Φόβοι για την επόμενη ημέρα στην οικονομία – Το 2023 ο τουρισμός θα ξαναγγίξει επίπεδα 2019
Οι επιπτώσεις της πανδημίας στην ελληνική οικονομία και στους επιμέρους κλάδους της βρέθηκε στο επίκεντρο διαδικτυακής εκδήλωσης που διοργάνωσε η Grant Thornton.
Συγκρατημένη αισιοδοξία εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, εκτιμώντας ότι η ύφεση δεν θα είναι τόσο βαθιά όσο προβλέπει η Κομισιόν.
Επίσης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι επιχειρήσεις-μέλη του ΣΕΒ θα διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας, χωρίς βέβαια να αποσαφηνίζει εάν θα θέσουν όρους ζητώντας ανταλλάγματα για αυτό, όπως η μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας που σε κάθε ευκαιρία επαναφέρει ο Σύνδεσμος στο τραπέζι.
Πιο απαισιόδοξος εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, μιλώντας για πλήγμα στον τουρισμό και τονίζοντας ότι δεν μπορούν να γίνουν ακόμη ασφαλείς εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις της πανδημίας καθώς δεν έχει επιλυθεί ακόμη το ζήτημα των αερομεταφορών σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο. Εκτίμησε μάλιστα ότι δεν θα προκύψει λύση σε ευρωπαϊκο επίπεδο αναφορικά με ταξιδιωτικά πρωτόκολλα κλπ
Ενδεικτική της ζημιάς στον τουρισμό ήταν η αναφορά του ότι το 2023 ο ελληνικός τουρισμός μπορεί να προσεγγίσει τα έσοδα ρεκόρ του 2019.
Μια θετική πλευρά φώτισε ο επικεφαλής του Ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, επισημαίνοντας ότι η κρίση απέδειξε ότι οι υποδομές στην Ελλάδα στον τομέα των επικοινωνιών ήταν υψηλού επιπεδου.
Στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ΕΚΤ στην ανάκαμψη της ευρωπαϊκής και κατ’ επέκταση και της ελληνικής οικονομίας, αναφέρθηκε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Grant Thornton, Νικόλαος Καραμούζης.
Φέσσας: Καλύτερα λιγότερα κέρδη με διατήρηση των θέσεων
Ο πρόεδρος του ΔΣ του ΣΕΒ & πρόεδρος της Quest Holdings, Θεόδωρος Φέσσας εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η ύφεση για την ελληνική οικονομία το 2020 θα είναι μικρότερη από τις εκτιμήσεις της ΕΕ.
Αναφερόμενος στις επιχειρήσεις – μέλη του ΣΕΒ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι δεν θα αλλάξουν τα προγράμματά τους αναφορικά με τα προγράμματα επενδύσεών τους αλλά και τον τομέα της απασχόλησης, δηλαδή θα διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας.
Καλύτερα λιγότερα κέρδη σε μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα με διατήρηση των θέσεων απασχόλησης που θα έχει ως αποτέλεσμα μετά την κρίση να υπάρξει αισιοδοξία παρά πρόσκαιρα οφέλη από μείωση της απασχόλησης, είπε.
Ρέτσος: Το 2023 ο τουρισμός μπορεί να προσεγγίσει τα έσοδα ρεκόρ του 2019
Ο Γιάννης Ρέτσος, πρόεδρος του ΔΣ του ΣΕΤΕ & διευθύνων σύμβουλος της Electra Hotels & Resorts, τόνισε ότι δεν μπορούν να γίνουν ακόμη ασφαλείς εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις της πανδημίας καθώς δεν έχει επιλυθεί ακόμη το ζήτημα των αερομεταφορών σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Εκτίμησε μάλιστα ότι δεν θα προκύψει λύση σε ευρωπαϊκο επίπεδο αναφορικά με ταξιδιωτικά πρωτόκολλα κλπ και το πιθανότερο είναι να προχωρήσουμε σε διακρατικές συμφωνίες για τουριστικές αφίξεις από το εξωτερικό.
Εδωσε μεγάλη έμφαση στη σύνθεση του ελληνικού τουρισμού καθώς το 92% συνδέεται με εξωτερικό τουρισμό και μόλις το 8% με εγχώριο τουρισμό γεγονός που κάνει δύσκολη την ανάκαμψη.
Ερωτηθείς σχετικά απάντησε ότι το 2023 ο ελληνικός τουρισμός μπορεί να προσεγγίσει τα έσοδα ρεκόρ του 2019.
Γενικότερα εκτίμησε ότι τα μέτρα στήριξης του τουρισμού της πρώτης περιόδου της πανδημίας ήταν θετικά αλλά μεγάλη σημασία έχει η δεύτερη φάση που θα έχει μεγαλύτερη χρονική διάρκεια, τονίζοντας την ανάληψη πρωτοβουλιών και δράσεων στήριξης των εργαζομένων του κλάδου και από ευρωπαϊκά κεφάλαια και ταμεία.
Εκτίμησε ότι η προσπάθεια ανάκαμψης του ελληνικού τουρισμού θα ξεκινήσει το 2021 καθώς η μεγάλη συνεισφορά του εξωτερικού τουρισμού στο εγχώριο τουριστικό προϊόν δεν θα επιτρέψει να συμβεί αυτό από φέτος.
Ο πρόεδρος & διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ επισήμανε ότι η κρίση απέδειξε ότι οι υποδομές στην Ελλάδα στον τομέα των επικοινωνιών ήταν υψηλού επιπεδου. Τόνισε ότι ο ΟΤΕ σε καμιά περίπτωση δεν θα προχωρησει σε απολύσεις, αλλά αντίθετα θα διατηρήσει όλες τις θέσεις εργασίας και θα τις αυξήσει, ενώ συνεχίζει χωρίς καμία μεταβολή το μεγάλο του επενδυτικό πλάνο που ξεπερνά τα 500 εκατ ευρώ σε ετήσια βάση.
Ο Νικόλαος Καραμούζης, πρόεδρος Grant Thornton αναφέρθηκε στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ΕΚΤ στην ανάκαμψη της ευρωπαϊκής και κατ’ επέκταση και της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην ενίσχυση της ρευστότητας. Τάχθηκε γενικότερα υπέρ μεταβιβάσεων και απευθειας ενισχύσεων και όχι των δανείων ακομη και με ευνοϊκούς όρους, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα δεν αντέχει να εξέλθει της πανδημίας στηριζόμενη σε νέα δάνεια. Ερωτηθείς σχετικά με το τραπεζικό συστημα επισημανε ότι οι τράπεζες καταβάλουν κάθε προσπάθεια για την χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας αλλά θα είναι λάθος να καταργηθούν τελείως τα κριτήρια χρηματοδότησης διοτι αυτό θα οδηγήσει σε νέα γενιά προβληματικών δανείων με ότι αρνητικό συνεπάγεται. Εκτίμησε ότι θα αυξηθεί σημαντικά η πιστωτική επέκταση τονίζοντας την ανάγκη να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στον τρόπο χρηματοδότησης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων προκειμενου να στηριχθεί η παραγωγική διαδικασία σε όλη την χωρα.