Φρούτα και λαχανικά: Ποια προϊόντα βρίσκονται ψηλά στη λίστα των εισαγωγών

Δημοσιεύτηκε στις 12/11/2024 10:58

Φρούτα και λαχανικά: Ποια προϊόντα βρίσκονται ψηλά στη λίστα των εισαγωγών

Πατάτες και πορτοκάλια από την Αίγυπτο, ντομάτες από την Τουρκία, πιπεριές από την Ολλανδία, μήλα από τη Βόρεια Μακεδονία, ακτινίδια από την Ιταλία, λεμόνια από τη Νότια Αφρική και καρπούζια από την Αλβανίας, είναι τα φρούτα και λαχανικά που κυριαρχούν στη λίστα με τις αυξημένες εισαγωγές προϊόντων στη χώρα μας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία για το δεκάμηνο 2024, τα οποία επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Εξαγωγικών Επιχειρήσεων Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών «Incofruit Hellas», οι εισαγωγές συνεχίστηκαν με αυξημένους ρυθμούς κατά 10,41%, φτάνοντας τους  604,343 χιλ. τόνους έναντι 547,338 χιλ. τόνων το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Και τον Οκτώβριο οι εισαγωγές ήταν αυξημένες κατά 9,04% συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα πέρσι

«Η υποκατάσταση των εισαγομένων νωπών οπωροκηπευτικών από εγχώρια παραγόμενα φρούτα και λαχανικά και η εφαρμογή των κατοπτρικών ρητρών στο διεθνές εμπόριο τους πρέπει να είναι στρατηγικός στόχος της χώρας μας», επισημαίνουν χαρακτηριστικά στον ΟΤ,  οι εξαγωγείς φρούτων και λαχανικών.

Να σημειωθεί ότι τον Οκτώβριο οι εισαχθείσες ποσότητες ήταν αυξημένες κατά 9,04% έναντι του αντίστοιχου μηνός του 2023 διορθώνοντας ελαφρώς το 10,55% του ενιάμηνου 2024.

 

φρούτα και λαχανικά

Οι εισαγωγές σε φρούτα και λαχανικά

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία, που επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Incofruit Hellas, για τις εισαγωγές στα κυριότερα προϊόντα.

Με βάση αυτά έγιναν εισαγωγές:

α) 219.537 τόνοι πατάτες έναντι 191.258 τόνων το 2023 (αύξηση κατά 14,81%) προερχόμενες (κατανομή κατά χώρα βάσει στοιχείων ΕΛΣΑΤ Σεπτεμβρίου 2024) από την Αίγυπτο κατά 75%, τη Γαλλία και την Ολλανδία.

β) 206.709 τόνοι μπανάνες έναντι 190.588 τόνων το 2023 (αύξηση κατά 8,46%) προερχόμενες από Ισημερινό (κατά 91,6%) και ακολουθούν Κολομβία και Κόστα Ρίκα με μέρος τους να επανεξάγεται προς άλλες κυρίως γειτονικές χώρες.

γ)  8.784 τόνοι κρεμμύδια έναντι 25.262 τόνων πέρσι μειωμένες (μείωση κατά 65,23%) προερχόμενα από Αυστρία (κατά 40%) και ακολουθούν Ολλανδία και Αίγυπτος.

δ) 27.405 τόνοι ντομάτες έναντι 23.508 τόνων το 2023 (αύξηση κατά 3,67%) με το 49% της ποσότητας να προέρχεται από την Τουρκία και ακολουθούν Πολωνία και Ολλανδία. Μάλιστα το δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου 11.642 τόνοι προήρθαν από την Τουρκία (μέρος των οποίων επανεξήχθη προς Ισραήλ)

ε) 6.786 τόνοι πιπεριές γλυκοπιπεριές έναντι 4.864 τόνων το 2023 (αύξηση κατά 39,51%) προερχόμενες από Ολλανδία (κατά 31,3%) και ακολουθούν Τουρκία και Ολλανδία.

ζ) 15.640 τόνοι μήλων έναντι 8.650 τόνων πέρσι (αύξηση κατά 80,81%) προερχόμενα από τη Βόρεια Μακεδονία (κατά 43,6%) και ακολουθούν Πολωνία και Ιταλία.

η) 7.529 τόνοι αβοκάντο έναντι 5.838 τόνων πέρσι (αύξηση κατά 28,97%) προερχόμενα από Ολλανδία (κατά 72%) και ακολουθούν Ισραήλ και Κένυα.

θ) 3.251 τόνοι ακτινίδια έναντι 1.961 τόνων πέρσι (αύξηση κατά 65,78%) προερχόμενα από Ιταλία (κατά 33,4%) και ακολουθούν Ιράν και Ολλανδία.

ι) 4.878 τόνοι πορτοκάλια έναντι 3.665 τόνων πέρσι (αύξηση κατά 33,10%) προερχόμενα κυρίως από Αίγυπτο (κατά 70%) και ακολουθούν Νότια Αφρική και Ολλανδία.

ια) 27.546 τόνοι λεμόνια και γλυκολέμονα έναντι 25.128 τόνων πέρσι (αύξηση κατά 9,6%) προερχόμενα από Νότια Αφρική (κατά 29,6%), Αργεντινή και Αίγυπτο.

ιβ) 11.986 τόνοι μανιτάρια έναντι 11.436 τόνων πέρσι (αύξηση κατά 4,81%) προερχόμενα από Πολωνία (κατά 95%) και ακολουθούν Ρουμανία και Ολλανδία.

