Γιατί η Gen Z δεν μπορεί να στεριώσει σε δουλειά – Ποια προσόντα ψάχνουν οι εργοδότες
Η Gen Z αρχίζει να εισέρχεται σε ένα εργατικό δυναμικό που δεν είναι πλήρως προετοιμασμένο γι’ αυτήν.
Καθώς πολλοί πρόσφατοι απόφοιτοι αντιμετωπίζουν παράπονα σχετικά με το πώς ταιριάζουν στον εργασιακό χώρο, οι εργοδότες αναφέρουν αυξανόμενη διστακτικότητα στην πρόσληψή τους, σύμφωνα με έκθεση της πλατφόρμας συμβουλών εκπαίδευσης και σταδιοδρομίας, Intelligent.
Η έκθεση, η οποία βασίστηκε σε έρευνα σε σχεδόν 1.000 διευθυντές προσλήψεων, διαπίστωσε ότι ένας στους έξι εργοδότες διστάζουν να προσλάβουν εργαζόμενους της γενιάς Z κυρίως λόγω της φήμης τους ότι έχουν δικαιώματα και προσβάλλονται εύκολα.
Οι περισσότεροι από αυτή τη γενιά, έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια να εισέρχονται σε μια αγορά εργασίας που δεν είναι προετοιμασμένη γι’ αυτή.
Τα παράπονα των εργοδοτών
Πολλοί πρόσφατοι απόφοιτοι αντιμετωπίζουν παράπονα σχετικά με το πώς ταιριάζουν στον εργασιακό χώρο, ενώ οι εργοδότες αναφέρουν αυξανόμενη διστακτικότητα στην πρόσληψή τους.
Ένας στους έξι εργοδότες εμφανίζονται επιφυλακτικοί να προσλάβουν εργαζόμενους της Gen Z, κυρίως λόγω της φήμης τους ότι συχνά επικαλούνται δικαιώματα και προσβάλλονται εύκολα.
Επιπλέον, περισσότεροι από τους μισούς δήλωσαν ότι αυτή η γενιά δεν έχει ισχυρή εργασιακή νοοτροπία, δυσκολεύεται με την επικοινωνία, δεν διαχειρίζεται καλά τυχόν παρατηρήσεις και είναι γενικά απροετοίμαστη για τις απαιτήσεις του εργατικού δυναμικού.
Η Gen Z και οι μη ρεαλιστικές προσδοκίες της
Η Χόλι Σκροθ, ανώτερη λέκτορας στο Haas School of Business του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ, εξήγησε ότι η εστίαση της Gen Z σε εξωτερικές δραστηριότητες για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους στο κολέγιο, αντί για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας, έχει οδηγήσει σε «μη ρεαλιστικές προσδοκίες» σχετικά με τον εργασιακό χώρο και τον τρόπο αντιμετώπισης των αφεντικών τους.
«Δεν γνωρίζουν βασικές δεξιότητες για την κοινωνική αλληλεπίδραση με πελάτες, καταναλωτές και συναδέλφους, ούτε την εθιμοτυπία στο χώρο εργασίας», δήλωσε η Σκροθ. «Ως αποτέλεσμα, εναπόκειται στην εταιρεία να εντάξει σωστά τον νέο εργαζόμενο και να δώσει άφθονη εκπαίδευση. Επιπλέον, το αφεντικό πρέπει να λειτουργεί ως προπονητής αλλά και ως διευθυντής», πρόσθεσε.
Τα προσόντα που αναζητούν οι εργοδότες
Για να βελτιώσουν τις πιθανότητες πρόσληψής τους, οι εργοδότες τόνισαν ότι μερικά από τα κορυφαία προσόντα που αναζητούν είναι η πρωτοβουλία και η θετική στάση.
Οι διευθυντές έδωσαν επίσης αξία στην πραγματική εμπειρία, είτε μέσω πρακτικής άσκησης είτε μέσω θέσεων εργασίας και, σε μικρότερο βαθμό, στην κατάλληλη παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στην αποφυγή πολιτικών συζητήσεων.
«Οι πρόσφατοι απόφοιτοι που ξεκινούν την πρώτη τους δουλειά θα πρέπει να επιδεικνύουν επαγγελματισμό, όχι συμμορφούμενοι με παρωχημένα πρότυπα, αλλά δείχνοντας σεβασμό και αφοσίωση στη δουλειά τους», δήλωσε ο Νούγεν.
Η Σκροθ πρόσθεσε ότι, αν και οι εργοδότες διστάζουν επί του παρόντος να προσλάβουν τη Gen Z λόγω υψηλότερου ποσοστού απολύσεων και προκλήσεων για την ενσωμάτωσή τους στο εργατικό δυναμικό, οι νέοι εξακολουθούν να αποτελούν πάνω από το 25% του εργατικού δυναμικού.