Folli Follie: Ανατροπή και πάλι στα δεσμευμένα assets της εταιρείας
Από ανατροπή σε… ανατροπή πηγαίνει η υπόθεση αποδέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων της Folli Follie, αξίας 33 εκατ. ευρώ, την ώρα που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι απολογίες των βασικών κατηγορούμενων για την υπόθεση των παραποιημένων ισολογισμών της εταιρείας.
Το ΣΤ’ Ποινικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου αναίρεσε το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, διατηρώντας δεσμευμένα τα περιουσιακά στοιχεία της Folli Follie.
Η παραπάνω εξέλιξη έχει «θορυβήσει» τη νέα διοίκηση της Folli Follie και τους ομολογιούχους καθώς τα συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία θεωρούνται «κλειδί» για την ολοκλήρωση της συμφωνίας εξυγίανσης της πολύπαθης εταιρείας. Μια συμφωνία, η οποία καθυστερεί να ολοκληρωθεί εδώ και περίπου τρία χρόνια.
Η ανατροπή στο παρά πέντε
Υπενθυμίζεται πως ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αχιλλέας Ζήσης μετά από σχετική αίτηση που κατέθεσαν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ζημιωθέντες επενδυτές, ζήτησε στα μέσα του περασμένου Οκτωβρίου να ασκηθεί αναίρεση κατά βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών της Αθήνας με βάση το οποίο αποφασίστηκε η αποδέσμευση μίας σειράς περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, με στόχο να ολοκληρωθεί η διαδικασία για τη «διάσωσή» της Folli Follie.
Η υπόθεση παραπέμφθηκε στον Άρειο Πάγο στις 23 Ιανουαρίου. Τελικά, σήμερα έγινε γνωστό πως ο Άρειος Πάγος αποφάσισε την αναίρεση του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών.
Σε αναμμένα κάρβουνα οι ομολογιούχοι
«Διοίκηση και ομολογιούχοι κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα», σημειώνουν χαρακτηριστικά πηγές προσκείμενες στη νέα διοίκηση της Folli Follie. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως το δικαστικό πινγκ πονγκ με τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία δημιουργεί προβλήματα στην εξυγίανση της εταιρείας, η οποία βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο.
Πώς θα αντιδράσει η νέα διοίκηση
Η εταιρεία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα υποβάλει αίτημα αποδέσμευσης αμέσως μόλις καθαρογραφεί το βούλευμα καθώς όπως όλα δείχνουν το δικαστήριο που δικάζει το σκάνδαλο κατά πάσα πιθανότητα θα επιφυλαχθεί να αποφασίσει έως το τέλος της δίκης.
Τα δεσμευμένα ακίνητα, σημειώνουν, αποκτήθηκαν σε χρόνο προ της έναρξης της απάτης και μάλιστα από άλλο νομικό πρόσωπο (την Elmec) και επομένως, όπως λένε, τα περιουσιακά αυτά στοιχεία δεν σχετίζονται με τη ζημιά που υπέστησαν οι μέτοχοι και άρα δεν θα μπορούσαν να αποδοθούν στους μικρομετόχους.
Αναφέρουν ακόμη ότι «η αποδέσμευσή τους και η μεταβίβαση στον νέο φορέα που προβλέπει η συμφωνία εξυγίανσης οδηγεί σε – μερική έστω – αποζημίωση των ομολογιούχων που εξαπατήθηκαν και ζημιώθηκαν από την παραποίηση των οικονομικών καταστάσεων, ενώ διασώζεται και μια ελληνική επιχείρηση που συνεχίζει να πληρώνει νέους φόρους και εισφορές στο Δημόσιο και να απασχολεί το προσωπικό της – όπως άλλωστε ανέφερε και το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών».
Υποστηρίζουν ακόμη πως αν οι κατηγορούμενοι αθωωθούν, τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία θα απελευθερωθούν και θα λάβει χώρα η προβλεπόμενη στη συμφωνία εξυγίανσης μεταβίβαση στο νέο φορέα ενώ αν καταδικαστούν, το δικαστήριο θα κρίνει αν τα ακίνητα θα δημευθούν ή όχι.
Χωρίς τραπεζική πίστωση επί σχεδόν 6 χρόνια!
Η Folli Follie λειτουργεί τα τελευταία 6 χρόνια χωρίς δανειακή συνδρομή, προπληρώνοντας μετρητοίς τις αγορές εμπορευμάτων της. Αυτή τη στιγμή, διαθέτει περίπου 70 καταστήματα σε Ελλάδα, Κύπρο, Βουλγαρία και Ρουμανία και προσπαθεί να ανακάμψει, προχωρώντας σε καινούργιες συνεργασίες μετά την απώλεια 42 μαρκών που αντιπροσώπευε με κυριότερη τη Nike, μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου.
Στις 29 Δεκεμβρίου σταμάτησε και η διαπραγμάτευση της μετοχής της στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών, αφού τελούσε σε αναστολή διαπραγμάτευσης για μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν υπήρχε προοπτική επαναδιαπραγμάτευσης των αξιών της.
Πηγή: ΟΤ