Γερμανία: Πως σκέφτονται οι ηγέτες να σώσουν την οικονομία της χώρας;

Δημοσιεύτηκε στις 10/08/2023 22:22

Γερμανία: Πως σκέφτονται οι ηγέτες να σώσουν την οικονομία της χώρας;

Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης ασκούν έντονες πιέσεις στον Σολτς να προβεί σε ανακοινώσεις για την γερμανική οικονομία και να πάρει επίσημη θέση. Ο ίδιος μάλιστα ο τομεάρχης οικονονομίας του Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (FDP) Houben λέει ότι μέλη της κυβέρνησής ζητούν από τον Σολτς να αντιμετωπίσει το θέμα δημόσια.

Φαίνεται ότι το ζήτημα έχει αποκτήσει χαρακτήρα κατ’ επείγοντος.

Τον Μάιο, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, η παραγωγή στους τομείς της βιομηχανίας, των κατασκευών και της ενέργειας μειώθηκε ξανά, αυτή τη φορά κατά 1,5% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, λόγω της πτώσης 3,5% στον πολύ σημαντικό κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας της Γερμανίας.

Ήδη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έκρουσε πρόσφατα τον κώδωνα του κινδύνου ανακοινώνοντας ότι η Γερμανία πρόκειται να είναι η μόνη από τις περισσότερες από 20 χώρες που εξετάζονται στην οποία η οικονομική παραγωγή θα μειωθεί φέτος.

Από την άνοιξη, η Γερμανική Στατιστική Υπηρεσία έχει προειδοποιήσει ότι η χώρα εισέρχεται σε ύφεση και ότι μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας έχουν αρχίσει να εγκαταλείπουν τη Γερμανία.

Ο υπουργός Οικονομίας των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ θεωρεί ότι αυτή η ύφεση θα μπορούσε να εξηγηθεί από τις υψηλές τιμές της ενέργειας, τις οποίες η Γερμανία ένιωσε πιο έντονα από άλλες χώρες επειδή μέχρι πριν από ενάμισι χρόνο βασιζόταν στο φθηνό ρωσικό αέριο. Τα υψηλά επιτόκια επιβραδύνουν επίσης τις επενδύσεις και το παγκόσμιο εμπόριο, πρόσθεσε, κάτι που επηρεάζει ιδιαίτερα τη Γερμανία ως χώρα που εξαρτάται από τις εξαγωγές.

Πάντως, εάν  η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης -που οφείλει το μέγεθός της στο γεγονός ότι παραμένουν άλλες οικονομίες μικρές- καταποντιστεί, τότε αυτό θα είχε αντίκτυπο σε άλλες οικονομίες.

Οι προτάσεις της γερμανικής κεντροδεξιάς

Σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευτούν την δεινή θέση στην οποία βρίσκεται το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο, η κεντροδεξιά Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) και ο περιφερειακός βαυαρικός εταίρος της, η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) δημοσίευσαν προτάσεις για ένα σχέδιο γρήγορης επίλυσης (Sofortprogramm).

Ο πρόεδρος του CDU Φρίντριχ Μερτς λέει ότι θα δουλέψει άμεσα για να αποτρέψει την εξέλιξη της τρέχουσας ύφεσης σε μια μακροπρόθεσμη οικονομική αδυναμία.

Οι προτάσεις περιλαμβάνουν άμεσο ανώτατο όριο στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, παύση όλων των νόμων και κανονισμών που αυξάνουν τη γραφειοκρατία, κατάργηση του φόρου εισοδήματος στις υπερωρίες και μείωση του εταιρικού φόρου και άλλων εισφορών.

Ειδικότερα, οι πέντε προτάσεις είναι:

  1. Το κόστος ενέργειας μειώνεται άμεσα για όλους
    Μειώστε τον φόρο ρεύματος και τις χρεώσεις δικτύου έως την 1η Οκτωβρίου.
  2. Όχι νέα βάρη στην κρίση
    Σταματήστε όλους τους νέους νόμους που δημιουργούν γραφειοκρατία
  3. Σεβασμός στη δουλειά και εργατικότητα
    Κάντε αφορολόγητες τις υπερωρίες με άμεση ισχύ
  4. Σεβασμός στην ιδιοκτησία
    Χαμηλότερος φόρος μεταβίβασης ακινήτων, στοπ ο νόμος για τη θέρμανση, όχι φόρος κληρονομιάς στο γονικό σπίτι.
  5. Ώθηση turbo για καινοτομία και έρευνα
    Λιγότερος φόρος στα αδιανέμητα κέρδη και καλύτερες αποσβέσεις

Πως απαντά ο κυβερνητικός συνασπισμός

Ο εκπρόσωπος της οικονομικής πολιτικής του Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (FDP) -ο μικρότερος εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού- Ράινχαρντ Χούμπεν, αν και θεωρεί υπερβολικό τον όρο «άρρωστος της Ευρώπης» για να περιγράψει την κατάσταση, ωστόσο μιλώντας στη DW,  παραδέχτηκε πως «βλέπουμε πράγματι μια οικονομική ύφεση».

