Γιώργος Γεωργαντάς: Τα συνεργατικά σχήματα οδηγούν σε μείωση του κόστους παραγωγής
Μέσω των Ομάδων Παραγωγών και γενικά των συνεργατικών σχημάτων δίνεται μεγαλύτερη δυνατότητα για την αντιμετώπιση του προβλήματος αύξησης του κόστους παραγωγής, τόνισε στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς, σε ομιλία του στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, κατά την δεύτερη συνεδρίαση παρουσίασης των Εκθέσεων της Ernst & Young και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου για το μέλλον και τις προοπτικές του πρωτογενούς τομέα.
Ο κ. Γεωργαντάς τόνισε ότι η κυβέρνηση στηρίζει την ένταξη των αγροτών σε Ομάδες Παραγωγών, σε Συνεταιρισμούς και στη συμβολαιακή γεωργία, καθώς έτσι αντιμετωπίζεται σε σημαντικό βαθμό το πρόβλημα του μικρού κλήρου και της αύξησης του κόστους παραγωγής. Σημείωσε μάλιστα ότι στην Ελλάδα μέσω των συνεργατικών σχημάτων διακινείται το 18% των παραγομένων προϊόντων ενώ στην ΕΕ το αντίστοιχο ποσοστά φθάνει το 65%.
Διαβάστε επίσης: ΕΘΕΑΣ: Ξανά στο προσκήνιο οι Συνεταιρισμοί – Τα 13+1 σημεία δράσης
Υπενθύμισε δε, ότι η κυβέρνηση δίνει ουσιαστικά κίνητρα για ένταξη των αγροτών σε συνεργατικά σχήματα με μείωση του φόρου των μετεχόντων σε αυτά κατά 50%
Η κλιματική και ενεργειακή κρίση και ο πόλεμος στην Ουκρανία, επιβάλλουν την αναθεώρηση πολιτικών και δράσεων, σημείωσε ο κ. Γεωργαντάς, τονίζοντας, παράλληλα, την ανάγκη επιτάχυνσης του ψηφιακού μετασχηματισμού στον πρωτογενή τομέα και την εφαρμογή πολιτικών που οδηγούν σε αύξηση της παραγωγής, ώστε να διασφαλισθεί η επισιτιστική επάρκεια. Ζήτημα, άλλωστε, επισιτιστικής επάρκειας και ομαλής λειτουργίας της εφοδιαστικής αλυσίδας δεν υφίσταται για τη χώρα μας και την ΕΕ, τόνισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επισημαίνοντας, όμως, ότι η παράταση της κρίσης κανείς δεν γνωρίζει πώς θα επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία, συνεπώς και την Ευρώπη.
Τέλος Ιουλίου νέα στοχευμένα μέτρα
Ο ΥπΑΑΤ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για άμβλυνση των επιπτώσεων της κρίσης, σημειώνοντας ότι από εθνικούς πόρους έχουν διατεθεί τους τελευταίους μήνες άνω των 220 εκατ. ευρώ, ενώ έως το τέλος Ιουλίου αναμένονται νέα στοχευμένα μέτρα, από ευρωπαϊκούς πόρους, περίπου 100 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα αναφέρθηκε στα προγράμματα που είναι σε εξέλιξη, όπως αυτό των Νέων Αγροτών ύψους 525 εκατ. ευρώ και βιολογικής παραγωγής ύψους 705 εκατ. ευρώ, που είναι τα μεγαλύτερα που έχουν προκηρυχθεί μέχρι σήμερα. Τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων και σε αυτό, σημείωσε ότι στοχεύουν μια σειρά λειτουργικών αρδευτικών έργων που έχει προκηρύξει το ΥπΑΑΤ. Αναφέρθηκε στα προγράμματα ενίσχυσης της εκπαίδευσης και κατάρτισης των αγροτών, καθώς και στην πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να στηρίξει τον πρωτογενή τομέα και να ενισχύσει τους Έλληνες αγρότες. Θέλουμε, είπε, η επιλογή του αγροτικού επαγγέλματος να είναι συνειδητή επαγγελματική επιλογή με επιχειρηματικές προοπτικές και όχι λύση ανάγκης.
Σημείωσε, επίσης, ότι μέσω της στήριξης των αγροτών, ουσιαστικά η κυβέρνηση στηρίζει την ελληνική περιφέρεια, τονίζοντας ότι οι θεσμικές παρεμβάσεις και αλλαγές μπορούν να στηρίξουν σε μεγαλύτερο βαθμό και πιο μακροπρόθεσμα, το αγροτικό εισόδημα από ότι οι απλές ενισχύσεις, καθώς θα οδηγήσουν σε μείωση του κόστους παραγωγής και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων μας διεθνώς.
in.gr