Γονικές παροχές – Τελειώνει ο χρόνος για φθηνές μεταβιβάσεις

Δημοσιεύτηκε στις 21/01/2022 06:45

Γονικές παροχές – Τελειώνει ο χρόνος για φθηνές μεταβιβάσεις

Η κλεψύδρα αδειάζει για την υπογραφή συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτων με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες για τους φορολογουμένους που κατάφεραν πριν από την εκπνοή του 2021 να υποβάλουν στις ΔΟΥ ή ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ τις δηλώσεις φόρου μεταβίβασης, γονικών παροχών και δωρεών.

Η προθεσμία που έχει δώσει το υπουργείο Οικονομικών εκπνέει στις 31 Ιανουαρίου, δηλαδή σε 8 εργάσιμες ημέρες. Ωστόσο, συμβολαιογράφοι, ιδιοκτήτες και αγοραστές ακινήτων βρίσκονται σε απόγνωση.

Βλέπουν ότι ο χρόνος δεν επαρκεί, με αποτέλεσμα χιλιάδες φορολογούμενοι να κινδυνεύουν να βρεθούν στον αέρα, δηλαδή να μην προλάβουν να υπογράψουν συμβόλαια μέχρι το τέλος του μήνα και να επιβαρυνθούν με έξτρα φόρους και χρεώσεις.

Για τον λόγο αυτό, ζητούν από το υπουργείο Οικονομικών νέα παράταση της προθεσμίας έως τις 31 Μαρτίου 2022 για να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες και να υπογράψουν τα συμβόλαια για τις μεταβιβάσεις ακινήτων με τις αντικειμενικές αξίες του 2021.

«Παράθυρο» παράτασης

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο μιας νέας παράτασης λόγω των καθυστερήσεων που καταγράφονται στην εκκαθάριση χιλιάδων εκκρεμών δηλώσεων μεταβίβασης ακινήτων από πολλές εφορίες, κυρίως της Αττικής. Μάλιστα, η καθυστέρηση αυτή έχει μπλοκάρει την υπογραφή μεγάλου αριθμού συμβολαίων.

Να σημειωθεί ότι ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής είχε δώσει εντολή στις ΔΟΥ να ολοκληρώσουν έως αύριο 21 Ιανουαρίου την εκκαθάριση των χειρόγραφων δηλώσεων φορολογίας γονικής παροχής – δωρεάς που υπεβλήθησαν μέχρι και τις 17 Δεκεμβρίου 2021 καθώς και των δηλώσεων φορολογίας φόρου μεταβίβασης ακινήτων και γονικής παροχής – δωρεάς που δεν μπορούσαν να υποβληθούν ως αρχικές στο myProperty.

Ωστόσο οι εφορίες, αν και έχουν ανεβάσει ταχύτητες, δεν προλαβαίνουν να ολοκληρώσουν τον έλεγχο όλων των δηλώσεων που υποβλήθηκαν πέρυσι, με αποτέλεσμα πολλά συμβόλαια να βρίσκονται αυτή τη στιγμή στον αέρα.

Την ίδια ώρα, συμβολαιογράφοι και ΠΟΜΙΔΑ αναφέρουν ότι χιλιάδες βεβαιώσεις περί μη οφειλής ΤΑΠ δεν έχουν ακόμη εκδοθεί, ενώ μεγάλος αριθμός πιστοποιητικών, απαραίτητων για τη σύνταξη των πράξεων αποδοχής κληρονομιάς, καθυστερούν να εκδοθούν, με συνέπεια την αντίστοιχη καθυστέρηση στη σύνταξη των σχετικών πράξεων αποδοχής κληρονομιάς.

Οσον αφορά δε την Ταυτότητα Κτιρίου, η καθυστέρηση των συμβολαιογραφικών πράξεων μεταβίβασης ακινήτων λόγω της αναμονής της έκδοσής της είναι τεράστια (πλέον των τριών μηνών), καθώς οι μηχανικοί αδυνατούν να αντεπεξέλθουν χρονικά στην έκδοσή της.