Σχετικά με τις προτάσεις των δεξιών κομμάτων, ο Χούμπεν είναι δύσπιστος, απαντώντας πως αυτές δεν έχουν μελετηθεί, «δεν μπορώ να τις δω ως πρόγραμμα πολιτικής».

Η μείωση της γραφειοκρατίας, για παράδειγμα, είναι κάτι που αντιμετωπίζει εδώ και καιρό το ιπουργείο Δικαιοσύνης υπό το FDP, λέει ο Χούμπεν, προτού προσθέσει ότι το CDU/CSU γνωρίζει πολύ καλά ότι ο υπουργός Οικονομικών και ηγέτης του FDP Κρίστιαν Λίντνερ έχει ήδη προτείνει τουλάχιστον 50 μέτρα φορολογικής πολιτικής στον νόμο του για τις ευκαιρίες ανάπτυξης.

Τι προτείνουν Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι

Τα άλλα δύο κόμματα της γερμανικής κυβέρνησης, οι κεντροαριστεροί Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και οι περιβαλλοντολόγοι Πράσινοι επισημαίνουν ότι βρίσκονται σε καλό δρόμο για την ενίσχυση της οικονομίας.

Η Ρικάρντα Λανγκ, συμπρόεδρος ων Πρασίνων, δήλωσε ότι τα κόμματα της κυβέρνησης έχουν αναπτύξει από κοινού ένα πακέτο μέτρων για να «υπερασπιστεί το οικονομικό θεμέλιο της γερμανικής οικονομίας».

Μιλώντας στην Bild am Sonntag επέμεινε ότι η κυβέρνησή της ήταν σε καλό δρόμο, ενώ παραδέχτηκε ότι οι γερμανικοί σιδηρόδρομοι, η φροντίδα των παιδιών και η ψηφιοποίηση εξακολουθούσαν να χρειάζονται επειγόντως βελτίωση.

Η συναρχηγός του SPD, Saskia Esken, εν τω μεταξύ, υποστηρίζει εδώ και καιρό μια επιδοτούμενη τιμή βιομηχανικής ηλεκτρικής ενέργειας και σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές, ενώ η Γερμανίδα υπουργός Στέγασης, Αστικής Ανάπτυξης και Κατασκευών Klara Geywitz (SPD) θέλει να επιδοτήσει τον κατασκευαστικό κλάδο εισάγοντας περισσότερες επιλογές για διαγραφές φόρων για όσους επενδύουν σε στεγαστικά έργα.

Ωστόσο, το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών δεν έχει την ίδια άποψη, καθώς είναι ενάντια στις επιδοτήσεις και τις φορολογικές περικοπές.

«Ένα πρόγραμμα οικονομικής τόνωσης που μόλις δίνει άλλο ένα δισεκατομμύριο στους ισχυρούς επιχειρηματίες θα ήταν αντιπαραγωγικό», δήλωσε ο πρόεδρος του Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών Μαρσέλ Φράτσερ. «Αυτό θα τους έδινε απλώς επιπλέον εισόδημα, αλλά δεν θα έλυνε τα οικονομικά προβλήματα».

Ένα αισιόδοξο μήνυμα

Ο υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ, φαίνεται κάπως αισιόδοξος: Η Γερμανία ήταν και είναι μια ελκυστική τοποθεσία για επιχειρηματίες, είπε: «Αυτή τη στιγμή δύο δωδεκάδες πολυεθνικές σχεδιάζουν μεγάλες επενδύσεις στη Γερμανία, 80 δισεκατομμύρια ευρώ».

Επιπλέον μια ελπιδοφόρα ακόμα νότα δίνει η μια νέα μεγάλη  ταϊβανέζικη επένδυση τονώνοντας το ηθικό των Γερμανών: Ο κολοσσός κατασκευής τσιπ TSMC ανακοίνωσε σχέδια για την κατασκευή ενός μεγάλου εργοστασίου στη Δρέσδη με συνεργάτες τις Bosch, Infineon και NXP.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση φέρεται να δεσμεύει 5 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις και κυβερνητικοί αξιωματούχοι μίλησαν για ένα «εξαιρετικά σημαντικό» μήνυμα για τη Γερμανία ως επενδυτική τοποθεσία.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook