Γεωργιάδης: Να τηρήσουν οι επιχειρήσεις την απαγόρευση εξωτερικών εργασιών μεταξύ 12:00-16:00
«Να καταλάβει ο κόσμος ότι οι αποφάσεις μας για τη θερμική καταπόνηση των εργαζομένων, δεν ελήφθησαν για πολιτικούς ή επικοινωνιακούς λόγους. Είναι πράγματι επικίνδυνο να δουλεύεις σε εξωτερικό χώρο σε συνθήκες καύσωνα, ντάλα μεσημέρι. Δεν πρέπει να το κάνουν».
Αυτό τόνισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Αδωνις Γεωργιάδης, από το βήμα της Βουλής, απευθύνοντας παράλληλα παράκληση προς όλες τις επιχειρήσεις να τηρήσουν τη σχετική υπουργική απόφαση. «Ειδάλλως, όποιος έχει να κάνει καταγγελία να την κάνει και η Επιθεώρηση Εργασίας θα πάει αμέσως, την ίδια μέρα, για να επιβάλει τα πρόστιμα», εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αθηνάς Λινού, με θέμα: «Μέτρα προστασίας επαγγελματικών ομάδων από την έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες».
Προανήγγειλε μάλιστα ότι σύντομα, μαζί με τον αρμόδιο υφυπουργό Βασίλη Σπανάκη, «θα παρουσιάσουμε την πρωτοβουλία που θέλουμε να πάρουμε, για να ενισχύσουμε τον τρόπο που θα εξασφαλίσουμε την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων».
Τι ανέφερε η Αθηνά Λινού
Αναπτύσσοντας την ερώτησή της, η κ. Λινού είπε ότι η Πολιτεία ασχολείται λιγότερο, ως προς τη θερμική καταπόνηση ομάδων του πληθυσμού, όπως είναι οι αυτοαπασχολούμενοι και οι απασχολούμενοι σε μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στην αγροτική παραγωγή, καθώς και για τους 170.000 μετακληθέντες εργαζόμενους από τρίτες χώρες, που έχουν μικρότερη πρόσβαση σε δομές πρωτοβάθμιας Υγείας.
Παράλληλα επισήμανε το γεγονός ότι σε πολλές χώρες, και της ΕΕ, δεν υπάρχει κανονικός έλεγχος της ανώτατης επιτρεπόμενης θερμοκρασίας για εργασία, λέγοντας ότι ο αρμόδιος επίτροπος Απασχόλησης, Νικολά Σμιντ, υποσχέθηκε να αντιμετωπίσει το θέμα με την επικαιροποίηση της (σχετικής) οδηγίας για όλους τους εργαζόμενους.
Η απάντηση του υπ. Εργασίας
Απαντώντας, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι η απαγόρευση εξωτερικών εργασιών 12- 4μμ όταν ο σχετικός δείκτης είναι «μαύρος» δεν εξαιρεί τις αγροτικές εργασίες. Για τους 170.000 εποχιακά εργαζόμενους είπε ότι οι επιχειρήσεις που τους έχουν καλέσει είναι υποκείμενες ελέγχου και αυτές θα πληρώσουν πρόστιμο με βάση την εκδοθείσα υπουργική απόφαση.
Για τους αυτοαπασχολούμενους είπε ότι ο λόγος που δόθηκε τόσο μεγάλη δημοσιότητα στην υπουργική απόφαση ήταν για να είναι ενήμεροι και αυτοί οι άνθρωποι. Το κράτος δεν μπορεί να είναι πανταχού παρόν. Δώσαμε οδηγίες, εξηγήσαμε τι πρέπει να κάνουν, ότι υπάρχει ένα πρόστιμο γι’ αυτό. Έχουν και ένα βαθμό ατομικής ευθύνης εάν θα προστατευτούν από τον καύσωνα. Δεν μπορώ να πάω στον καθένα και να του πω, τι κάνεις χριστιανέ μου, βγαίνεις στον καύσωνα, θέτεις τη ζωή σου σε κίνδυνο. Αυτό δεν γίνεται.
Τέλος, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι στο πρώτο ευρωπαϊκό συμβούλιο υπουργών Εργασίας που συμμετείχε, την περασμένη εβδομάδα στη Μαδρίτη, έθεσε στον κ. Σμίντ το θέμα της θερμικής καταπόνησης. Όπως είπε, η Ευρώπη δεν έχει εκσυγχρονίσει τη νομοθεσία της σε αυτό το θέμα: «Στην πραγματικότητα η ευρωπαϊκή νομοθεσία, οι ευρωπαϊκές οδηγίες δεν έχουν ακόμα αφομοιώσει πλήρως τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Και σίγουρα, μπορεί για κάποιους να θεωρείται ένα πρόβλημα του Νότου περισσότερο, και όχι ένα πρόβλημα του Βορρά, αλλά σας διαβεβαιώ ότι όσο προχωράει η κλιματική αλλαγή, δυστυχώς, γίνεται και πρόβλημα του Βορρά. Ήδη, τη συζήτηση την ανοίξαμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και με δική μας πρωτοβουλία, και ασφαλώς εκεί θα πρέπει να ληφθούν πιο διευρυμένες μέριμνες, διότι τα χρόνια που θα έρθουν δεν θα είναι ευκολότερα, θα είναι δυσκολότερα».