Φοροδιαφυγή, απάτη: Έτοιμη η πλατφόρμα των καταγγελιών – Πώς θα λειτουργεί
Μέσω της πλατφόρμας οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να καταγγέλουν, είτε επώνυμα είτε ανώνυμα, υποθέσεις φοροαπάτης, φοροκλοπής κι άλλες υποθέσεις φοροδιαφυγής
Ένα ακόμα «ηλεκτρονικό όπλο» στην προσπάθεια καταπολέμησης του φοροδιαφυγής θα εντάξει στο οπλοστάσιο της η ΑΑΔΕ το επόμενο χρονικό διάστημα. Πρόκειται για μια ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να καταγγέλλουν, είτε επώνυμα είτε ανώνυμα, υποθέσεις φοροαπάτης, φοροκλοπής κι άλλες υποθέσεις φοροδιαφυγής.
Το επόμενο χρονικό διάστημα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) σχεδιάζει να θέσει σε λειτουργία μια νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία θα συγκεντρώνονται οι αναφορές για φορολογικές παραβάσεις και θα αξιολογούνται ως προς ενδιαφέρον που παρουσιάζουν για περαιτέρω διερεύνηση. Μέσω διαλειτουργικότητας, η ΑΑΔΕ θα έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει τα στοιχεία της επιχείρησης ή του επαγγελματία για τον οποίο υπάρχει καταγγελία για φοροδιαφυγή.
Η αξιολόγηση των καταγγελιών θα πραγματοποιείται από ελεγκτές της ΑΑΔΕ προκειμένου να βαθμολογηθεί η σοβαρότητα και αξιοπιστία της κάθε καταγγελίας. Στη συνέχεια θα δίνεται εντολή για περαιτέρω έλεγχο στην επιχείρηση ή τον επαγγελματία για τον οποίο έγινε η καταγγελία.
Όσον αφορά τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι πολίτες, θα εισέρχονται στην πλατφόρμα όπου και θα δηλώνουν, την ταυτότητα του παραβάτη, το χρόνο και το είδος της φορολογικής παράβασης. Κατόπιν οι μηχανισμοί της ΑΑΔΕ θα αξιολογούν την καταγγελία με βαθμό από το 0 έως το 4. Με βάση το σχέδιο που είναι υπό επεξεργασία: ο βαθμός 0 θα αφορά υποθέσεις χωρίς ενδιαφέρον οι οποίες θα μπαίνουν στο αρχείο, ο αριθμός 1 θα αφορά πληροφορίες μικρού ενδιαφέροντος, ο αριθμός 2 θα καταδεικνύει ότι η υπόθεση έχει ενδιαφέρον και χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση, ο αριθμός 3 θα αφορά υποθέσεις οι οποίες κρίνονται ιδιαίτερα σημαντικές και θα διαβιβάζονται για άμεση διερεύνηση με έκδοση εντολής ελέγχου, ενώ ο αριθμός 4 θα περιλαμβάνει υποθέσεις οι οποίες απαιτούν ειδικό χειρισμό.
Επίσης, κάθε πληροφορία θα περνά από τρία ακόμη φίλτρα, πριν πιάσουν δουλειά οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ. Αν είναι απλή, επείγουσα ή εξαιρετικώς επείγουσα.