Φον ντερ Λάιεν : Εκταμιεύονται στην Ελλάδα 2 δισ. από το πρόγραμμα SURE
Την ικανοποίησή της και την αισιοδοξία της για τις εξελίξεις σχετικά με το εμβόλιο του κορονaϊού εκφράζει η πρόεδρος της Κομισιόν μιλώντας στην ΕΡΤ.
«Έχουμε λοιπόν μία ευρεία λίστα εμβολίων, πολλούς διαφορετικούς υποψηφίους και είμαι πεπεισμένη ότι ορισμένα από αυτά θα είναι αποτελεσματικά εμβόλια. Περνάμε δύσκολα τώρα, πρέπει να έχουμε υπομονή, πρέπει να ακολουθούμε τους κανόνες, αλλά υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ» τόνισε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.
Από αύριο η Ελλάδα θα έχει πρόσβαση σε 2 δισ. ευρώ από τον μηχανισμό SURE
Παράλληλα, ανέφερε ότι από αύριο η Ελλάδα θα έχει πρόσβαση σε ένα μεγάλο ποσό του προγράμματος SURE το οποίο θα βοηθήσει επιχειρήσεις, αλλά και εργαζομένους που επλήγησαν από την πανδημία.
«Έχω καλά νέα για την Ελλάδα. Από αύριο η Ελλάδα θα έχει πρόσβαση σε 2 δισ. ευρώ από τον μηχανισμό SURE. Συνολικά θα έχει πρόσβαση σε 2,7 δισ. ευρώ. Είναι πολλά χρήματα για καλό σκοπό. Στόχος είναι να πεις στις υγιείς εταιρείες να κρατήσουν το εργατικό δυναμικό στην εταιρεία, να μην τους απολύσουν και θα επιχορηγήσουμε μέρος του μισθού εάν δεν έχουν αρκετή δουλειά» σημείωσε.
Aναφορικά με την εκταμίευση των χρημάτων του ΝextGenerationEU η κ. Φον Ντερ Λάιεν επισήμανε ότι «η Ελλάδα έχει πρόσβαση στο ταμείο ανάκαμψης, αυτό που ονομάζουμε NEXTGENERATION EU, συνολικά σε 31 δισεκατομμύρια ευρώ. Είναι πραγματικά σημαντικό για την Ελλάδα αλλά επίσης για τα υπόλοιπα 26 κράτη μέλη».
Σταϊκούρας: Στα 11 – 12 δισ. ευρώ η κρατική ένεση ρευστότητας
Το γεγονός ότι θα εκταμιευτεί σύντομα το μεγαλύτερο ποσό από το πρόγραμμα Sure προς την Ελλάδα, επιβεβαίωσε και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, από το βήμα της Βουλής.
Συνολικά, η κρατική ένεση ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις ανέρχεται σε 11 – 12 δισ. ευρώ.
Ο υπουργός Οικονομικών απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις των βουλευτών του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέα Λοβέρδου και Μιχάλη Κατρίνη ανέφερε ότι μόνο από το πρόγραμμα επιστρεπτέας προκαταβολής έχουν ενισχυθεί 145.132 μοναδικά ΑΦΜ με 3,4 δις ευρώ ενώ αναμένεται και ο 4ο κύκλος του προγράμματος
Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση συμμετέχει ενεργά στην διαπραγμάτευση μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών για την διαμόρφωση του προσωρινού πλαισίου της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις αλλά και για τις επόμενες τροποποιήσεις του.
«Ο στόχος της συμμετοχής είναι η εναρμόνιση των συστατικών και μέτρων του προσωρινού πλαισίου με τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας. Αυτή η συνεργασία έχει φέρει τα εξής αποτελέσματα:
– Αύξηση του γενικού κανόνα – στον οποίο εντάσσεται και η επιστρεπτέα – που προβλέπει όριο στήριξης ανα επιχείρηση στα 800.000 ευρώ.
– Εξαίρεση των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων από περιορισμούς
– Επέκταση του προσωρινού πλαισίου εως τον Ιούνιο 2021»
Ο υπουργός συμπλήρωσε: «Ως προς το όριο 800 χιλ ευρώ πρέπει να γίνει χρήσιμη διευκρίνηση. Το όριο 800 χιλ ευρώ δεν έχει σχέση με τις 200 χιλ ευρώ του de minimis . Αυτό σημαίνει ότι μια επιχείρηση που πήρε ενίσχυση 800 χιλ ευρώ μπορεί να πάρει εως και 200 χιλ ευρώ ενισχύσεις που εντάσσονται στο de minimis. Αθροιστικά η στήριξη μπορεί να φτάσει εως το 1 εκατ. ευρω».
Παράλληλα ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως ένα από τα μέτρα που θα προστεθούν στο οπλοστάσιο αφορά την ενίσχυση μη καλυπτόμενων δαπανών χωρίς αυτό όμως να επηρεάσει το όριο των 800 χιλ ευρώ.
Από την άλλη πλευρά. ο κ. Λοβέρδος επικαλέστηκε πρόσφατη μελέτη του ινστιτούτου Bruegel που δείχνουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται στις θέσεις μεταξύ άλλων ευρωπαϊκών κρατών ως προς τις ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας είτε με παροχή ρευστότητας είτε με αναστολή πληρωμών.
Απαντώντας, ο κ. Σταϊκούρας υποστήριξε πως η επίμαχη μελέτη αφορά το πρώτο εξάμηνο του 2020. «Τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΕ δείχνουν ότι ο μέσος όρος των ενισχύσεων φθάνει το 4% του ΑΕΠ. Η Ελλάδα έχει ξεπεράσει το 6,5% του ΑΕΠ».