ιγ) 1.131 τόνοι καρπούζια έναντι 573 τόνων πέρσι (αύξηση κατά 97,38%) προερχόμενα από Αλβανία κατά 37,3% (με υποψία ελληνοποίησης και εξαγωγής τους), τη Ρουμανία και το Ιράν  και

ιδ) 6.887 τόνοι μαρούλια έναντι 5.4166 τόνων πέρσι (αύξηση κατά 27,16%).

Εκτός των παραπάνω εισήχθησαν και άλλα φρούτα και λαχανικά όπως π.χ κολοκυθάκια, καρότα, λάχανα, μελιτζάνες ακόμη και ραπανάκια κ.ά.

Έκκληση για έλεγχο των αλλοδαπών αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στους ελληνικούς αγρούς, προκειμένου να αγοράσουν «ατυποποίητα» νωπά φρούτα και λαχανικά και ειδικότερα ακτινίδια

φρούτα και λαχανικά

Ελληνοποιήσεις σε φρούτα και λαχανικά

«Παρά τις επανειλημμένες προτροπές μας ότι η παρατηρούμενη εισαγωγή και επανεξαγωγή νωπών οπωροκηπευτικών προϊόντων με τυχόν ελληνοποίησή τους επιβάλει την αυστηρή επιτήρηση και έλεγχο του διαμετακομιστικού εμπορίου για να μην θιγεί η φήμη των ελληνικών φρούτων και λαχανικών εν τούτοις τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο είχαμε κρούσματα επιστροφής φορτίων ντομάτας Τουρκίας από Ισραήλ, που είχαν εισαχθεί στη χώρα μας και επανεξαχθεί στο  Ισραήλ γιατί δεν συνοδεύονταν από τα απαραίτητα προβλεπόμενα φυτουγειονομικά πιστοποιητικά», επισημαίνει στον ΟΤ ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Φρούτων και Λαχανικών Incofruit Hellas Γιώργος Πολυχρονάκης.

Μάλιστα, με αφορμή τα προβλήματα, που παρουσιάστηκαν στην κτηνοτροφία από τις εισαγωγές, ο κ. Πολυχρονάκης, απευθύνει έκκληση για έλεγχο των αλλοδαπών αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στους ελληνικούς αγρούς, προκειμένου να αγοράσουν «ατυποποίητα» νωπά φρούτα και λαχανικά και ειδικότερα ακτινίδια.

Όπως επισημαίνει στον ΟΤ, τα ακτινίδια μεταφέρονται σε απαγορευμένα μέσα συσκευασίας Bins, χωρίς να παίρνονται προληπτικά μέτρα για την μετάδοση της ασθένειας moria στις ακτινιδιές, όπως και της μαύρης κηλίδας εσπεριδοειδών, από εισαγωγές μολυσμένων από τρίτες χώρες (πορτοκάλια Αιγύπτου, μανταρίνια Αλβανίας). «Το ακτινίδιο είναι ένα προϊόν, που εισφέρει πάνω από 306 εκατ. ευρώ τον χρόνο έχοντας αναδείξει την χώρα μας σε 3η παγκόσμια δύναμη στην εμπορία του», τονίζει χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι η  έμφαση στην εγχώρια παραγωγή, η δημιουργία προστιθέμενης αξίας και η ιδιαιτερότητα της ποιότητας είναι η σωστή στρατηγική.

Οι αυξημένες εισαγωγές της ΕΕ από τρίτες χώρες, οφείλονται στη υφιστάμενη απόκλιση σε εργασιακά, κοινωνικά, περιβαλλοντικά θέματα κ.ά, που υπάρχει μεταξύ κοινοτικών και μη κοινοτικών παραγωγών, η οποία προκαλεί συνεχή ανάπτυξη των εισαγωγών τόσο στην αγορά της ΕΕ όσο και στην εθνική

Ανάγκη η διενέργεια αυστηρών ελέγχων

«Είναι ανησυχητικός ο δυναμισμός, που παρατηρείται στις εισαγωγές προϊόντων και μάλιστα σε περιόδους, που συμπίπτουν πλήρως με την ελληνική παραγωγή, κατάσταση που προκαλείται από ένα ρυθμιστικό πλαίσιο, που επηρεάζει αρνητικά την ανταγωνιστικότητα των παραγομένων προϊόντων μας και καθιστά τις εισαγωγές πιο ελκυστικές», σημειώνει.

Οι αυξημένες εισαγωγές της ΕΕ από τρίτες χώρες, όπως μας εξηγεί, οφείλονται στη υφιστάμενη απόκλιση σε εργασιακά, κοινωνικά, περιβαλλοντικά θέματα κ.ά, που υπάρχει μεταξύ κοινοτικών και μη κοινοτικών παραγωγών, η οποία προκαλεί συνεχή ανάπτυξη των εισαγωγών τόσο στην αγορά της ΕΕ όσο και στην εθνική.

«Η αμοιβαιότητα στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των χωρών παραγωγής της ΕΕ και τρίτων χωρών είναι ένα αίτημα των κοινοτικών παραγωγών, προκειμένου να αποφευχθούν τα ανταγωνιστικά μειονεκτήματα. Υπό αυτή την έννοια, επαναλαμβάνουμε την σημασία της εφαρμογής των κατοπτρικών ρητρών για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας στον κοινοτικό τομέα των οπωροκηπευτικών», τονίζει ο κ. Πολυχρονάκης, τονίζοντας ότι οι παρεμφερείς αυστηροί έλεγχοι πρέπει να διενεργούνται και στα αποστελλόμενα-εξαγόμενα οπωροκηπευτικά προϊόντα προς διασφάλιση της φήμης των προϊόντων μας που θα συμβάλλει στην περαιτέρω αύξηση των εξαγωγών τους.

Πηγή ΟΤ