Gov.gr: Αισθητήρες IoT θα παρακολουθούν υποδομές και περιβαλλοντικούς δείκτες
Το έδαφος για την ανάπτυξη ευφυών λύσεων γύρω από το Διαδίκτυο των Πραγμάτων στρώνει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Το ελληνικό Δημόσιο μπαίνει δυναμικά στην εποχή των smart cities με την ανάπτυξη της πλατφόρμας iot.gov.gr, αλλά και με ένα δίκτυο-οδηγό 135 σταθμών αισθητήρων για την παρακολούθηση περιβαλλοντικών δεικτών. H ποιότητα του αέρα, οι μετεωρολογικές συνθήκες, η κυκλοφορία στους δρόμους, η κατανάλωση ενέργειας μπορούν να βελτιωθούν μέσω καινοτόμων λύσεων, καθώς ένα «έξυπνο» μάτι θα παρακολουθεί real time τις κρίσιμες υποδομές της χώρας.
Αιχμή του δόρατος για τις «έξυπνες» πόλεις, στις οποίες φαίνεται ότι θα ζει μέχρι το 2050 σχεδόν το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού, είναι η καινοτομία, τα αυτοματοποιημένα συστήματα, η Τεχνητή Νοημοσύνη.
Ο διασυνδεμένος κόσμος βρίσκεται ήδη εδώ. Τα σπίτια, τα δίκτυα ηλεκτρισμού, υδροδότησης, θέρμανσης, οι συσκευές γίνονται πιο έξυπνα χάρη στο Internet of Things. Ως το 2030 οι διασυνδεδεμένες συσκευές αναμένεται να εκτιναχθούν στα 200 δισ. από τα 30 δισ. το 2020.
Η νέα πλατφόρμα, που θα τρέξει μέσω του gov.gr, θα προσφέρει την απαραίτητη υποδομή για την ανάπτυξη IoT εφαρμογών, που θα συμβάλλουν στη βελτίωση της καθημερινότητας, την προστασία του περιβάλλοντος και την ευημερία των πολιτών.
Ο διαγωνισμός
Ο διαγωνισμός, που βγήκε χθες στον αέρα, αφορά στο έργο «Ολοκληρωμένο σύστημα οριζόντιας πλατφόρμας Internet of Things (iot.gov.gr) και δικτύου αισθητήρων», με προϋπολογισθείσα δαπάνη 3,72 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναλαμβάνει να δημιουργήσει ένα κεντρικό πλαίσιο Διαδικτύου των Πραγμάτων, καθώς και μια αντίστοιχη επιχειρησιακή πλατφόρμας με χρήση καινοτόμων τεχνολογιών και παράλληλη εγκατάσταση του απαραίτητου εξοπλισμού για τη εξασφάλιση της διαλειτουργικότητάς του.
Αντικείμενο της σύμβασης είναι η δημιουργία μιας κεντρικής, οριζόντιας πλατφόρμας Internet of Things, η οποία και θα παρέχει την απαραίτητη βασική υποδομή για τους ενδιαφερόμενους φορείς προς ανάπτυξη διαφορετικών λύσεων γύρω από το Διαδίκτυο των Πραγμάτων. Μεταξύ αυτών των λύσεων περιλαμβάνονται:
- Μέτρηση κρίσιμων δεικτών ευημερίας, όπως περιβαλλοντικοί δείκτες, ακτινοβολία, κατανάλωση ενέργειας κ.λπ.
- Παρακολούθηση κρίσιμων υποδομών του κράτους και
- Έξυπνες Πόλεις
Η πλατφόρμα
Μέσω της πλατφόρμας, θα παρέχεται η απαιτούμενη ασφάλεια, καθώς και τα απαραίτητα εφόδια για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση τέτοιων συστημάτων από τους αρμόδιους φορείς. Αυτή θα επιτρέπει υλοποιήσεις, με διαφορετικές και ετερογενείς τεχνολογίες, αρχιτεκτονικές λύσεις και παρόχους. Έτσι, θα επιτυγχάνονται οικονομίες κλίμακας και συνέργειες, ώστε να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη των πολιτών από την εφαρμογή ΙοΤ λύσεων.
