Φοροελαφρύνσεις : Το σχέδιο της κυβέρνησης για επιχειρήσεις, εργαζόμενους, ιδιοκτήτες ακινήτων
Λιγότερους φόρους για όσους πλήττονται από την κρίση του κοροναϊού, μείωση του ΦΠΑ καθώς και μειώσεις φόρων για εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που χάνουν εδώ και μήνες το 40% των εισοδημάτων τους από ενοίκια προβλέπει το νέο πακέτο ελαφρύνσεων.
Μεγάλο μέρος των μέτρων έχει διάρκεια από τον Ιούνιο έως και το τέλος Οκτωβρίου ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη στήριξη των κλάδων του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού.
Το πακέτο των ελαφρύνσεων
Αναλυτικά οι ελαφρύνσεις, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν:
– Μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Θα γίνει χρήση υφιστάμενης διάταξης που προβλέπει την παροχή της δυνατότητας σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες να αιτηθούν στην εφορία τη μείωση της προκαταβολής φόρου για την τρέχουσα χρήση εφόσον μπορούν να αποδείξουν μείωση του τζίρου τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες αυτό θα γίνει με βάση τη μείωση του τζίρου που θα αποδείξουν οι επιχειρήσεις για το τρίμηνο Μαρτίου- Μαΐου. Υπενθυμίζεται ότι η προκαταβολή φόρου είναι σήμερα 100%.
– Στους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν υποστεί μείωση εισοδήματος λόγω του κουρέματος των ενοικίων έρχεται συμψηφισμός μέρους της μείωσης του εισοδήματος από ενοίκια με τον φετινό φόρο εισοδήματος και τον φετινό ΕΝΦΙΑ. Επίσης, θα δοθεί επιδότηση για όλα τα δάνεια. Και για τα «κόκκινα» και για τα «πράσινα», ακόμα και για αυτά που εξυπηρετούνται εφόσον υπάρχει υποθήκη πρώτης κατοικίας
– Οι δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων προσαυξημένες κατά 100%, έναντι 30% που είναι σήμερα, για δαπάνες που θα πραγματοποιηθούν από 1η Σεπτεμβρίου 2020 και μετά
– Ο ΦΠΑ μειώνεται προσωρινά, δηλαδή για πέντε μήνες και συγκεκριμένα από την 1η Ιουνίου έως και τις 31 Οκτωβρίου σε μια σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες.
Μειώνεται από το 24% στο 13% για τον καφέ και όλα τα σερβιριζόμενα ροφήματα, πλην των οινοπνευματωδών ποτών. Ουσιαστικά το σύνολο της εστίασης θα υπάγεται για το συγκεκριμένο πεντάμηνο στον μειωμένο συντελεστή 13% προκειμένου να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις εστίασης και κυρίως οι επιχειρήσεις καφέ.
Μειώνεται από το 24% στο 13% ο ΦΠΑ για όλες τις μεταφορές, δηλαδή αεροπορικά, ακτοπλοϊκά, σιδηροδρομικά, αστικά και υπεραστικά εισιτήρια. Μειώνεται από το 24% στο 13% ο ΦΠΑ για τα εισιτήρια των θερινών κινηματογράφων. Η μείωση στοχεύει στο να στηρίξει τον συγκεκριμένο κλάδο το φετινό καλοκαίρι λόγω της μείωσης των εσόδων των συγκεκριμένων επιχειρήσεων
Την ίδια στιγμή μειώνεται ο ΦΠΑ στα τουριστικά πακέτα. Συγκεκριμένα από τα τουριστικά πακέτα το 90% αντί για το 80% θα υπάγεται πλέον στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% και το υπόλοιπο 10% αντί για 20% θα υπάγεται στον κανονικό συντελεστή 24%. Η συγκεκριμένη παρέμβαση αφορά τα τουριστικά πακέτα που περιλαμβάνουν συνολικές υπηρεσίες, όπως μεταφορές, διαμονή και γεύματα
– Για τις πληττόμενες από την κρίση επιχειρήσεις αλλά και όσες παραμείνουν κλειστές για τον Ιούνιο αναστέλλονται οι φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις.
– Διατηρείται το μέτρο της μείωσης του ενοικίου κατά 40% για ακόμη έναν έως τρεις μήνες ανάλογα με τον κλάδο. Συγκεκριμένα, για τον Ιούνιο θα καταβάλλουν μειωμένο ενοίκιο κατά 40% οι επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές με διοικητική εντολή, και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε τουρισμός, εστίαση, μεταφορές, πολιτισμό, αθλητισμό και λιανικό εμπόριο.
Κύρτσος και Σταθάκης για τα νέα μέτρα στην οικονομία
Στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για την οικονομία αναφέρθηκαν ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Γιώργος Κύρτσος και ο πρώην υπουργός κ. Γιώργος Σταθάκης, που μίλησαν στην εκπομπή «MEGA Mag».
Σχετικά με το τοπίο που διαμορφώνεται, ο κ. Κύρτσος αναφέρθηκε σε έναν «βομβαρδισμό μέτρων» και τόνισε ότι, ακόμη και ο ίδιος, δεν έχει καταλάβει πλήρως τι θα γίνει. «Όλα αυτά απομένουν να διευκρινιστούν», είπε.
Τα μέτρα είναι στη σωστή κατεύθυνση, χωρίς βέβαια να υπάρχουν «εγγυήσεις επιτυχίας», γιατί όλες οι προγνώσεις για την ελληνική οικονομία για το 2020 είναι αρνητικές, συμπλήρωσε. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στις δυσοίωνες προβλέψεις της Κομισιόν.
Ο πρώην υπουργός κ. Γιώργος Σταθάκης, από την πλευρά του, σχολίασε πως η κυβέρνηση έχει επιλέξει τη λάθος στρατηγική του «βλέποντας και κάνοντας».
Άσκησε κριτική στο πρώτο πακέτο μέτρων που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση και ειδικά στα θέματα της ρευστότητας των επιχειρήσεων και την επιστρεπτέα προκαταβολή.
Αλλά και η νέα δέσμη μέτρων, σημείωσε ο κ. Σταθάκης, ενέχει πολλές αβεβαιότητες και ασάφειες τόσο ως προς το είδος των ρυθμίσεων όσο και ως προς την διάρκεια τους.
Η «αποκωδικοποίηση» των νέων μέτρων
Μια πρώτη αποτίμηση της δέσμης μέτρων έκανε μιλώντας στην εκπομπή ο επικεφαλής Τμήματος Φορολογίας Grant Thornton κ. Σωτήρης Γιούσιος, ο οποίος ανέφερε ότι τα μέτρα χαρακτηρίζονται ως μάλλον συγκρατημένα.
Ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση δεν αναμένεται να φέρει μεγάλη διαφορά καθώς αφορά μόνο συγκεκριμένα είδη. Και επικεντρώθηκε σε ελαφρύνσεις που θα περίμενε η αγορά και οι οποίες δεν ανακοινώθηκαν: «Οι επιχειρήσεις εστίασης έχουν επιβαρύνσεις από τους δημοτικούς φόρους, ενώ τα ξενοδοχεία έχουν τους φόρους διαμονής» είπε ενδεικτικά.
Ο κ. Γιούσιος αναφέρθηκε επίσης στην προκαταβολή φόρου τονίζοντας ότι θα πρέπει να ληφθεί γενναία μείωση της και σημαντικό θα ήταν να επεκταθεί μέχρι το 2022.