«Φρένο» στο 3,2% για τον ελληνικό πληθωρισμό τον Ιανουάριο – Στο 2,8% στην ευρωζώνη [πίνακας]

Δημοσιεύτηκε στις 01/02/2024 22:00

«Φρένο» στο 3,2% για τον ελληνικό πληθωρισμό τον Ιανουάριο – Στο 2,8% στην ευρωζώνη [πίνακας]

Στο 3,2% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο στην Ελλάδα (από 3,7% τον Δεκέμβριο) και στο 2,8% για την ευρωζώνη (από 2,9% τον Δεκέμβριο), σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έχει θέσει τον πήχη των προβλέψεων για τον φετινό πληθωρισμό στο 2,6%, με βάση τα όσα προβλέπονται στον προϋπολογισμό του 2024, ενώ οι εκτιμήσεις άλλων ελληνικών και διεθνών οργανισμών βρίσκονται πιο κοντά στο 3%.

Την ίδια στιγμή, παραμένουν επίμονες οι ανατιμήσεις αναφορικά με τα τρόφιμα στην Ελλάδα, καθώς ο δείκτης που μετρά «τρόφιμα, αλκοόλο και καπνό» άγγιξε το 7,1% τον προηγούμενο μήνα από 7,6% τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ο πίνακας δείχνει τον πληθωρισμό στα κράτη μέλη της ΕΕ

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός εμφανίζουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Ιανουάριο (5,7%, σε σύγκριση με 6,1% τον Δεκέμβριο), ακολουθούμενα από τις υπηρεσίες (4,0%, σταθερός σε σύγκριση με με τον Δεκέμβριο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (2,0%, σε σύγκριση με 2,5% τον Δεκέμβριο) και η ενέργεια (-6,3%, σε σύγκριση με -6,7% τον Δεκέμβριο).

O πίνακας δείχνει τον ετήσιο πληθωρισμό στην ζώνη του ευρώ

Στα χαμηλότερα επίπεδα η Γερμανία

Στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2021, και σε ποσοστό χαμηλότερο από το αναμενόμενο διαμορφώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στη Γερμανία στην αρχή του έτους. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία (Destatis), ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,9%. Σε μηνιαία βάση καταγράφηκε αύξηση των τιμών κατά 0,2%.

Ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε κατά 3,1% σε σύγκριση με το ίδιο χρονικό διάστημα του προηγούμενου έτους, αλλά υποχώρησε 0,2% σε μηνιαία βάση.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι οι τιμές της ενέργειας τον Ιανουάριο του 2024 ήταν 2,8% χαμηλότερες από τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους. Ωστόσο, η άνοδος των τιμών των τροφίμων παρέμεινε «σημαντικά υψηλότερη από τον υπερπληθωρισμό» σημειώνοντας αύξηση 3,8% στην αρχή του έτους.

Υποχώρηση και στη Γαλλία

Περισσότερο από το αναμενόμενο υποχώρησε ο πληθωρισμός στη Γαλλία τον Ιανουάριο, φθάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 3,4%, από 4,1% τον Δεκέμβριο, και έναντι 3,6% που ήταν η μέση εκτίμηση των αναλυτών σε έρευνα του Bloomberg. Το ποσοστό αυτό είναι πολύ κάτω από το ανώτατο 7,3% που σημειώθηκε τον Φεβρουάριο του 2023.

Σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία Insee, η συγκράτηση του πληθωρισμού σε χαμηλό δύο ετών οφείλεται στην επιβράδυνση του κόστους της ενέργειας, των τροφίμων και των βιομηχανικών προϊόντων.

Πηγή: ot.gr


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook