Φοροελαφρύνσεις : Ποιοι θα δουν μειώσεις φόρων

Δημοσιεύτηκε στις 28/10/2020 10:53

Φοροελαφρύνσεις : Ποιοι θα δουν μειώσεις φόρων

Φοροελαφρύνσεις θα έχουν το 2021 μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, φορολογούμενοι με εισοδήματα από ενοίκια και μερίσματα καθώς και οι επιχειρήσεις.

Μέσα από μια σειρά παρεμβάσεων μείωσης της φορολογίας εκατομμύρια νοικοκυριά θα δουν αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματός τους.

Τα μέτρα που έχουν θεσπιστεί είναι τυπικά προσωρινού χαρακτήρα και χαρακτηρίζονται ως έκτακτα. Ωστόσο, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης προβλέπει ότι, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες και οι εξελίξεις, οι μειώσεις των φόρων θα πάρουν μόνιμη μορφή.

Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2021 ενσωματώνονται οι προσωρινές μειώσεις φόρων και οι ελαφρύνσεις, όπως η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, καθώς και ο μειωμένος ΦΠΑ για το πρώτο τετράμηνο του έτους.

Οι ελαφρύνσεις

Οι φορολογικές ελαφρύνσεις που έχουν περιληφθεί στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2021 περιλαμβάνουν τις εξής παρεμβάσεις:

– Αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης για το φορολογικό έτος 2021 όσον αφορά την παροχή μισθωτών υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα και το φορολογικό έτος 2020 όσον αφορά το εισόδημα από άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας φυσικών προσώπων και  το εισόδημα από κεφάλαιο (ενοίκια, μερίσματα, δικαιώματα κ.λπ.).

– Παράταση για έξι μήνες της ισχύος του μειωμένου ΦΠΑ σε όλες τις μεταφορές προσώπων από το 24% στο 13% που ισχύει έως και τις 31 Οκτωβρίου 2020.
Η μείωση του ΦΠΑ στα ροφήματα της εστίασης από το 24% στο 13%, που ισχύει έως και τις 31 Οκτωβρίου 2020, παρατείνεται και αυτή έως τις 30 Απριλίου 2021. Η εφαρμογή μειωμένου ΦΠΑ 13% στο 90% του κόστους του τουριστικού πακέτου έναντι 80% που ίσχυε πριν παρατείνεται έως το τέλος Απριλίου 2021 ενώ σήμερα ισχύει έως τις 31 Οκτωβρίου.
– Μείωση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα. Από την 1η Ιανουαρίου 2021 οι ασφαλιστικές εισφορές θα μειωθούν στο 36,7% από 39,7%. Το ψαλίδισμα των εισφορών σημαίνει αύξηση του καθαρού εισοδήματος για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους και μείωση του κόστους για τους εργοδότες.

Και οι ρυθμίσεις

Οι φορολογούμενοι και οι επιχειρήσεις έχουν στη διάθεσή τους και μια σειρά ρυθμίσεων προκειμένου να διευκολυνθούν.

Έτσι, για τις οφειλές που ανεστάλησαν για τους οικονομικά πληττόμενους και αφορούν την περίοδο από Μάρτιο έως και Ιούνιο 2020, θεσπίζεται νέα ειδική ρύθμιση. Οι οφειλές αυτές έχουν ανασταλεί έως το τέλος Απριλίου 2021 και στη συνέχεια μπορούν να ρυθμιστούν είτε άτοκα σε έως 12 μηνιαίες δόσεις είτε εντόκως με επιτόκιο 2,5% από 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις.

Όλοι όσοι έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία και έχασαν, για οποιονδήποτε λόγο ρύθμιση τμηματικής καταβολής οφειλών ή εξωδικαστικού μηχανισμού στο διάστημα Μαρτίου-Σεπτεμβρίου 2020, μπορούν να συνεχίσουν να πληρώνουν κανονικά τη ρύθμιση από τον Οκτώβριο του 2020.

Για όλες τις οφειλές, νέες και παλαιές, οι φορολογούμενοι έχουν στη διάθεσή τους την πάγια ρύθμιση οφειλών των έως 48 δόσεων. Οι οφειλές από τακτικές υποχρεώσεις, όπως είναι ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων και ο ΕΝΦΙΑ, μπορούν να ρυθμιστούν σε έως 24 μηνιαίες δόσεις ενώ οι έκτακτες φορολογικές οφειλές (π.χ., φόρος κληρονομιάς) μπορούν να ρυθμιστούν σε έως 48 μηνιαίες δόσεις.

© Πηγή: In.gr