάς Ελλάδας (63,2%) και Κρήτης (63%), ενώ τα χαμηλότερα οι περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας (55,6%), Θεσσαλίας (58%) και Δυτικής Ελλάδας (59,4%).

Όσον αφορά τους δείκτες αύξησης της απασχόλησης που εμφανίζουν μια σειρά από επαγγέλματα τα τελευταία χρόνια η Αττική καταγράφει ρεκόρ σε επτά επαγγέλματα του τριτογενούς τομέα (παροχή υπηρεσιών).

Ρεκόρ σε επτά επαγγέλματα του τριτογενούς τομέα στην Αττική

Αττική: Αλματώδη αύξηση στο επάγγελμα «Νοσηλευτές και μαίες»

Συγκεκριμένα, εστιάζοντας στην Αττική, προκύπτουν διαφορετικά συμπεράσματα. Ανάμεσα στα επαγγέλματα που γνωρίζουν διαχρονική αύξηση της απασχόλησης ανήκουν επτά επαγγέλματα υψηλού επιπέδου δεξιοτήτων (αντί για δύο που καταγράφονται αθροιστικά για όλες τις άλλες περιφέρειες της χώρας), περισσότερα από τα επαγγέλματα μέσου και χαμηλού επιπέδου δεξιοτήτων. Ανάμεσα στα επαγγέλματα με συνεχόμενη διαχρονική αύξηση της απασχόλησης, το υψηλότερο ποσοστό αύξησης για την περίοδο 2018-2022 εμφανίζει το επάγγελμα «Νοσηλευτές και μαίες», τάση που εξηγείται εύκολα λόγω της κρίσης της πανδημίας του κορονοϊού. Επίσης, ακολουθούν δυο επαγγέλματα με ταχεία αύξηση άνω του 100%, όπως το επάγγελμα «Διευθυντής πωλήσεων, μάρκετινγκ και ανάπτυξης» (128%) και «Εγκαταστάτες και επισκευαστές ηλεκτρονικού και τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού» (118%).

Όπως ισχύει για τις άλλες περιφέρειες, έτσι και στην Αττική τη μεγαλύτερη συμμετοχή με κριτήριο τον αριθμό απασχολούμενων κατέχουν τα επαγγέλματα μέσου επιπέδου δεξιοτήτων. Παρ’ όλα αυτά, η συμβολή των επαγγελμάτων υψηλού επιπέδου δεξιοτήτων είναι πολύ πιο ισχυρή σε αυτή την περιφέρεια.

Εργασίες τοποθέτησης οπτικής ίνας

Λαμβάνοντας υπόψη τη διάρθρωση της απασχόλησης ανά επίπεδο δεξιοτήτων στα επαγγέλματα που γνωρίζουν διαχρονική αύξηση στην Αττική, οι απασχολούμενοι συγκεντρώνονται κατά 52% σε επαγγέλματα υψηλού επιπέδου δεξιοτήτων, κατά 46% σε επαγγέλματα μέσου επιπέδου δεξιοτήτων και κατά 2% σε ένα επάγγελμα χαμηλού επιπέδου δεξιοτήτων.

Τα κυρίαρχα επαγγέλματα στην περιφέρεια

Με βάση στοιχεία του Εθνικού Μηχανισμού Διάγνωσης Αναγκών Αγοράς Εργασίας (ΜΔΑΑΕ), είναι δυνατή η ανάλυση των επαγγελμάτων που παρουσιάζουν διαχρονική αύξηση της απασχόλησης στις περιφέρειες. Όπως προκύπτει επαγγέλματα σχετικά με την εκπαίδευση ή τις πωλήσεις και οι υπάλληλοι γενικών καθηκόντων είναι κυρίαρχα ανάμεσα σε αυτά που γνωρίζουν διαχρονική αύξηση της απασχόλησης σε ότι αφορά τις περιφέρειες εκτός της Αττικής.

Έκθεση ΓΣΕΕ

Ανακαίνιση οικοδομής

Μεταξύ των επαγγελμάτων αυτών που γνωρίζουν αύξηση της απασχόλησης διαχρονικά, η πιο γρήγορη αύξηση την υπό εξέταση περίοδο καταγράφεται στο επάγγελμα «Τεχνίτες επεξεργασίας τροφίμων και ασκούντες συναφή επαγγέλματα» στη Θεσσαλία (203%), το οποίο είναι μέσου επιπέδου δεξιοτήτων, ενώ ακολουθεί το επάγγελμα «Κτίστες και ασκούντες συναφή επαγγέλματα» στην Κεντρική Μακεδονία (124%). Επίσης, ταχεία αύξηση της απασχόλησης εμφανίζει το επάγγελμα «Γεωργοκτηνοτρόφοι μικρών εκμεταλλεύσεων» στην Κρήτη (86%), καθώς και το επάγγελμα «Υπάλληλοι γενικών καθηκόντων» στη Δυτική Ελλάδα (73%).

© Πηγή: In.gr