Ταυτόχρονα, θα υποστηριχθεί η ανάπτυξη λύσεων που θα προσφέρουν εγχώρια προστιθέμενη αξία, μέσω της αξιοποίησης μιας ενιαίας, κεντρικής πλατφόρμας με ανοικτά πρότυπα και επαυξημένη κυβερνοασφάλεια, η οποία θα παρέχει πρόσβαση σε πλήθος χρηστών και θα επισπεύσει τον χρόνο δοκιμής και θέσης σε παραγωγική λειτουργία των IoT εφαρμογών. Το μοντέλο – στόχος για την υλοποίηση της πλατφόρμας iot.gov.gr είναι το κυβερνητικό υπολογιστικό νέφος, το λεγόμενο G-Cloud, το οποίο υποστηρίζει κρίσιμες λειτουργίες της δημόσιας διοίκησης.
Η πλατφόρμα IoT θα υποστηρίζει στην αρχική εγκατάσταση κατ’ ελάχιστον 500 ΙοΤ συσκευές, ενώ θα υπάρχει δυνατότητα μελλοντικής επέκτασης για επιπλέον συσκευές ή υποσυστήματα. Θα ολοκληρώνει δεδομένα και λειτουργίες επιμέρους «έξυπνων» εφαρμογών και θα παρέχει υπηρεσίες προς τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και την κεντρική́ διοίκηση.
Αυτή θα συγκεντρώνει δεδομένα από αισθητήρες, διασυνδεδεμένες συσκευές, συστήματα διαχείρισης, που είναι τοποθετημένα σε δίκτυα κοινής ωφέλειας, δρόμους, ιστούς οδοφωτισμού, φανάρια, δημόσια κτήρια κ.ά. Κατόπιν θα τα μετατρέπει σε μορφή κατάλληλη για περαιτέρω χρήση, ώστε φορείς που ειδικεύονται στην ανάπτυξη εφαρμογών, να μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν για να αναπτύσσουν συνεχώς νέες υπηρεσίες.
Η πλατφόρμα θα τεθεί σε πιλοτική λειτουργία για διάστημα δύο μηνών. Φορέας λειτουργίας θα είναι η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.
Ανάπτυξη 135 σταθμών αισθητήρων
Επιπλέον, στο πλαίσιο του έργου, θα αναπτυχθεί και δίκτυο αισθητήρων για τη μέτρηση περιβαλλοντικών δεικτών για την παρακολούθηση της ποιότητας του αέρα, των μετεωρολογικών συνθήκων, της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας και της στάθμης και ταχύτητας ροής των ποταμιών. Συνολικά θα εγκατασταθούν 135 σταθμοί αισθητήρων. Η παρακολούθηση και διαχείριση των εν λόγω σταθμών θα γίνεται μέσω κατάλληλης εφαρμογής, που θα λειτουργεί στο cloud και θα αξιοποιεί τις δυνατότητες που προσφέρονται από το InternetofThingsκαι την Τεχνητή Νοημοσύνη.
Οι μετρήσεις θα πρέπει να παρουσιάζονται με φιλικό προς τον χρήστη τρόπο, ενώ η εφαρμογή θα υπολογίζει αυτόματα δείκτες, όπως ο Air Quality Index, θα προβλέπει τα επίπεδα των μετρήσεων και θα αποστέλλει ειδοποιήσεις στους ενδιαφερόμενους σε περιπτώσεις διακυμάνσεων εκτός των επιθυμητών ορίων. Αυτό θα αποτελέσει εφαρμογή ολοκληρωμένης λύσης (end to end) και θα είναι ο πιλότος για την υλοποίηση κι άλλων αντίστοιχων έργων πανελλαδικής κλίμακας.
Η σύμβαση χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Οι φάκελοι των προσφορών θα κατατεθούν ως την Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2022, στις 17.00.
in.gr