Γερμανία: Κόβει τα επιδόματα στους πρόσφυγες ο Σολτς με αφορμή την επίθεση στο Ζόλινγκεν
Μετά την προαναγγελία απελάσεων ο Όλαφ Σολτς λέει τώρα ότι θα κόψει τα επιδόματα στους πρόσφυγες που φτάνουν στη Γερμανία μέσω άλλων χωρών της ΕΕ και έχουν καταγραφεί εκεί. Η σκλήρυνση της μεταναστευτικής πολιτικής, που για τη μεταπολεμική Γερμανία είχε αναδειχθεί σε στοιχείο της ταυτότητάς της, επιταχύνεται με αφορμή την αιματηρή επίθεση στο Ζόλινγκεν με δράστη έναν 26χρονο Σύρο πρόσφυγα.
Ο πρόεδρος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Φρίντριχ Μερτς, κάλεσε την κυβέρνηση Σολτς να κλείσει τα σύνορα με το επιχείρημα ότι η Γερμανία βρίσκεται σε «κατάσταση εκτάκτου ανάγκης».
Το ακροδεξιό AFD επιδίδεται σε ισλαμοφοβική και ρατσιστική προπαγάνδα ενόψει και των εκλογών στη Σαξονία σε δύο ημέρες. Η τρικομματική κυβέρνηση με επικεφαλής τον σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σολτς με τα όσα ανακοινώνει φαίνεται να υιοθετεί τα επιχειρήματα ότι οι πρόσφυγες γενικά αποτελούν κίνδυνο για την ευρωπαϊκή Γερμανία, ελπίζοντας πιθανόν να ανεβάσει και τα χαμηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις, και προχωρά σε μέτρα εναντίον συνολικά των προσφύγων, χρησιμοποιώντας σαν επιχείρημα τον Κανονισμό του Δουβλίνου.
Σύμφωνα με τον εν λόγω Κανονισμό της ΕΕ, η χώρα πρώτης εισόδου στην ΕΕ είναι υπεύθυνη για τη διαδικασία ασύλου.
Κανονισμός του Δουβλίνου
Όποιος δεν συμμορφώνεται με αυτό και απλώς ταξιδεύει στη Γερμανία για να ζητήσει άσυλο εκεί, δεν θα λαμβάνει επιδόματα στο μέλλον, ανήγγειλαν οι υπουργοί Εσωτερικών, Νάνσι Φέζερ και Δικαιοσύνης, Μάρκο Μπούσμαν. Αυτός ο κανονισμός θα πρέπει να ισχύει, μόνο εάν η χώρα εισόδου στην ΕΕ έχει συμφωνήσει στην επαναπροώθηση του συγκεκριμένου ατόμου.
Σημειώνεται ότι ο Σύρος πρόσφυγας, δράστης του μακελειού στο Ζόλινγκεν, έφτασε στη Γερμανία μέσω Βουλγαρίας όπου είχε καταγραφεί. Η Βουλγαρία δέχτηκε την επαναπροώθησή του πέρυσι, αλλά η απέλαση απέτυχε, διότι οι γερμανικές αρχές δεν τον βρήκαν στη δομή που διέμενε, αλλά ούτε τον αναζήτησαν εκ νέου.
Πέρυσι, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εσωτερικών, υπήρξαν 74.622 περιπτώσεις, στις οποίες η Γερμανία ήθελε να επαναπροωθήσει μετανάστες σε άλλες χώρες της ΕΕ, αλλά στην πραγματικότητα επαναπροωθήθηκαν περίπου 5.000 άτομα. Σε περισσότερες από 22.000 περιπτώσεις, οι άλλες χώρες της ΕΕ αρνήθηκαν να τους δεχτούν.
Τριβές στην ΕΕ
Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς θέτει το θέμα αυτό συνεχώς στις συναντήσεις του με ηγέτες άλλων χωρών – μελών της ΕΕ. Είναι θέμα και στις συναντήσεις του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Το ίδιο πράττει και η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέιζερ στις συζητήσεις με τους εταίρους της στην ΕΕ. Το αντεπιχείρημα της ελληνικής πλευράς ήταν ότι η Γερμανία πρέπει να καταργήσει τα κίνητρα της δευτερογενούς μετανάστευσης, που είναι οι υψηλότερες παροχές στους αιτούντες άσυλο.
Γερμανικά δικαστήρια δεν επιτρέπουν την επαναπροώθηση προσφύγων στην Ελλάδα, εξαιτίας των χειρότερων συνθηκών για αυτούς στη χώρα μας
Γερμανικά δικαστήρια δεν επιτρέπουν την επαναπροώθηση προσφύγων στην Ελλάδα, εξαιτίας των χειρότερων συνθηκών για αυτούς στη χώρα μας. Η Ιταλία αρνείται εδώ και καιρό να δεχτεί πίσω άτομα στο πλαίσιο της διαδικασίας του Δουβλίνου. Πολλές χώρες της ΕΕ δεν εμποδίζουν τους πρόσφυγες να ταξιδέψουν στη Γερμανία.
Στα μέτρα που προωθεί η γερμανική κυβέρνηση μετά το Ζόλινγκεν είναι και η απαγόρευση μαχαιριών και πτυσσόμενων σουγιάδων σε λαϊκά φεστιβάλ, αθλητικές εκδηλώσεις και μεγάλες συγκεντρώσεις, όπως το Oktoberfest, τη μεγάλη γιορτή μπίρας στο Μόναχο. in