Έκρηξη μεταβιβάσεων

Η ανακοίνωση των νέων αντικειμενικών αξιών και η αύξηση του αφορολόγητου ορίου των γονικών παροχών στα 800.000 ευρώ προκάλεσαν έκρηξη στις μεταβιβάσεις ακινήτων το περασμένο έτος. Εκτιμάται ότι πάνω από 150.000 ακίνητα άλλαξαν χέρια τους τελευταίους μήνες του 2021.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, μέσω της πλατφόρμας myProperty της ΑΑΔΕ υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά 75.700 δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων και βεβαιώθηκε φόρος ύψους 160 εκατ. ευρώ, τον οποίο κατέβαλαν οι αγοραστές των ακινήτων.

Στην πλατφόρμα

Στο τελευταίο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου που ενεργοποιήθηκε η πλατφόρμα για τις δηλώσεις γονικών παροχών και δωρεών υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά περίπου 15.000 δηλώσεις γονικών παροχών και 4.700 δηλώσεις δωρεών ακινήτων. Τα στοιχεία αυτά αφορούν μόνο τις ηλεκτρονικές δηλώσεις, ενώ εάν προστεθούν και οι χειρόγραφες δηλώσεις που υποβλήθηκαν στις εφορίες τότε ο αριθμός των μεταβιβάσεων ακινήτων που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι αυξάνεται κατακόρυφα.

Οι Δήμοι Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Πειραιώς, Καλλιθέας, Νέας Σμύρνης συνθέτουν την πεντάδα των περιοχών με τις περισσότερες μεταβιβάσεις ακινήτων το 2021. Στον Δήμο Αθηναίων άλλαξαν χέρια 4.573 ακίνητα, στον Δήμο Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκαν 2.029 αγοραπωλησίες ακινήτων, στον Πειραιά 686, στην Καλλιθέα 489 και στη Νέα Σμύρνη 278 αγοραπωλησίες ακινήτων.

Νέος χάρτης

Από την Πρωτοχρονιά ο χάρτης των αντικειμενικών αξιών άλλαξε σε όλη τη χώρα. Για μία στις δύο περιοχές οι τιμές έχουν αυξηθεί συμπαρασύροντας προς τα πάνω σειρά φόρων, τελών και προστίμων. Περίπου μία στις πέντε περιοχές είδε μείωση των αντικειμενικών αξιών, ενώ για μία στις τέσσερις περιοχές οι τιμές παραμένουν αμετάβλητες.

Στην Αττική οι νέες τιμές ζώνης είναι αυξημένες έως και 95% στο κέντρο της Αθήνας, έως και 76% στο Χαλάνδρι, 75% στη Δάφνη, 62% στην Ανάβυσσο, 60% στον Αγιο Δημήτριο, 57% στο Ελληνικό, 53% στη Γλυφάδα και 41% στου Ζωγράφου. Για εκατοντάδες περιοχές που εντάχθηκαν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα υπολογισμού αξίας ακινήτων οι τιμές, με βάση τις οποίες η Εφορία υπολογίζει τους φόρους, έκαναν άλμα ακόμα και 250%.

Φόροι

Στις περιοχές όπου οι τιμές ζώνης αυξήθηκαν, ο φόρος μεταβίβασης έχει πάρει φωτιά. Για την αγορά ενός διαμερίσματος 70 τετραγωνικών στου Ζωγράφου, όπου η τιμή ζώνης ήταν 1.450 ευρώ και αυξήθηκε σε 2.050 ευρώ, ο φόρος μεταβίβασης από 3.045 ευρώ ανεβαίνει στα 4.305 ευρώ (αύξηση 41,4%).

Στις περιοχές όπου οι αντικειμενικές αξίες μειώθηκαν, οι αγοραπωλησίες είναι πλέον φθηνότερες. Για παράδειγμα, ένα διαμέρισμα 120 τετραγωνικών στην Πεντέλη, όπου η κατώτερη τιμή μειώθηκε κατά 20%, από τα 1.750 ευρώ στα 1.400, ο φόρος μεταβίβασης από 6.300 ευρώ προσγειώνεται σε 5.040 ευρώ, με το όφελος για τον φορολογούμενο να φθάνει τα 1.260 ευρώ.in.gr


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook