Φορολογικές δηλώσεις : Πώς θα γλιτώσετε τον έξτρα φόρο
Με τις μηχανές στο φουλ κινείται η διαδικασία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων μετά και την παράταση της προθεσμίας μέχρι τις 29 Ιουλίου.
Η ίδια προθεσμία ισχύει και για τις τροποποιητικές δηλώσεις, χωρίς την επιβολή προστίμου.
Οι διορθώσεις στη δήλωση θα πρέπει να γίνουν εντός της προθεσμίας υποβολής της αρχικής δήλωσης δηλαδή έως τις 29 Ιουλίου προκειμένου οι φορολογούμενοι να αποφύγουν τα αυτοτελή πρόστιμα των 100, 250 ή 500 ευρώ.
Σε περίπτωση που η τροποποίηση αφορά αναδρομικές αποδοχές μισθών και συντάξεων, αγροτικές επιδοτήσεις και ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές η δήλωση μπορεί να υποβληθεί έως το τέλος του φορολογικού έτους.
Η τροποποιητική δήλωση
Με βάση τη φορολογική νομοθεσία, αν η φορολογική δήλωση περιέχει λάθη ή παραλείψεις, ο φορολογούμενος υποχρεούται να υποβάλει τροποποιητική δήλωση. Ειδικότερα:
– Αν η τροποποιητική φορολογική δήλωση υποβληθεί εντός της προθεσμίας υποβολής της αρχικής φορολογικής δήλωσης, τότε και η τροποποιητική φορολογική δήλωση επέχει θέση αρχικής δήλωσης και θεωρείται ότι και οι δύο έχουν υποβληθεί εμπρόθεσμα. Ο άμεσος προσδιορισμός φόρου που προκύπτει από την τροποποιητική δήλωση υποκαθιστά τον αρχικό προσδιορισμό φόρου.
– Αν η τροποποιητική δήλωση υποβληθεί έως την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, τότε ο φορολογούμενος απαλλάσσεται από το πρόστιμο των 100, 250 ή 500 ευρώ. Η εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης που έχει γίνει με τα αρχικά δεδομένα θα ακυρωθεί και θα γίνει νέα εκκαθάριση, με τα νέα στοιχεία και ο φόρος θα προσδιοριστεί με βάση τα οριστικά εισοδηματικά ή τεκμαρτά στοιχεία.
– Αν η αρχική δήλωση είναι εκπρόθεσμη, για την τροποιητική επιβάλλεται πρόστιμο.
Πού χρειάζεται προσοχή
Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην ανάλωση κεφαλαίου για την κάλυψη τεκμηρίων, καθώς και στα ποσά των αποδείξεων που θα συμπληρώσουν για να καλύψουν το αφορολόγητο.
Όπως τόνισε η Γιούλη Μακαρίου, φορολογικός σύμβουλος της Grant Thornton, το ύψος των αποδείξεων που θα πρέπει να καλύψουν οι φορολογούμενοι, θα πρέπει να είναι βάσει του τεκμαρτού εισοδήματος και όχι του δηλωθέντος εισοδήματος.
«Οι τράπεζες έχουν κάνει το report προς την ΑΑΔΕ για το ύψος των δαπανών, ωστόσο οι φορολογούμενοι θα πρέπει να κάνουν το διαχωρισμό για το που θα πρέπει να συμπληρωθεί η κάθε δαπάνη» πρόσθεσε.
Παράλληλα, η κυρία Μακαρίου υπογράμμισε ότι η δήλωση των αποδείξεων γίνεται από τον φορολογούμενο καθώς δεν είναι προσυμπληρωμένες στη δήλωση -όπως τα εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις. Επίσης, αν ο φορολογούμενος έχει πληρώσει ηλεκτρονικά τις δαπάνες του, δεν χρειάζεται να κρατά τις χάρτινες αποδείξεις, καθώς σε περίπτωση ελέγχου αρκεί μια ανάλυση των πληρωμών από την τράπεζα.
Τέλος, για το θέμα των φιλοξενούμενων θα πρέπει να δηλωθεί η φιλοξενία και από τους δύο, δηλαδή θα πρέπει να το δηλώσει και ο φιλοξενών και ο φιλοξενούμενος. «Θα πρέπει να το δηλώσουν αμοιβαία και οι δύο. Αν έχει γίνει λάθος, τότε θα πρέπει να γίνει τροποποιητική δήλωση» τόνισε η κ. Μακαρίου.